Bloc de receptes i cuina

Pollastre al curri (Murgh Chicken Curry)

Introduïnt-nos a la cuina hindú gràcies al taller de l'Ivan Surinder del restaurant Tandoor al Miele Center
SHARE
, / 10281 0

M’agrada la cuina hindú però no l’havia practicat mai a casa, per por a la dificultat de exacutar-la. Però després de fer un taller de cuina hindú amb l’Ivan Surinder del restaurant Tandoor, de la mà del programa de ràdio “Deixa’m Tastar“, tot va canviar. L’Ivan amb la seva facilitat de paraula, bon humor i com a bon mestre ens va fer perdre la por als curris als que vem assistir a aquell taller a Miele Center (que per cert… quines cuines i electrodomèstics tenen!).

Amb sinceritat i certa ironia ens va explicar com es fa un curri, que literalment és una barreja d’espècies, i no pas aquells preparats de color groc-taronjós que podem trobar a moltes botigues. Un curri autèntic l’hem de fer barrejant diferents espècies, i el curri base consta de: comí, coriandre, cardamom verd, cardamom negre, clau, llorer i canyella salvatge. Aquestes espècies en gra (o senceres) les incorporarem al sofregit i a la carn/peix/marisc/verdures que volguem preparar. Un cop tinguem això a punt prepararem la barreja d’espècies en pols per a fer la pasta de curri on acabarem de coure els aliments. En aquest cas: comí, coriandre, pebre vermell, sal i cúrcuma. Una de les coses que em va enamorar del taller és la caixa de espècies, la masala dabba. No me’n vaig poder estar i dies després ja en tenia una a casa! Això d’Amazon és la bomba…

Ell mateix ens explicava que inicialment la cuina hindú no és tan diferent de la nostra, ells també comencen fent un sofregit de ceba i tomàquet, però a diferència nostra, que potser incorporarem només una fulla de llorer i pebre negre, ells poden arribar a afegir 20 espècies més.

Un dels indispensables de la cuina hindú és la ginger garlic paste, una pasta que fan triturant a parts iguals all i gingebre amb una mica d’oli vegetal per tal d’amalgamar-ho bé. Vindria a ser l’equivalent del nostre all (que el posem a moltíssimes elaboracions) per fer-nos-en una idea. Un truc molt pràctic que ens va donar és que quan en preparem, fem-ne força quantitat i col·loquem la pasta dins una cubitera i cap al congelador. D’aquesta manera tindrem la ginger garlic paste porcionada i a punt per fer-la servir quan vulguem.

La recepta: Pollastre al curri

INGREDIENTS

Per al pollastre:

 • 1 kg de contracuixes de pollastre
 • 5 g de coriandre sencer
 • 5 g de comí sencer
 • 2 g de llorer sencer
 • 5 g de cardamom verd sencer
 • 5 g de cardamom negre sencer
 • 20 g de pasta de gingebre i all (Ginger garlic paste)
 • Oli d’oliva.

Per al sofregit:

 • 250 g de ceba
 • 450 g de tomàquet
 • 20 g de pasta de gingebre i all (Ginger garlic paste)
 • 3 g de llorer sencer
 • 15 g de coriandre sencer
 • 15 g de comí sencer
 • 5 g de claus sencers
 • 5 g de cardamom verd
 • 5 g de cardamom negre
 • 10 g de canyella salvatge sencera
 • 500 ml de brou de pollastre
 • Oli de gira-sol

Per la pasta de curri base:

 • 25 g de sal
 • 25 g de pebre vermell en pols
 • 20 g de coriandre en pols
 • 20 g de comí en pols
 • 20 g de cúrcuma en pols
 • 75 g de iogurt natural (tipus grec)

ELABORACIÓ

 1. Posem una paella al foc amb un raig d’oli. Pelem i piquem la ceba i l’afegim a la paella junt amb la pasta d’all i gingebre. Deixem ofegar fins que la ceba quedi transparent.
 2. Mentrestant, rentem i trossegem els tomàquets. Els afegim a la paella juntament amb el llorer, el coriandre, el comí, els claus, el cardamom, la canyella i ho cuinem durant 5 minuts.
 3. Passat aquest temps, preparem una pasta en un bol on hi posarem la resta d’espècies en pols: sal, pebre vermell, coriandre, comí i cúrcuma i hi aboquem un raig de brou de pollastre. Barregem fins aconseguir una pasta de curry de textura papilla. Fent-ho d’aquesta manera ens ajudarà a no cremar les espècies al afegir-les a la cassola.
 4. Aboquem la pasta de curri a la cassola on tenim el sofregit i tot seguit el iogurt. Barregem amb ajuda d’una cullera de pal.
 5. Retirem la barreja de la cassola, la passem a un got apte per a batedora (o robot de cuina) i batem fins que obtinguem una barreja uniforme. Si cal, per alleugerir la salsa, podeu afegir una mica més de brou de pollastre. Reservem.
 6. D’altra banda, treiem la pell de les contracuixes i tallem la carn a daus. Posem una cassola al foc amb un raig d’oli d’oliva i afegim les contracuixes de pollastre i les espècies senceres: coriandre, comí, llorer i cardamom. Ofeguem durant 8 minuts a foc mitjà/baix. No volem que se’ns dauri només que els daus quedin sellats.
 7. Un cop passats els 8 minuts, retirem les espècies senceres i barregem a la paella la salsa de curri que teníem reservada amb el pollastre i cuinem a foc lent durant 10 minuts.
 8. Passats els 10 minuts, retirem el pollastre i la salsa de la paella i emplatem sobre un bol. Coronem amb sèsam torrat i opcionalment unes fulles de coriandre fresc que li dóna molta frescor.

Un clàssic que acompanya el curri és l’arròs basmati. Un  arròs delicat i aromàtic que li va de fàbula a la salseta del curri.

Com preparar l'arròs Basmati

L’arròs Basmati és una varietat d’arròs de gra molt llarg que es cultiva l’Índia i Pakistan i se’l valora per la seva fragància i delicat gust de nous. És delicat, es trenca amb facilitat i per això és important tractar-lo i coure’l adequadament.

 1. En un bol afegiu l’arròs i tot seguit, amb delicadesa, aigua que el cobreixi un parell de dits per sobre. Sense remenar-ho el deixem remullant durant 15 minuts.
 2. Un cop passats els 15 minuts colarem l’aigua i repetirem el procés de nou, cobrint-lo d’aigua freda.
 3. Repetim el procés per tercera i última vegada.
 4. Aleshores en un olla afegim l’arròs ja net i sense l’excés de midó i afegim el doble d’aigua mineral i sal.
 5. Ho coem a foc mitjà, la bombolla de ebullició ha de ser delicada perquè no trenqui el gra. De tant en tant el remenarem amb molt de compte.
 6. Al cap d’uns 15 a 17 minuts ja el tindrem a punt i el podrem colar i servir.

Posts relacionats

PASSWORD RESET

LOG IN