Bloc de receptes i cuina

, / 3817 0

Fricandó de vedella amb bolets

Un gran clàssic de la cuina catalana ideal per aquestes festes de Nadal
SHARE

A les portes de Nadal hem de començar a pensar en receptes festives i la que us porto avui, a part de ser un dels grans clàssics de la cuina catalana, ho és: El fricandó de vedella amb bolets.

També us haig de dir que és un dels plats menys fotogènics que hi ha… la foto no li fa justícia de lo rebó que arriba a estar. No és el millor any de bolets per la manca de pluges però al mercat segur que en trobareu algunes varietats, ja siguin d’aquí o d’allà.

La recepta

El fricandó, com la majoria d’estofats, guanya l’endemà d’haver-lo cuinat, per tant tingueu en compte de preparar-lo amb antel·lació. I ja que en feu, poseu-ne més quantitat que sempre va bé tenir-ne un bon tupper al fons de congelador, o per endur-vos-el a la feina l’endemà i ser l’enveja dels companys.

INGREDIENTS

  • 750 g de vedella a talls (llata)
  • Farina (barrejada amb canyella)
  • Sal i pebre
  • 200 g de ceba a brunoise (a dauets)
  • 1 gra d’all emincé (laminat)
  • 50 cc de vi blanc
  • 200 g de tomàquets madurs ratllats
  • 200 g de bolets frescos (camagrocs, fredolics, llenega…)
  • 5 g moixernons secs
  • 750 cc de brou fluix
  • picada al gust: 4 ametlles + 4 avellanes + 1 carquinyoli + 1 cullerada de moscatell

ELABORACIÓ

  1. En primer lloc posem a hidratar els moixernons en un bol amb aigua mineral natural, que els cobreixin (si cal ens ajudem d’un altre bol damunt per assegurar que quedin ben summergits i no surin).
  2. Salpebrar la carn i enfarinar-la lleugerament amb la barreja de farina i canyella.
  3. Segellar-la en una paella a foc viu i reservar-la en una safata o cassola apte pel forn.
  4. En el mateix oli, sofregir lentament la ceba i l’all . Quan comenci a agafar color abocar el vi blanc i deixar-lo reduir.
  5. Afegir el tomàquet ratllat i deixar confitar (si cal afegiu una mica de sucre per matar l’amargor del tomàquet).
  6. Incorporar el brou, i una mica de l’aigua de hidratar els moixernons colada (uns 30 ml). Donar-hi un bull, condimentar i triturar.
  7. Cobrir la carn que tenim reservada a la cassola amb la salsa.
  8. Acabar de colar els moixernons i netejar la resta de bolets. Saltejar-los en una paella i incorporar-los a la cassola, ben repartits.
  9. Tapar i enfornar a 180ºC durant uns 60 minuts.
  10. Preparar la picada no massa fina i afegir-la uns 10 minuts abans que finalitzi la cocció de la carn.
  11. Servir ben calent i acompanyar amb arròs blanc (o unes patates, puré, carxofes, etc.) i una bona panera de pa bo.

Recepta adaptada de: Escola de cuina Gormand via El Cullerot Festuc

OPCIÓ SLOW COOKER

Si disposeu d’una olla de cocció lenta (slow cooker, crockpot) podeu acabar el fricandó en aquesta i aconseguir així una textura tendra i melosa, això sí, després d’una llarga cocció. Ideal per preparar-ho d’un dia per l’altre!

En aquest cas us recomano fer els mateixos passos que l’elaboració tradicional però en comptes de enfornar-ho col·loqueu el fricandó a la slow cooker durant unes 6 hores a cocció lenta.

OPCIÓ INFANTIL o ADULT LLEPAFILS

Pels que teniu canalla que els hi costa menjar bolets (o algun adult a qui no li apassionen) una bona manera de que se’ls mengin és picar-los petits. A casa sempre n’hi havia algun que deixava els bolets a part (sacrilegi!), fins que vaig començar a picar-los petits. Després s’ho mengen tot junt i ni se n’adonen! I la veritat és que queda igual de bo. Pels que ens agrada trobar-los, sempre podem guardar-ne algun de sencer, el saltegem a part i el sevim damunt del fricandó.

ESTIMATS REIS D’ORIENT…

I pels que dineu a l’oficina, com nosaltres alguns dies, us recomano buscar un bon sistema de transport i conservació per les vostres receptes.

Jo estic encantada amb els recipients hermètics i la bossa de transport de Valira, una empresa catalana que fa molts anys que coneixem i comprem els seus productes. Si voleu saber més sobre la marca, en aquest post podeu llegir la crònica de la visita que vem fer el 2011 a la seva fàbrica de Reus.

I si esteu interessants en comprar-ne, us interessa saber que fins el 17 de desembre fan un 15% de descompte a la seva botiga virtual amb el codi: VALIRA15.

O sigui que ja sabeu… a fer la carta als reis!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PASSWORD RESET

LOG IN