Bloc de receptes i cuina

Ramen

La recepta de la sopa de fideus més popular del Japó que tan de moda està a casa nostra.
SHARE
, / 231 1

El ramen, és un dels plats de fideus (o sopa) més populars al Japó. Es consumeix normalment en restaurants especialitzats, però també en llocs de menjar ambulant i fins i tot es ven en màquines expenedores. És considerat un dels plats nacionals del Japó.

El seu origen però és xinès. El ramen, és una versió de la popular sopa amb fideus xinesos. Va arribar al Japó a finals de segle XIX i principis del XX, durant la Reforma Meiji, quan els primers emigrants la van adaptar usant els ingredients i condiments japonesos.

Es basa en un brou molt dens generalment de carn completat amb els fideus tipus chukasoba i altres elements com el chasu (del xinès char sui, cansalada rostida), el tare (salsa), l’ou marinat, l’alga nori i altres toppings que hi vulguem afegir.

N’existeixen diferents versions com el tonkotsu, shoyu (salsa de soja japonesa), shio (sal) o miso, tots ells amb fideus artesanals.

Fa temps que m’apassiona la cuina japonesa i en especial el Ramen. La primera vegada que el vaig preparar va ser en un curs de La Patente, de la mà experta de Manel Guirado. Us recomano que feu una ullada als seus cursos que valen molt la pena! No naixem ensenyats i és bo aprendre dels millors.

Ramen_llibre

Amb el temps però, he anat adaptant la recepta al nostre gust consultant també altres versions de ramen, en llibres i vídeo-tutorials. La recepta que us explico avui és la nostra adaptació i ja us avanço que està tremenda!

Tingueu en compte que és una recepta llarga i us recomano fer-la en dos dies. El primer dia prepararem el brou (tardarà entre 7 i 12 hores) i el chasu. El segon dia acabarem i servirem el ramen.

Ramen, la recepta

INGREDIENTS

Brou Ramen

Pel Brou del ramen (per obtenir-ne 2 litres aprox.)

  • 3 litres d’aigua
  • 750 g de porc (jarret, costelles, espinada…)
  • 1 kg de pollastre (ales, cuixes, carcasses)
  • 2 cebes petites
  • 2 parts verdes del porro
  • 2 pastanagues
  • 30 g de gingebre fresc amb pell i tallat a rodanxes
  • 3 bolets Shiitake deshidratats (opcional)
  • Mitja cabeça d’alls
  • 20 g d’alga kombu
  • 1 culleradeta de sal

Per al chasu:

Ramen_chasu2

  • 700 g de cansalada de porc fresca en una sola peça
  • fil per lligar-la

Per a la salsa tare:

Ramen_tare

  • 120 ml de salsa de soja
  • 2 cullerades de sake
  • 1 cullerada de mirin

Marinada pels ous cuits i el chasu:

Ramen_ous

  • 4 ous (1 per cap)
  • 160 ml d’aigua
  • 160 ml sake
  • 80 ml salsa de soja
  • 80 ml mirin
  • 60 g sucre

ELABORACIÓ

Ramen_ossos

  1. En una safata de forn posem els ossos de pollastre i els de porc i els rostim al grill del forn donant-li voltes de tant en tant, fins que estiguin ben daurats.
  2. Mentrestant, preparem una olla amb aigua freda i hi posem la resta d’ingredients (alga, verdures, sal…), així com el chasu, la carn i els ossos que hem rostit al forn. Ho portem a ebullició i escumem la superfície. Tapem, baixem el foc i deixem coure de 7 a 12 hores a foc molt suau.
  3. Retirem del brou el chasu (cansalada) quan estigui fet (2-3 hores), el deixem refredar, li traiem el cordill, el filmem i guardem a la nevera.
  4. Passades les hores, colem el brou, el portem de nou a bullició i el deixem refredar.
  5. Per a la salsa tare barregem tots els ingredients i ho deixem reposar unes hores tapat a la nevera.
  6. Per a la marinada pels ous i el chasu barregem tots els ingredients (en calent) fins que es dissolgui el sucre. Ho deixem entebiar. Busquem un recipient on càpiguen els ous ben junts i un altre pel chasu, per tal de marinar-los. Van molt i molt bé les bosses amb tancament zip.
  7. Posem a bullir aigua en una cassola. Quan estigui bullint introduïm els ous a temperatura ambient i amb cura per evitar que es trenquin (va molt bé fer-lis un petit foradet a la base de l’ou amb una agulla). Els deixem coure durant 6 minuts a foc moderat. Remenem-los amb compte per tal de que el rovell ens quedi ben centrat a l’ou. Els retirem del foc i els posem a refredar amb aigua freda. Un cop freds els pelem.
  8. Marquem el chasu sencer en una paella fins que ens quedi enrossit per tots els cantons. El deixem refredar.
  9. Introduïm els ous a la marinada tot assegurant-nos que queden ben submergits. Fem el mateix amb el chasu enrossit en un altre recipient. Ho posem a marinar a la nevera entre 4 i 12 hores. Passat aquest temps, els retirem de la marinada i els guardem en un tupper o filmats per guardar fins a 3 dies.

ACABEM LA RECEPTA

Ramen_brou

Per a 4 persones

  • 1 l de brou de ramen
  • 1 chasu (cansalada)
  • 370 g de fideus Chukasoba secs
  • 2-4 cullerades de salsa tare
  • la part verda d’una cebeta tendra tallada a rodanxes
  • 1 culleradeta de sucre
  • 1 làmina d’alga nori
  • 1 culleradeta d’oli de sèsam
  • 2 ous cuits i marinats
  • Gingebre (opcional)
  • Sichimi Togarashi (7 espècies)
  • 4 làmines de kamaboko (surimi japonès, opcional)
  1. Desemboliquem el chasu ja marinat i el tallem a rodanxes fines. Marquem lleugerament les rodanxes a la planxa.
  2. Coem els fideus en aigua amb sal bullint, al dente.
  3. Escalfem el brou en un cassó o olla (depèn de la quantitat) i hi afegim unes cullerades de salsa tare per enfosquir-lo una mica. Hi podem afegir també una mica de gingebre picat si ens hi agrada.
  4. Posem els fideus en un bol i els mullem amb el brou. Tirem per sobre la cebeta tendra a rodanxes i decorem amb 2 mitjos ous marinats, 1 rodanxa de chasu i finalment amb un quadrat d’alga nori.
  5. Afegim un polsim de sichimi (barreja d’espècies) i un rajolí d’oli de sèsam. Si opcionalment voleu afegir altres toppings com les làmines de jamaboko (surimi japonès), ara és el moment. Prepareu els bastonets i a gaudir!

Ramen_3

Ja veieu que la recepta és llarga i entretinguda, però la satisfacció de preparar-la a casa és enorme! I, a part, està molt bona!

Aprofiteu per fer una quantitat generosa de brou i congeleu-ne una part per altres ocasions. El mateix podeu fer amb el chasu ja tallat a rodanxes i congelat. Així, la pròxima vegada que vulgueu gaudir d’un bon ramen, el tindreu a mà i el preparareu en un moment.

Us animeu a preparar-lo? Si ho feu, ja m’ho explicareu! 🙂

One Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

PASSWORD RESET

LOG IN