Bloc de receptes i cuina

, / 7902 2

Petits grangers a La Fageda

Activitat familiar on els més petits aprendran a cuidar els vedells i les vaques de La Fageda
SHARE

No hi ha estiu que no ens reservem un dia per anar a visitar La Fageda. Enguany però la visita que hem fet és un xic diferent de la visita guiada a la que estavem acostumats. Aquest cop els autèntics protagonistes han estat els nens que s’han convertit, durant una tarda, en els petits grangers de La Fageda!

La visita comença amb una breu explicació sobre què és La Fageda, què fan i quins són els valors del seu entorn natural. Pels qui no conegueu la història de La Fageda us deixo l’enllaç del post que li vaig dedicar l’any 2012. Allà trobareu tota la informació sobre la cooperativa i l’evolució d’aquesta. Però avui ens centrerem específicament en aquesta nova activitat pensada pel públic familiar, que ens encantat.

Els Petits Grangers

L’activitat els petits grangers va adreçada a canalla de 3 a 8 anys, nosaltres vem anar-hi amb uns amics que tenen una petita, la Sílvia, que tot i no tenir encara els 3 anys va poder fer l’activitat perfectament i la va gaudir molt. Penseu que els pares estem en tot moment seguint l’activitat i podem donar-los un cop de mà, si cal.

Un guia de La Fageda, en Víctor en el nostre cas, durant tota l’activitat ens va explicar la història i curiositats de la vida a la granja i la producció de llet. Explica als més petits la importància de la tasca que portaran a terme i els equipa amb un barret de palla, com a bons grangers. Ja a la granja, i rodejats de 400 vaques frisones, comença l’activitat.

Les vaques de La Fageda estan molt ben cuidades! Amb zones diferenciades depenent del seu estat (embarassades, pre-part/post-part, productives, llar d’infants dels vedellets, …), zona d’spa a les que acudeixen per rascar-se quan els hi pica l’esquena, espersors d’aigua fresca per combatre la calor, música clàssica de fons i un sistema de neteja i retirada de fems molt efectiu. El benestar animal fa que les vaques siguin més productives i la seva llet sigui d’una gran qualitat.

Però tornem als nens… se’ls hi ha girat feina ja que són els encarregats de preparar la llet pels vedells petits, d’omplir de menjar els carretons per les vaques que han de ser mares i per les productores. I ho han de fer bé! Penseu que cal llet per fer 300 mil iogurts al dia. Per tant cal mimar-les!

Com qui prepara un biberó, van preparar una galleda de llet pels vedells petitons, era l’hora del seu berenar. Amb quin delit se la bevien! Absolutament dòcils es deixaven acaronar pels petits grangers i més d’un es va endur una bona llepada. Les vaques són mooooolt carinyoses.

Un cop alimentades les petites era el torn de les vaques adultes, que ja esperaven amb delit els carros amb el seu menjar.

No us arribeu a imaginar la quantitat de menjar que es cruspeixen al dia… només us diré, com a dada d’interès, que generen 16 tones de fems al dia! Ja se sap… tot el que entra ha de sortir. De nou, tancant el cercle, tracten aquests fems en la seva planta de compostatge, que converteixen en adob pels seus camps i la resta és venut.

Les vaques són munyides 2 cops al dia i cadascuna produeix de mitjana uns 30 litres de llet al dia. La producció anual actual està situada al voltant dels 2.200.000 litres, que es destinen íntegrament a l’elaboració de iogurts i postres làctics.

Com es fan els iogurts de La Fageda?

Els iogurts de granja de La Fageda es fan amb llet que no té més de 48 hores. No porten ni conservants, ni colorants. La pasteurització de la llet a 95º C elimina només el gèrmens patògens i manté totes les vitamines. En unes condicions anaeròbiques s’introdueixen els bacteris encarregats de fermentar la llet per tal de fer-ne iogurt (Streptococcus i Lactobacillus). El iogurt conté microorganismes vius que produeixen efectes beneficiosos sobre la nostra flora intestinal i ens faciliten la digestió. Atenció a la proporció… 1.250 milions de bacteris per cada envàs de iogurt!

Després d’aquesta experiència els nens i nenes han après, d’on surt la llet amb la qual elaboren els iogurts i gelats de La Fageda (que tant els hi agraden!), i la feinada que porta cuidar a totes i cadascuna de les vaques de la granja. Després de “treballar” a la granja ve la part més dolça, el tast de iogurts i gelats. Ens vem posar les botes!

L’activitat, d’unes dues hores de durada, es fa els dissabtes a les 15 hores, té un cost de 7 € per persona i cal inscripció prèvia. Una activitat divertida, pedagògica i interactiva que us recomanem de bon grat!


Posts relacionats

2 Comments

PASSWORD RESET

LOG IN