Bloc de receptes i cuina

, / 13026 3

Macarrons del Cardenal

Una recepta tradicional popularitzada per Carles Gaig. Un cop els proves... ja no te'ls pots treure del cap!
SHARE

Macarrons del Cardenal

Hi ha plats que al provar-los per primera vegada et queden gravats a la memòria. Ja no te’l pots treure del cap. Això és el que em va passar al tastar per primera vegada els macarrons del Cardenal del Carles Gaig. Va ser en l’edició del 2015 del Mercat de mercats de Barcelona, on el restaurant Gaig participava servint aquesta tapa i des d’aleshores no vaig parar fins a trobar la recepta. En vaig trobar vàries versions que s’hi acostaven però finalment vaig trobar la original de Can Gaig en un programa de l’antic Cuines de TV3 i dies després també a la web de Som gent de Mercat que us recomano seguir. L’hem fet ja un munt de vegades a casa i s’ha convertit en un dels nostres plats preferits (dels nens i dels grans!). És un plat entretingut de fer però d’aquells que fan diumenge!

Una mica d'història sobre els Macarrons del Cardenal

Macarrons del Cardenal

El origen de la recepta és un xic incert, s’atribueix tradicionalment a l’Ignasi Domènech però la recepta també consta en el receptari de la Cuynera catalana que va ser escrit el 1835. Té mèrit, ja que a aquella època era estrany trobar receptes de pasta documentades i deu ser de les primeres escrites a Europa (al marge de a Itàlia). L’altra peculiaritat és que la pasta està més cuita que el que recomanen els Italians, no és una pasta al dente és més suau, cuita “a la catalana”, que tradicionalment allargava el temps de cocció. És en l’actualitat que ens hem acostumat a coure la pasta amb els criteris italians, però val la pena respectar els criteris d’una recepta tan antiga i nostrada com aquesta, que no us sembli una aberració perquè en aquest cas, no ho és.

La recepta: els Macarrons del Cardenal

Macarrons del Cardenal

Ingredients (per a 4 persones)

 • 400 g de macarrons
 • 1 litre de nata UHT
 • 200 g de parmesà ratllat
 • 3 cebes de Figueres
 • 9 tomàquets
 • 400 g de secret ibèric
 • 50 g de formatge ratllat (per gratinar)
 • Sal i pebre
 • Sucre (només si calgués matar l’amargor del tomàquet)
 • Oli

Elaboració

 1. Per a la crema de Parma: Reduïm 1l de nata UHT a la meitat, l’apartem del foc i li afegim 300g de parmesà ratllat. Esperem que es desfaci (tot remenant amb un batedor) i si cal, turbinem.
 2. Per al sofregit: Preparem 3 cebes picades i 9 tomàquets* pelats, sense llavors i tallats a dauets (els podem escaldar previament amb un tall en forma de creu a la base perquè ens siguin fàcils de pelar).
 3. “Pochem” la ceba fins que agafi bastant color, hi afegim el tomàquet, salpebrem, i ho reduïm fins que agafi la textura desitjada. S’ha d’evaporar gairebé tota l’aigua, la textura és gairebé de confitura de tomàquet. Si calgués afegim una culleradeta de sucre al tomàquet per matar-ne l’amargor. Un cop acabat el sofregit el reservem.
 4. Tallem a dauets i saltem el secret ibèric salpebrat, en una paella a part. Reservem.
 5. Coem els macarrons durant 11 minuts (segons la pasta utilitzada), en una olla amb aigua bullint i sal, i els deixem reposar 2 minuts (a la mateixa olla. No refredar amb aigua). Els escorrem i estirem al taulell per refredar-los.
 6. Per al muntatge del plat**, en un motlle quadrat fem capes amb macarrons, crema de parma, sofregit i secret ibèric. Tornem a repetir el procés i acabem amb una última capa de macarrons i crema de parmesà.
 7. Escalfem els macarrons 7-8 minuts a 190ºC al forn. Hi afegim mitja cullerada de crema a la segona capa superior (només si cal) i ho cobrim amb formatge ratllat. Ho gratinem.
 8. Desemmotllem els macarrons al plat i acabem d’omplir els espais dels costats repartint més formatge ratllat.

* També podeu utilitzar tomàquet triturat natural o passata di pomodoro.

**Si anem amb pressa podem posar els macarrons en una safata apte pel forn i intercalar capes de macarrons – carn – sofregit – crema de parma, i gratinar-ho al forn.

És un plat tradicional deliciós i mereix la feina que porta. Ara bé, si mai anem justos de temps i tenim un antull irrefrenable de macarrons del cardenal, estem d’enhorabona, ja que podem comprar-ne al nou establiment de plats per emportar d’en Carles Gaig, “Gaig a casa” que trobareu al c/Nau de Santa Maria 5-7, 08017 Barcelona – 93 429 10 17. Què més es pot demanar?

Fonts:

Restaurant Gaig

http://gourmetymerlin.blogspot.com.es/2010/11/fonda-gaig-y-la-eterna-disputa-sobre.html

 


Posts relacionats

3 Comments

 • Quina delícia! Nosaltres també els hem fet varies vegades i son bonissims!! (Excepte per l’operació bikini, 😂😂) Marta

  • nuni ha dit:

   Hola Marta! Cert, són boníssims però no són la millor opció per l’operació bikini… xD
   Però què carai! Un dia és un dia! 🙂
   Gràcies pel comentari. Petons!

 • Manu Torras ha dit:

  Ja le trobat. La guardaré com or.😉😍😍😍😍 Gràcies per tant bona aportació
  Petons

PASSWORD RESET

LOG IN