Bloc de receptes i cuina

, / 7511 0

Girona Excel·lent (primera part)

Crònica del primer dia del #BlogTrip per conèixer el segell gastroalimentari Girona Excel·lent
SHARE

C_GE_Pep

Se m’acudeixen 402 raons per consumir els productes Girona Excel·lent. Aquest segell gastroalimentari, de caràcter biennal, és un distintiu de qualitat otorgat als millors productes gironins. Tots els productes escollits s’elaboren cent per cent a les comarques gironines i han estat seleccionats mitjançant tastos a cegues per especialistes de cada àmbit. Els productes seleccionats són agrupats en les següents famílies: anxoves, arròs, foie gras, oli, vins, begudes locals, làctics i conserves de fruita i almívars. Un total de 42 productes llueixen enguany el segell Girona Excel·lent.

Un dels objectius del segell és impulsar, fomentar i difondre en l’àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris gironins de la més alta qualitat. Fa unes setmanes van organitzar un blogtrip per a comunicadors gastronòmics per tal de donar-ho a conèixer, de primera mà i sobre el territori, i vaig tenir la sort de formar-ne part.

Els blogtrip són arriscats, us ho dic per experiència. Hi ha mil factors que poden influir en l’activitat al marge del planning que pot ser brillant. Haig de dir que va anar com una seda gràcies a la bona gestió i organització d’en Carles Benítez, de la Diputació de Girona i la bona entesa d’un grup heterogeni de comunicadors gastronòmics i influencers, que ens vem entendre de primera.

C_GE_Vador

Ens esperaven tres dies de convivència, en un camp base privilegiat, com és el Hotel Spa Terraza de Roses, des d’on faríem ruta en microbús per conèixer els productors Girona Excel·lent del territori. En total coneixeríem 38 productes, ja fos de primera mà en tastos guiats o integrats en algun del plats que tastaríem al llarg de 4 àpats principals. Sempre ben acompanyats i guiats gastronòmicament pel Salvador Garcia-Arbós i en Pep Nogué, dos dels grans gastrònoms d’aquest país.

O sigui que carretera i manta que comença l’aventura! Ens acompanyeu?

DIVENDRES 24 DE MARÇ DE 2017

C_GE_Roses

Després d’una carrera BCN – GI sota una tromba d’aigua arribo al punt de trobada on ens recull el microbús que ens passejarà per terres gironines a tota la troupe. Arribem a l’Hotel Terraza i després del check-in ens acomodem a la nostre habitació. Esplèndida i amb unes vistes precioses a la badia de Roses. Temps de descarregar i comencen els tastos.

Presentació del segell Girona Excel·lent

En primer lloc ens presenten el segell “Girona Excel·lent” que com hem dit preten donar valor als productes gironins de qualitat. Aquest és l’objectiu que hi ha darrera del segell biennal ‘Girona Excel·lent’, impulsat per la Diputació de Girona en col·laboració amb la Cambra de Comerç, el Patronat de Turisme i el Departament d’Agricultura. Els productes són seleccionats per un jurat format per cuiners i crítics gastronòmics gironins en un tast completament a cegues.

Tast d’Anxoves d’Anxoves de l’Escala

Una mica d’història… A partir del segle XIX comencen a aparèixer fàbriques de salaons d’anxoves per tota la Costa Brava, una indústria que entronca amb el passat d’ibers, grecs i romans. Dos segles després, a dia d’avui, l’Escala és el municipi que té més elaboradors d’anxova en salaó.

El resultat d’una conserva conscient, d’un envelliment acurat i d’una manipulació delicada dóna un dels requisits gastronòmics més sofisticats: un color rogenc brillant, caoba, i aquell perfum de peix fresc, amb el seductor sabor iodat.

Els filets necessiten una manipulació mínima. Damunt del plat, s’amaneixen amb oli i pebre. Es poden acompanyar amb un tall de coca torrada, sucada amb tomàquet de penjar i untada amb un bon oli. Ja posats reguem-ho amb un un vi fresc del país. Delicioses també en una amanida amb tomàquet d’estiu o com a complement d’un plat de pasta. Fins i tot ens encanten en una llesca amb mantega, el filet d’anxova i un polsim de pebre. Proveu-ho i ja m’ho explicareu.

Hi ha dues grans cases elaboradores d’anxoves amb el segell Girona Excel·lent: Anxoves de l’Escala – M. Sureda, SA i Fill de J. Callol Serrats, SL

MSureda

En aquest primer tast d’anxoves vem tastar les guardonades de Anxoves de l’Escala: El filet d’anxova amb oli, anxoves salades madurades un mínim de sis mesos, dessalades, filetejades i envasades amb oli d’oliva. I, la meva preferida, l’anxova Premium Gran Reserva Magdalena Sureda en la categoria de especialitats singulars. Triades una per una entre les millors anxoves de l’Escala, de mida grossa i de textura ferma i melosa, es presenten en un envàs especial de vidre blavís, com indica Josep Pla (malgrat la seva predilecció per les de Cadaqués), i enrotllades d’una manera especial per menjar a taula directament del pot, com suggereix Ferran Adrià.

Tast de formatges de La Xiquella i La Balda

Les comarques gironines no han estat mai una terra de grans formatges afinats durant mesos d’envelliment. Els mercats de proximitat havien afavorit el predomini dels tendres. El recuit, a l’Empordà, la Garrotxa, el Gironès i el Pla de l’Estany, n’ha estat el més característic. A la Selva, han fet més mató; a la Selva interior, formatge tendre de cabra, i ben al Pirineu, al punt més altament fred i feréstec del territori, formatges més durs i envellits, com el serrat. De la mateixa manera, a partir dels anys vuitanta del segle XX l’abandó rural va afavorir el desenvolupament d’una indústria artesana del formatge, qualificada de molt interessant pels especialistes.

En aquest segon tast vem tenir la ocasió de provar tres formatges de la mà de les formatgeries de La Xiquella i La Balda.

La Xiquella, un petit obrador de formatges artesans de la Vall d’en Bas que també compta amb allotjament rural, ens va presentar els seus dos formatges guardonats amb el segell Girona Excel·lent.

El Cofat, un formatge madurat de llet crua d’ovella amb un període de maduració mínim de 6 mesos. I el Manyac, un formatge tou de pell florida elaborat amb llet crua de vaca, que sol madurar entre 20 i 30 dies. A més a més en l’edició del 22è concurs de formatges artesans del Pirineu a La Seu d’Urgell, La Xiquella també va obtenir el Diploma Medalla de Bronze pel seu formatge “Xiroi” en la categoria de formatges de vaca de quallada enzimàtica, i el Diploma Medalla de Plata pel seu formatge “Manyac” en la categoria de formatges de vaca de pasta tova.

Val la pena tenir en compte que La Xiquella obre les portes de la seva formatgeria i fa visites guiades a la granja i a l’obrador on podreu conèixer el procés d’elaboració dels seus formatges. I per qui vulgui allargar la jornada (no dubteu que passarà) també ofereixen allotjament de turisme rural en el magnífic entorn de la Vall d’en Bas.

12fermions-en-caixa

La Balda, una petita formatgeria de la vall del Llémena fundada el 2013, ens presentava el Fermió, un formatge de pasta tova, pell florida i llet crua de vaca ecològica que elabora cada setmana.

El Fermió és un formatge de coagulació àcida (=quallada làctica) de llet crua de vaca, de pasta tova i pell florida blanca. És semblant al Saint Marcellin francès que s’elabora en els departaments de l’Isere i la Drôme, i té un pes comprés entre els 100 i 120 grams.

Per a la seva elaboració van a buscar la llet al moment de la munyida i inicien l’elaboració tot just arribar a l’obrador, en un procés que dura aproximadament 4 dies: quallat, emmotllat, salat i oreig. Llavors comença la fase d’afinat en cava de maduració, on romandrà entre 2 i 4 setmanes més.

Presenta un color de la pasta ivori, brillant. En l’afinat s’obtenen aromes complexos i rics en matisos. En boca es percep cert dolçor làctic i un subtil amarg. Si es menja amb pell, aquesta aporta una textura seca que contrasta amb la sensació cremosa, i un lleuger sabor amarg.

Com a amant dels formatges de pasta tova em declaro incondicional del Manyac i el Fermió. Ben madurats és per menjar-los a cullerades! Boníssims!

Sopar al restaurant de l'Hotel Terraza: La cuina d'en Norat

Després dels tastos va arribar l’hora de sopar. Ho vem fer al restaurant de l’Hotel Terraza, la cuina d’en Norat, on ens van servir un menú especial amb productes que pertanyen al segell Girona Excel·lent. Un menú, com el segell, excel·lent! Us en deixem un tastet en imatges.

GE_HotelTerraza

Sardines marinades amb melmelada de pebrot escalivat amb vermut i herbes de provença i formatge de vaca Manyac

Un bon àpat que va acabar amb una sobretaula acompanyats per la Solera, una garnatxa de l’Empordà, un vi dolç natural deliciós.

C_GE_Solera
I fins aquí el primer dia de #blogtrip de Girona Excel·lent. En proper post us explicaré què vem fer el dissabte i quins productes vem conèixer.
FONTS:

Posts relacionats

PASSWORD RESET

LOG IN