Bloc de receptes i cuina

, / 7710 0

Girona Excel·lent (segona part)

Continua el #BlogTrip Girona Excel·lent visitant Collverd i Mas Marcè
SHARE

Dissabte ens llevàvem amb un dia esplèndit. La nit havia estat mogudeta (meteorològicament…) però l’albada ens regalava un cel radiant i una temperatura primaveral. Esmorzar a l’Hotel Terraza d’una revolada i a fer el cafè com espectadors del programa el Suplement de Catalunya ràdio on el Pep i el Salvador parlaven animadament sobre els esmorzars de forquilla.

En acabat cap a l’autobús a començar la ruta. Ens esperava un dia intens, començant per la visita a una de les empreses que més carinyo li tinc, Collverd. Era la tercera visita guiada que feia a Collverd i a dia d’avui crec que ja em puc considerar una alumna avantatjada en la matèria! Continuaríem amb una visita i dinar a Mas Marcè, productors càrnics, i també de llet i formatges. Un tast de vins Girona Excel·lent amb Laura Masramon i per acabar un menú degustació per sopar al restaurant La cuina d’en Norat, del Hotel Terraza.

Visita i tast de foie a Collverd

Collverd és alhora l’empresa més antiga i la més moderna del sector. La primera en ser creada a Catalunya i a tot l’Estat Espanyol. Capdavantera en l’activitat, porta 30 anys produint, elaborant i comercialitzant productes derivats de l’ànec.

A les seves granges els ànecs gaudeixen d’una alimentació basada en cereals i d’una vida a l’aire lliure, amb plena llibertat de moviment, d’aquí ve la seva qualitat. Crien i cuiden ànecs per a la seva produció de fetge gras obtenint també una carn saludable i molt baixa en colesterol.

Collverd tanca el cercle i et dóna la confiança dels que treballen el producte amb control, cura i estima des de l’inici amb la cria dels pollets a les granjes, fins al final amb l’elaboració dels productes derivats de l’ànec. És una empresa única, des de les seves granges, amb cuidadors especialitzats, passant per l’escorxador propi i les instal.lacions modernes i específiques on  mans expertes elaboren els seus productes amb el màxim de cura. D’aquí el seu èxit i la excel·lència dels seus productes. Bon producte, una bona infraestructura i un gran capital humà que sap el què es fa.

En Marc Solà, gerent de Collverd i segona generació que agafa la regnes del negoci, ens rep a les oficines de Vilamalla donant-nos la benvinguda. El seu pare, Gregori Solà, l’any 1982 va deixar la feina d’empresari i es va traslladar a fer de pagès al mas Santamaria de Garrigàs. Alguns amics restauradors de Barcelona el van convèncer perquè criés ànecs per elaborar foie i paté i, juntament amb dos socis, Lluís Coll i Manel Mitjavilla, van formar una cooperativa. El 1984 van constituir la societat elaboradora de productes de l’ànec, que va ser la primera de tot l’Estat.

Ja uniformats com cal per aquestes ocasions vem començar la visita guiats per Jordi Àvila, assessor gastronòmic de la casa, amb una explicació de la història i la producció actual de Collverd, per tot seguit veure les instal·lacions.

Collverd disposa de tota la cadena: l’engreix, la matança, l’elaboració i la distribució. Només en queda al marge la incubació. Els pollets d’ànec, de la raça moulard, que són els que s’utilitzen perquè donen més bon rendiment, neixen a França, on estan millor preparats per fer encreuaments genètics. Al cap de dotze hores de vida arriben a les granges de Collverd. Aquí es crien a l’aire lliure amb una alimentació que es basa, durant les primeres catorze setmanes, exclusivament en cereals, i els catorze dies següents (temps d’engreix per elaborar el foie), en blat de moro. El sacrifici i l’elaboració es fan a les mateixes instal·lacions de Vilamalla.

Enguany han guanyat el segell Girona Excel·lent amb tres dels seus productes:

El foie gras natural, fresc i sencer, en la categoria de foie gras cru.

El semicuit Collverd, un dels clàssics de les semiconserves del fetge d’ànec, afinadíssima, en la categoria de foie micuit. I també, en la categoria de especialitats singulars, una petita joia, el semicuit amb plàncton marí. Un mar i muntanya en boca. Els vem poder tastar maridats amb una Marina, una cervesa artesana de blanes, fresca, lleugera, delicada, llupolada i cítrica.

Val a dir que no us hauríeu de perdre el meu preferit. El foie celler, 100 % fetge gras d’ànec desvenat, marinat i curat a la sal, tradició artesana i natural en estat pur. Que per cert, també va obtenir el  segell Girona Excel·lent en la passada edició 2014-2015.

Visita i dinar a Mas Marcè

Mas Marcè, és una granja i formatgeria formada per una família que fa més de 6 generacions que es dediquem a fer de pastors. Situada a Siurana d’Empordà (a l’Alt Empordà- molt aprop de Figueres), el·laboren productes làctics, com el recuit d’ovella, producte tradicional de la zona, i altres com el iogurt d’ovella, recuit de drap, mató, i formatges. Per fer-los utilitzen el quall vegetal “herba col”.

La llet d’ovella ripollesa és de molta qualitat -tot i que és una raça poc lletera- ja que produeix mig litre de llet al dia en dues munyides

Amb el segell de qualitat Girona Excel·lent trobem la llet d’ovella ripollesa de Mas Marcè, una de les més apreciades al món de l’alta gastronomia per la seva gran qualitat, que és deguda a la baixa producció i l’alimentació natural del ramat. També trobem guardonat el iogurt d’ovella, espès, greixós, saborós i amb una textura cremosa singular. I per acabar el únic i inigualable làctic gironí per excel·lència, el Recuit de Mas Marcè, d’olleta quallat amb herbacol.

També comercialitzen el xai lletó, un xai petit que només ha estat alimentat amb llet d’ovella, de 3-4 setmanes de vida. Els seus productes, tant els làctics com el xai lletó, es poden trobar en carnisseries, xarcuteries i botigues especialitzades de Girona, i província de Barcelona.

En aquest darrer any han iniciat una nova activitat oberta al públic, que és la de l’esquilada i rentat. Ideal per fer en família! Grans i petits poden gaudir d’un matí veient l’esquilada de les ovelles, i posteriorment practicar el rentat i secat de la llana per acabar fent un tastet de formatges. La propera està programada pel mes de maig, si esteu interessats en participar-hi trobareu més informació en aquest enllaç o envieu un mail a promocio@masmarce.com. La resta de l’any també fan tallers per treballar la llana, a “l’Aula dels Sentits”, nom de l’aula que tenen preparada per fer aquesta activitat, ubicada al costat del punt de venda i formatgeria.

Acabada la visita, la família de Mas Marcè ens va oferir un dinar al Mas: Per començar amanides, embotits de la zona i com no, tast dels seus formatges. Per continuar, una gran safata de xai lletó amb patates al forn, deliciós. I per postres recuit de Mas Marcè i iogurts d’ovella.

El kèfir d’aigua de fruits mediterranis em va sorprendre molt! Molt refrescant i lleuger va ajudar a obrir la gana. Està fet a base d’aigua, xarop d’atzavara, sucre ecològic, suc de llimona, ferments de kèfir, dàtils i figues.

Un àpat on ens van fer sentir com a casa!

Tast de vins Girona Excel·lent amb Laura Masramon

Després d’una aturada, necessària, al Hotel Terraza, vem tornar amb energies renovades per fer un tast de vins Girona Excel·lent guiat per la periodista i enòloga Laura Masramon.

La Laura, gran comunicadora, ens explicava que els vins de l’empordà són singulars com les persones que els elaboren.

L’Empordà és un paisatge que confereix molta personalitat.

Vinyes amb aires de tramuntana, un vent que passa entre-muntanyes per assecar els ceps plantats a les carenes de la serra de l’Albera, vora la plana dels Aiguamolls i a les terrasses del Cap de Creus. Tota aquesta orografia dóna com a resultat una àmplia heterogeneïtat de terroirs, on creixen vins mediterranis diversos.

Vem tastar un total de 9 vins, 3 blancs, 1 rosat, 2 negres i 3 dolços, tots ells amb el segell de qualitat de Girona Excel·lent.

  1. Maragda 2015 (Mas Llunes, Vinyes i Cellers)Vi blanc jove. Garnatxa blanca (78%), Macabeu (22%). Color palla brillant. Aroma a fruita fresca, flors blanques, herbes de tocador. En boca és fresc, fruitós i saboròs. Té un preu aporximat de 6€ l’ampolla.
  2. Vd’O 6.13 2013 (Vinyes d’Olivardots): Vins, especialitats singulars.  100% carinyena blanca. Color groc daurat. Blanc de finor i frescor únics. Intens bouquet mineral amb tocs de préssec, nectarina, cítrics, poma i confitures. En boca presenta equilibri, suau i sedosa textura, amb una acidesa fresca i un llarg i envolvent final mineral. Té un preu aporximat de 28 €.
  3. Cartesius Blanc 2015 (Celler Arché Pagès): Vi blanc envellit.  100% garnatxa blanca. Color groc intens. En nas aromes de fruita, fruita madura, albercoc, pera, préssec, notes fumades, notes especiades i notes salines. En boca: fresc, ampli i untuós. Té un preu aporximat de 13 €.
  4. Rosat de Gerisena 2015 (Agrícola de Garriguella): Vi rosat. 100% Garnatxa roja. Color ull de perdiu, brillant i nítid. Aromes a flors blanques, herbes aromàtiques, cítrics i un subtil record a fruites vermelles de bosc. En boca és fresc, elegant i equilibrat, amb un final llarg i sedós. Té un preu aporximat de 10 €.
  5. Negre de Gerisena 2015 (Agrícola de Garriguella): Vi negre jove. Cabernet Sauvignon, Garnatxa Negra, Merlot. Color vermell rubí. En nas aromes a fruites vermelles de bosc amb notes balsàmiques, regalèssia i pebre. En boca: ampli, rodó i equilibrat i amb una accentuada mineralitat. Té un preu aporximat de 12 €.
  6. Antima 2014 (Empordàlia): Vi negre envellit. Garnatxa i samsó. Color rubí intens i brillant. Aromes de fruita negra i especies exòtiques, equilibrades amb aromes provinents de l’envelliment del vi com el gra de cafè. A la boca és molt concentrat i saborós. Amb notes de regalèssia i fruita, té un final llarg i fresc. Té un preu aporximat de 15 €.
  7. Solera – Garnatxa d’Empordà (Celler Cooperatiu d’Espolla): Vi dolç natural elaborat afegint alcohol vínic a mitja fermentació i posterior criança oxidativa en dipòsits de fusta de diversa procedència i capacitat i amb una solera de més de 50 anys. Color àmbar intens amb reflexos verdosos i d’or vell. Aroma complex i intens de fruita confi tada i amb notes de fruits secs i confiteria. En boca té una dolçor equilibrada. És intens al paladar i té una llarga persistència. Té un preu aporximat de 12 €.
  8. Dolç Moscat 2013 (Mas Llunes, Vinyes i Cellers): Vins dolços, especialitats singulars. 100% Moscatell de gra petit. Color palla. Aroma fresc, fruita fresca, balsàmic, floral, notes a mel. En boca és fresc, afruitat, equilibrat. Té un preu aporximat de 9 €.
  9. Bac de les Ginesteres (Vinyes dels Aspres): Vins dolços, especialitats singulars. Garnatxa Roja. Color bru fustós d’arrel de cirerer. En l’aspecte olfactiu el ventall aromàtic és generós i delicat, sense prominències. S’hi troba flor de taronger i d’ametller, confitura de préssec de vinya, clova de coco, mantega fresca, nous i matafaluga. Deixat a la boca s’afegeix un toc de moniato al caliu a les notes confitades i de fruitaseca, tot en una textura cremosa molt agradable i una dolçor de gran finor. Elegància en tot moment i persistència a l’estil del vi. Té un preu aporximat de 40€.

Val la pena aturar-se un moment a parlar de la vinificació d’aquest últim vi, el Bac de les Ginesteres. Un cop veremat, les caixes de raïm es col·locaren a cobert de la pluja i el raïm es va deixar assecar durant 59 dies. Posteriorment es van premsar, com si es tractés de raïm fresc, els 1043 Kg de panses resultants de la dessecació. El most obtingut, concentrat en sucres, fermenta lentament durant mesos en dipòsit d’inox fins a obtenir de forma natural el vi base per a la obtenció del Bac de les Ginesteres. Acabada la fermentació, aquest vi dolç es col·loca en recipients de vidre de 20 litres i s’exposa a la intempèrie, a sol i serena, durant  50 mesos, envellint i evolucionant cap a ranci fins a esdevenir el Bac de les Ginesteres. Imagineu-vos la feinada a fer-lo! Però el resultat és espectacular. D’aquells tresors que val la pena tenir (sota clau…) per gaudir-lo en moments especials.

Sopar menú degustació Girona Excel·lent

Després del tast de vins, el resutarant La cuina d’en Norat, del Hotel Terraza, ens va oferir un deliciós menú degustació elaborat amb productes Girona Excel·lent. Cuina creativa i moderna que no oblida les arrels. Plats elaborats amb productes frescos, naturals i autòctons, basats en la cuina tradicional, amb pinzellades de cuina creativa.

Us en deixem un tastet en imatges.

La nit va acabar amb una festa final amb ball al club de l’hotel. L’endemà el #blogtrip encetava el darrer dia de ruta on coneixeríem l’arròs Molí de Pals, el famós sogregit de ceba d’en Quim Matas i la Mooma Cider. Us ho explicarem al proper post.

FONTS:


Posts relacionats

PASSWORD RESET

LOG IN