Bloc de receptes i cuina

, / 1078 0

Catxoflino de mandonguilles amb gamba vermella i pèsols

Un platillo "mar i muntanya" tradicional de l'Empordanet, nascut de la cuina d'aprofitament.
SHARE

Quan parlem de catxoflino, ens referim a un mar i muntanya. Una recepta d’aprofitament típica de la cuina de l’empordanet, que em xifla!

Vaig descobrir-lo al restaurant la Xicra de Palafrugell, de la mà de l’enyorat Pere Bahí. Un gran defensor de la cuina empordanesa de mercat, que feia una cuina honesta, que homenatjava la cuina popular (i que actualment continua fent Anna Casadevall, xef de la Xicra).

La ubicació d’aquest mític restaurant, a part té la particularitat d’haver donat nom a la novel·la El carrer estret de Josep Pla, famós escriptor empordanès.

Com passa habitualment amb els plats tradicionals, hi ha tants catxoflinos com idees tenen els cuiners. Perquè de fet, originàriament, es feien amb diferents restes d’elaboracions anteriors o ingredients, que combinats es convertien en un nou plat. Les àvies de l’empordà n’eren unes grans expertes! I aconseguien enamorar els estòmacs amb 4 restes que tenien rondant per la la fresquera.

Evidentment el que us preparo avui no és un plat d’aprofitament! Segueix la mateixa filosofia i forma d’elaboració, però amb ingredients de “primera mà”.

Com que per mi és un plat especial, l’he fet amb bon producte fresc i de temporada, del Mercat del Ninot, a través de Ulabox. En un post anterior ja us vaig comentar que el dia a dia no sempre em permet escapar-me tot el que m’agradaria a comprar al Mercat. En canvi Ulabox em porta el mercat a casa, d’avui per demà! I des que he descobert aquest servei, l’aprofito sempre que puc!

Per cert, voleu 15 € de descompte en la vostra compra a Ulabox? Seguiu llegint, que el post té premi! 😜

Catxoflino de mandonguilles amb gamba vermella i pèsols

INGREDIENTS

  • 4 gambes vermelles grans
  • 250 g de calamarsons frecos nets
  • 400 g de carn picada de porc
  • 1 gra d’all trinxat
  • julivert picat
  • farina (per enfarinar les mandonguilles)
  • 1 llesca de pa sec del dia anterior
  • 1 ou
  • 3 alls tendres tallats a rodelles
  • 1 ceba de figueres mitjana picada fina
  • 1 tomàquet ratllat
  • 250 g de pèsols premium pelats
  • 1 got de vi blanc
  • Oli d’oliva, sal, pebre
  • Fumet de peix o aigua
  • 1 cullerada d’allioli (opcional però molt recomanable)

ELABORACIÓ

  1. En un bol posem la carn picada, l’ou, l’all, el julivert i el pa sec ratllat. Salpebrem i barregem bé. Anem formant les mandonguilles (a la mida que més ens agradin) i les enfarinem.
  2. Fregim les mandonguilles amb oli d’oliva i les reservem.
  3. En una cassola marquem les gambes vermelles lleugerament (no les hem d’acabar de coure) i les reservem.
  4. En el mateix oli afegim els alls tendres i la ceba picada i ho sofregim lleugerament fins que se’ns enrosseixi. En aquest moment afegirem el vi blanc i el deixem fins que evapori tot l’alcohol.
  5. Afegim el tomàquet ratllat i el deixem confitar (si volem podem rectificar l’amargor de tomàquet amb un xic de sucre).
  6. Un cop cuit espolvorem una mica de farina, remenem i ho cobrim amb fumet de peix o aigua.
  7. Quan arrenqui el bull salpebrem i afegim els pèsols, les mandonguilles i els calamarsons tallats. Ho deixem coure tot junt uns 10 minuts.
  8. Mentre es cou, en un bol posem la cullerada d’allioli amb unes 3 o 4 cullerades de la salsa i el deslliguem. Un cop negat l’afegim a la cassola barrejant-ho bé.
  9. Afegim les gambes en darrer lloc i ho deixem coure un parell de minuts més. Ja està llest per servir! Prepareu una panera de bon pa!

Altres variacions del catxoflino

Com us he comentat podem fer tants catxoflinos com combinacions d’ingredients se’ns acudeixin. Però una altra opció que no faltarà a casa és un catxoflino amb mandonguilles, escamarlans i musclos. De mandonguilles que no en faltin!

I quan en sigui temporada aprofiteu per incorporar-hi carxofes, bolets, favetes, pèsols… ben acompanyats de mandonguilles, calamars, gambes o musclos, amb una bona base de sofregit amb ceba.

Recordeu, el catxoflino és improvisació pura! Un exercici d’imaginació.

Voleu 15 € de descompte en la vostra primera compra a Ulabox?

Doncs aconseguir-los és molt fàcil! Només heu de utilitzar el codi CUINETESNUNI en la vostra primera compra a Ulabox (superior a 75€) i us els descomptaran del total.

Aprofiteu per visitar  “les parades” del mercat del Ninot, a mi em tenen el cor robat. Trobareu el millor producte fresc de temporada i arribarà a casa en un tres i no res! Us ho perdreu?

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PASSWORD RESET

LOG IN