Bloc de receptes i cuina

, / 4554 0

Pasta picant amb cloïsses i gamba vermella

Una deliciosa recepta de pasta picant amb marisc que ens ajudarà a combatre la calor
SHARE

Diuen (diuen, diuen… que diria en Pujol) que menjar picant ens ajuda a combatre la calor. Així de sobte sembla una aberració, però el fenòmen té la seva explicació científica. En aquest post us explicaré per què he preparat aquest fantàstic plat de pasta picant i l’efecte refrescant que ofereix (encara que us costi de creure).

Què és el picant i per què ens refresca?

Segons Harold McGee, un expert en la química dels aliments, el picant no és un gust, sinó una sensació d’irritació i cremor que pot resultar agradablement dolorosa (#50sombrasstyle). Una combinació de dolor i plaer que, a més a més, ens refresca quan la temperatura apreta.

La major part de picants tenen origen vegetal. La naturalesa, que és sàvia, ha dotat en alguns vegetals aquesta qualitat per tal de defensar-se dels depradadors.

El picant ha estat utilitzat durant segles en la alimentació diària de persones que viuen en llocs més càlids que nosaltres. Els antics pobladors americans ja cultivaven i consumien fa milers d’anys, els bitxos picants. Està clar que no hem descobert la sopa d’all.

El motiu pel qual el picant ens refresca és perquè ens fa suar. La suor de la nostra pell s’evapora i durant aquest procés, la suor necessita absorbir calor de la nostra pell, i per tant ens refresca. Tatxaaan!

Si voleu obtenir més informació sobre el fascinant món picantó, no us perdeu el magnífic post del meu amic, Òscar Gómez, a Gastronosfera.

Pasta picant amb cloïsses i gamba vermella

INGREDIENTS

Per quatre persones

 • 300 g de pasta seca (en el meu cas Fidanzati, però podeu fer-la perfectament amb tallarines)
 • 500 g de cloïsses fresques
 • 250 g de gamba vermella gran
 • 1 ceba de Figueres
 • 2 Tomàquets ratllats
 • 100 ml de (un bon) vi rosat
 • Bitxo picant fumat (al gust)
 • oli d’oliva verge extra

ELABORACIÓ

 1. Primer de tot poseu les cloïsses en un bol amb aigua i sal a la nevera, per tal que expulsin la sorra.
 2. En una cassola marquem les gambes salpebrades lleugerament i les reservem.
 3. Tallem la ceba de Figueres a brunoise i la posem a sofregir a la mateixa cassola amb un raig d’oli d’oliva generós.
 4. Quan comenci a estar un xic daurada hi afegirem el vi rosat i deixarem que s’evapori l’alcohol.
 5. Aleshores, afegirem dos tomàquets ratllats (també podeu utilitzar tomàquet triturat), una culleradeta de sucre, un xic de sal i bitxo picant fumat a rodanxetes (poseu el bitxo al gust, però d’entrada és millor posar-ne poc, sempre estarem a temps de afegir-ne). Deixem coure el sofregit fins que ens quedi ben confitat i amb una textura semblant a la melmelada.
 6. Posem a bullir una olla plena d’aigua amb sal per tal de coure la pasta. Tan bon punt arrenqui el bull hi afegim la pasta i la deixem coure un minut menys del temps que recomani el fabricant (en el cas que us agrada la pasta al dente).
 7. Mentrestant, esbaldim les cloïsses i les posem a la cassola amb el sofregit a foc intens i tapades, per tal de que s’obrin. Tan bon punt veiem que es comencen a obrir apaguem el foc.
 8. Un cop cuita la pasta la colem i l’afegim a la cassola amb la salsa i les cloïsses. Remenem bé per tal de integrar bé la salsa i li incorporem les gambes que hem marcat prèviament, per tal de que guanyin temperatura. Esperem un minut i ja ho podem servir.

Opcionalment, si disposeu d’unes gambes més petites, les podeu pelar i tallar a rodanxes per tal de barrejar-les amb la pasta, en aquest cas guardeu-ne una de sencera (la que faci més patxoca) per la presentació (i per poder xarrupar el cap!).

Aquesta pasta també la podeu fer per exemple amb altres tipus de marisc (musclos, escamarlans, escopinyes…). Utilitzeu el que us vingui més de gust. És primordial utilitzar un bon producte, el meu és comprat al Mercat del Ninot a través de Ulabox, és fantàstic poder disposar d’un producte així en un sol clic i que t’ho portin a casa. En sóc súper fan!

Per acabar el plat també podeu afegir una pica de porradell picat (en el meu cas ceba tendra xinesa), li donarà un toc refrescant que combina molt bé amb el picant.

Acompanyeu la pasta d’un bon vi rosat fresquet, li va de meravella!


Posts relacionats

PASSWORD RESET

LOG IN