Bloc de receptes i cuina

Com fer un menú setmanal?

Planificar els menús setmanals és la millor manera d'estalviar temps i diners
SHARE
, / 21259 2

Les xarxes socials i internet en general no sempre ens dóna una visió acurada de la realitat i de vegades podem percebre una versió idealitzada del que llegim i observem. A ningú se li escapa que la gran majoria de vegades publiquem allò que ens agrada, ens fa feliç o ens interessa. No per això vol dir que siguem perfectes o visquem en un món ideal on totes ens ponen. No ho critico pas, no és pas dolent, al contrari, simplement és una reflexió que faig en veu alta.

c_postmenus_family

Però per què us explico tot això us preguntareu? Doncs perquè fa cert temps vaig penjar una fotografia del menú setmanal que preparem a casa i la resposta va ser molt grata i sorprenent a la vegada. Durant les hores següents ja sigui a Facebook mateix, a través de whatsapp i en persona vaig rebre tota mena d’elogis per lo superorganitzada que arribava a ser. Gran sorpresa perquè no em considero organitzada, ja m’agradaria; per aquest motiu em va xocar molt la resposta rebuda.

novembre_menus_setmanals

Sempre he pensat que estratègies com portar una bona agenda, fer menús setmanals… són bones eines per aquelles persones que precisament no tenim el do de l’ordre i l’organització. Fer-me un planning de com organitzar el rebost o de com ha de ser un armari de joguines “ideal” precisament m’és necessari perquè, com dir-ho…, no em surt de manera natural i necessito aquestes eines per obligar-me a tenir cert ordre. A tots ens agrada viure en un entorn endreçat, hi ha a qui li surt de manera natural i d’altres ens cal voluntat i organització. També cal dir que tenir 3 nens rondant per casa no ajuda gaire… xD

Dit això (i mentre vaig caient del pedestal als que ho esteu llegint… xD) avui vull explicar-vos, també al blog, com faig aquests menús setmanals i desmitificar que és complicat i repetitiu. Amb quatre pautes i una mica d’imaginació veureu que us en sortireu i n’estic convençuda que, a més a més, us ho passareu molt bé, com en el meu cas. Espero els diumenges en candeletes per organitzar els menús! #DigamFriki

Per què hem de planificar els menús setmanals?

Planificar els menús setmanals és la millor manera d’estalviar temps i diners. Temps perquè no ens caldrà anar pensant cada dia què cuinarem (ho pensarem tot de cop). I diners perquè un cop ho hàgim decidit només ens caldrà comprar els ingredients necessaris per fer-ho. D’aquesta manera també lluitem contra al malbaratament alimentari, no només per una qüestió de butxaca sinó de consciència.

Què hem de tenir en compte a l'hora de planificar el menú setmanal?

La por de caure en la repetició o de que el menú no sigui prou equilibrat són habituals al principi. Per saber com configurar el menú setmanal a mi m’han anat molt bé les pautes de la Gemma Ros, coaching nutricional familiar.

 • L’equilibri nutricional: Hem de procurar que en el menú hi hagi:
  • Hidrats de carboni  (4 racions/dia)
  • Verdures i hortalisses (2 racions /dia)
  • Fruites fresques (3 racions/dia)
  • Oli d’oliva (3-6 racions/dia)
  • Fruita seca (3-7 racions/setmana)
  • Llet i derivats preferentment semidesnatats (2-3 racions/dia)
  • Carn, peix, ous i llegums (2 racions/dia)
   • Peix i marisc (3-4 racions/setmana)
   • Carn magra (3-4 racions/setmana)
   • Ous (3-4 racions/setmana)
   • Llegums (2-4 racions/setmana)
  • Aigua (4-8 gots/dia)
 • Presentació dels plats: A part de ser nutricionalment correctes, fem volar la imaginació i presentem els plats de manera atractiva per fer-los més agradables. Evitem l’avorriment i la monotonia. La cuina és un bon espai per experimentar i ser creatius. Animem als nostres fills que ens ajudin!
 • La presentació és molt important, però si el menjar no té bon gust, no ens servirà de res. Tastem els plats, provem diferents receptes, descobrim quines preparacions ens agraden més, servim els plats a una temperatura adequada, evitem reescalfaments…
 • Camuflatge: Si hi ha aliments que els nostres fills no volen ni tastar, provem diferents textures i coccions, presentem-ho en forma de purés o camuflat en altres preparacions.
 • Utilitzem diferents formes de cocció, prioritzant el bullit, vapor i al forn. Els nens acostumen a acceptar molt bé els arrebossats i els fregits. Podem fer servir aquestes coccions de manera moderada i també per introduir aliments que no els hi agradin massa. En tot cas, si hi ha un problema de sobrepès, seria millor reduir-los a un cop per setmana.
 • Utilitzem una bona varietat d’aliments, amb productes frescos, de temporada i de conreu de proximitat. Són els que estan millor de preu i conserven millor les seves propietats nutricionals.

L’alimentació dels més petits sovint ens planteja dubtes, sobretot durant el primer any. Quan introduir un determinat aliment? Quina quantitat s’adequa a l’edat del nen? Quantes menjades ha de fer? Quines coccions podem utilitzar? Quan introduir el Gluten? Quan introduir els sòlids? Menja prou? Per aclarir aquests dubtes i d’altres, us convido a llegir aquest post que vaig escriure en el blog fa un temps, i que continua absolutament vigent.

Hàbits alimentaris i família

L’ideal seria planificar els menús en família i organitzar la compra plegats. Aquestes estones uneixen i són un aprenentatge molt important pels infants. Sempre que puguem anem a comprar al mercat plegats. Cada producte té una història darrera que els hi agradarà conèixer, expliqueu-los-hi com triar els millors productes. Com ha de ser un peix ben fresc (la importància del color de les ganyes i els ulls brillants), quan sabem que un meló està al seu punt, quan és temporada d’albergínies, d’on surten els cigrons, quin tipus de tall de vedella necessitem per fer el fricandó…

I sempre que puguem també cuinem junts. Serà un aprenentatge per tota la vida i uns records que guardaran al més profund del seu cor. Que coneguin la nostra cuina: l’escudella, l’esqueixada, el mar i muntanya, el suquet de peix… i per què no? Un dia parlem-los-hi de cuina més internacional. Pot ser una activitat divertidíssima intentar fer sushi a casa amb els nens. I si són més petits gaudiran d’allò més preparant el pa amb tomàquet, les mandonguilles o fent les croquetes. Deixem que facin volar la imaginació i que ens proposin la presentació dels plats (ells solets veureu que creen presentacions ben atractives i acolorides!). Deixem que ens ajudin! A casa teniu uns magnífics pinches de cuina que estan desitjant poder donar un cop de mà!

Tastar, tastar i tastar. No cal obligar a acabar-se tot un plat, però convideu-los a tastar nous ingredients per tal de que s’hi vagin habituant, també contribuirem a potenciar el seu esperit crític. És important implicar-los en quelcom que hauran de fer tota la seva vida, menjar. I què millor que inculcar-los-hi de ben petits els valors d’una dieta, sana, equilibrada i variada. També és molt important mantenir un horari d’àpats estable i sobretot menjar plegats. Evitem mòbils a taula i fem de l’àpat una estona en família i un espai de comunicació.

Una bona organització del rebost ens ajudarà a disposar d’aliments de llarga durada i no haver d’anar a comprar constantment al súper. Dels aliments frescos, fem-ne una bona conservació, si la compra és setmanal, per tal de que es mantinguin òptims. Utilitzem el congelador quan sigui convenient i fem una bona descongelació, amb previsió, quan necessitem aquests aliments.

Altres coses a tenir en compte

Cada estació de l’any té la seva pròpia cuina, tingueu-ho en compte. A l’estiu ens venen de gust plats refrescants mentre que a l’hivern els plats calents i més contundents són els que millor ens reconfortaran. Feu servir producte de temporada.

No ens estressem, el menú setmanal ha de ser una eina que ens faciliti l’organització domèstica i familiar. Si un dia hi ha canvi de plans, no passa absolutament res. Algun dia sortireu a menjar fora, o faran el partit del Segle (en el que guanyarà el Barça) i caldrà adaptar-se al context, si és que no s’havia tingut en compte prèviament. Cap problema! Simplement, continuem amb la planificació el següent àpat.

c_postmenus_eric2

El menú ha de ser equilibrat, està clar, però permeteu-vos de tant en tant alguna llicència. Nosaltres ho fem un cop a la setmana on fem un àpat temàtic, no sempre és desequilibrat però de vegades sí i no passa res, ja ho compensarem amb la resta de dies. Així doncs hem fet la Pizza Party, el Crêpes Day, Fondue la Nuit, la nit de la Cal’s Pometes Burger… és una bona manera d’implicar la canalla i deixar que escullin un dia el que els hi ve de gust i participin activament amb la preparació de la “festa”. Un dia és un dia.

c_postmenus_-3

Tingueu en compte la cuina d’aprofitament. Algunes de les receptes que elaborem ens permetran aprofitar la matèria primera que hem utilitzat per fer-la i li donarem una segona vida, d’on sortiran plats fantàstics! Ja sabeu que l’any passat vam estar col·laborant amb la campanya de la Generalitat de Catalunya “Som gent de profit” elaborant receptes d’aprofitament. En aquest portal hi trobarem moltes idees. Com a cas pràctic, per exemple, quan preparem brou, de les verdures i les carns en podem fer moltes altres receptes: Cremes de verdures, Trinxats, croquetes, canelons… penseu-hi i tingueu-les en compte a l’hora de planificar el menú setmanal.

I per acabar, us convido a que ho proveu. Veureu que no és tan complicat i que més aviat és pràctic. Estalviarem temps, diners i mal de caps. Si teniu algun dubte amb el que us pugui ajudar aquí estic. M’agradarà saber com us ha anat. Salut!

Agraïments: Moltes gràcies al Mercat de la Boqueria de Barcelona per organitzar-me un tour fotogràfic pel mercat per tal de poder fer algunes de les fotos de producte que trobeu en aquest post. Som de Mercat!


Posts relacionats

2 Comments

 • Eva ha dit:

  Ai Nuni! Ja saps que sóc molt fan teva i m’encantaria fer això del menú setmanal (apart el fas suuuuper cuqui!)! ;)De moment em copiaré lo dels sopars temàtics jajaja!!! M’encanta la foto del Èric amb els ous fregits! Nyaaaam!

  • nuni ha dit:

   Hola preciosa!
   Els àpats temàtics són molt divertits. 😉 Reconec que se’ns en va una mica la pinça però ens ho passem molt bé. xD
   Moltes gràcies per llegir-te el post i pel comentari! <3
   Petons!!

PASSWORD RESET

LOG IN