Bloc de receptes i cuina

, / 6650 0

Girona Excel·lent (tercera part)

Darrer dia del #BlogTrip Girona Excel·lent coneixent el sofregit d'en Quim Matas, l'arròs Molí de Pals, la sidra Mooma i les anxoves Callol Serrats
SHARE

Si haig de triar un dels productes de Girona Excel·lent com a incondicional, d’aquells de #janopucestarsenseell aquest és, sens dubte, el sofregit del Quim Matas. No només per la seva versatilitat a la cuina sinó per la qualitat del producte i amb l’estima que ha estat fet. Ceba de Figueres, un bon oli i 12 hores de temps de cocció i paciència a parts iguals. Em recorda immensament al sofregit del enyorat Pere de la Xicra que sempre explicava que aquell pacient sofregit de ceba, negre, però gens cremada, era la base de la seva cuina.

El sofregit de ceba d’en Quim Matas, carnisser de professió i cuiner, neix de la necessitat d’improvisació i de donar un servei de qualitat i rapidesa als seus clients. Un producte que pretén solucionar un dels handicaps de la cuina, el temps d’elaboració. Redueix el procés de preparació del plat, així com en facilita la cocció i n’incrementa el sabor.

El sofregit de ceba és un dels elements imprescindibles de la cuina tradicional catalana. Un producte artesà, on no s’ha utilitzat cap altre ingredient més enllà de la ceba de figueres i l’oli d’oliva. Un producte òptim per a l’elaboració de guisats, fideuades, arrossos, uns bons macarrons… imaginació al poder!

Diumenge, últim dia del #blogtrip, també vem conèixer 3 altres grans productes gironins: L’àrròs del Molí de Pals, la Sidra Mooma i les anxoves Callol Serrats.

L'Arròs Molí de Pals

Els aiguamolls i les maresmes de l’Empordà van ser l’única zona productora d’arròs del Principat des del s. XIV fins al XIX. Si el segle XX va ser un període molt cíclic, de crisis i de qüestionament del conreu, els primers anys del segon mil·lenni ho són de reconeixement i prestigi gastronòmic. Avui, una vintena de pagesos, principalment del Baix Empordà, conreen al voltant d’un miler d’hectàrees de diverses varietats, d’entre les quals destaquen les de la família badia, el clàssic arròs rodó, ideal per als arrossos que es volen impregnar de suc, de sofregit i de totes les aromes de verdures, mar i muntanya.

Envoltats del Parc Natural dels Aiguamolls, a l’Alt Empordà, i del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, al Baix Empordà, els arrossers estan molt compromesos amb l’entorn. Fan un conreu agroambiental, per afavorir la fauna i el paisatge.

Any rere any dediquen els mesos de fred a reconvertir els camps en els aiguamolls originals. Un cop inundats, entre final d’abril i primers de maig, fan la plantada. És tot un espectacle, com la recol·lecció, en plena tardor. Un conreu agroambiental, un paisatge variable i espectacular al ritme de les estacions.

L’any 1984, la família Parals (família arrossera de diverses generacions) va decidir comprar el molí d’arròs de Pals, datat de l’any 1452. L’any següent va començar a comercialitzar el seu arròs i el d’altres pagesos de la zona amb una política d’empresa orientada cap al segle XXI.

Arròs Molí de Pals està format per un equip de persones que treballen amb cura i rigor per tal d’aprofitar al màxim les qualitats úniques que els ofereix el terreny i la climatologia de l’Empordà. Diàriament supervisen el creixement i el desenvolupament de la planta per buscar la màxima qualitat i el millor rendiment.

Duen a terme una producció d’arròs respectuosa amb el medi ambient. El seu cultiu agroambiental és molt restrictiu amb l’ús d’adobs i productes fitosanitaris. D’aquesta manera poden garantir que el seu arròs és totalment natural i que no conté cap mena de conservant.

Els arrossos amb segell Girona Excel·lent 2016-2017 són, tots dos, el rodó perlat i el semillarg cristal·lí, de la casa Arròs Molí de Pals.

L’arròs rodó perlat, degut a la seva quantitat de midó és ideal per cuinar tota mena d’arrossos a la cassola i també arròs bullit. Absorbeix molt bé el brou o el suc durant la cocció, i una vegada cuit conserva molt la seva textura. El temps de cocció oscil·la entre 15 i 17 minuts aproximadament,.

L’arròs semillarg cristal·lí, és una varietat extraordinària per a preparar paelles, amanides o altres plats en els quals la salsa es serveix a part. Aguanta molt bé una vegada cuit. El temps de cocció oscil·la entre 18 i 20 minuts aproximadament.

Mooma cider

Agroalimentaria Mas Saulot, empresa de fructicultors amb tres generacions a Palau-Sator, fa una aposta per la innovació, en què destaca aquesta sidra jove, fresca, afruitada i carbonatada lleugerament, molt de l’estil americà.

La sidra s’elabora seguint un procés acurat de selecció de pomes, barreja segons les característiques, maceració, premsa i fermentació. A la bodega es segueix un acurat procés de control, trasvás, clarificat, filtrat, gasificat i, finalment, embotellat.

Cada una de les seves sidres té un procés específic que dura de 6 a 12 mesos i varia cada any. Les causes d’aquesta variació van lligades principalment al moment de recol·lecció de les pomes. Les condicions meteorològiques de primavera i estiu, la insolació que afecta als sucres, el terreny que pot modificar la producció i el vigor, edat i varietat de les pomeres són alguns dels aspectes principals que s’han de tenir en compte. Tot un repte!

També elaboren sucs monovarietals de poma. N’ofereixen quatre tipus diferents: Gala, Pink Rosée, Fuji i Granny Smith. Cada un d’aquests sucs té una personalitat pròpia per tal de satisfer tots els paladars, des del més dolç a l’àcid. També elaboren vinagre de poma, confitura, compota i snacks entre altres productes. Una gran manera de tancar el cercle! A la seva botiga virtual podreu trobar-ne tots els productes.

A més a més permeten fer visites guiades que anomenen de sidraturisme! On conèixer de primera mà la totalitat del procés d’elaboració que duen a terme a les seves instal·lacions, situades al Mas Saulot (Palau-sator). Visites guiades, aptes per a tota la família, on ser partícips de tots els passos que segueixen per a crear la seva sidra: collita, fermentació, filtratge, gasificació i embotellat. El lloc és idílic i molt acollidor. Preparat a conciència perquè gaudiu al màxim de l’experiència. Un cop finalitzada la visita, realitzareu un tast dels seus productes que us aproparan tot el gust i aroma de l’Empordà.

Les anxoves de Callol Serrats

L’empresa Callol Serrats, nascuda el 1847, manté en els pots d’anxoves en salmorra, l’esperit i la història de la manera de fer dels seus avantpassats. Han sabut transmetre, de generació en generació, la mil·lenària tradició de la salaó d’anxova seguint una manera de treballar pròpia, orientada al manteniment del procés artesanal i insistint en la qualitat final del producte. La contínua dedicació i la llarga història d’una família elaborant anxoves al poble de l’Escala, fa possible que avui segueixin sent l’empresa en actiu més antiga del sector. Actualment la sisena generació segueix la tradició de la salaó d’anxova mantenint els coneixements passats de pares a fills.

Els productes guardonats amb el segell de Girona Excel·lent són l’anxova en sal i les (irresistibles) olives farcides de filets d’anxova. Farcir olives grossals una per una, a mà, amb filet d’anxova és una feina pacient i artesanal amb un resultat que convida a fer el vermut. Paraula!

I la millor manera de comprovar la qualitat de tots aquests productes és tastant-los en un àpat final a Mas Saulot. En Quim Matas ens va preparar un arròs caldós, mar i montanya, amb el seu sofregit de ceba i l’arròs de Molí de Pals. Tot un privilegi!

I així acaba la nostre aventura! Entaulats (de nou) i rodejats de bona gent i bons aliments, excel·lents!


Posts relacionats

PASSWORD RESET

LOG IN