Bloc de receptes i cuina

, / 11648 2

Raclette de Formatges Suïssos

Raclette de Appenzeller i Gruyère amb pernil d'ànec, rossinyols i bitxo fresc
SHARE

Dins el rànquing “coses de les que em podria alimentar la resta de la vida” els formatges estan dins el top 10 (per darrera de la gamba vermella i el pernil ibèric això sí…). Som molt formatgers! Eps i no pas des de sempre, els formatges són d’aquells aliments que he après a gaudir-los de més gran. A casa, al contrari, els hi han agradat des de sempre, de ben petits. Ens agraden de tota mena: tendres, curats, blaus, cremosos o pestilents no fem mai un lleig a un bon formatge. I en aquesta ocasió ens van proposar cuinar alguna recepta amb formatges Suïssos, en concret amb l’Appenzeller i el Gruyère, dos dels grans i amb una bona virtut, fonen de meravella! Així que se’m va acudir fer-ne una raclette amb uns acompanyants també de luxe: pernil d’ànec, rossinyols saltejats i una mica de bitxo fresc per donar-li xispa! Abans però coneguem una mica millor aquestes varietats de formatges.

Formatges_S

Formatges Suïssos: Appenzeller i Gruyère

Els Formatges de Suïssa són famosos a tot el món gràcies a la cura i a les característiques artesanals amb què s’elaboren. El pasturatge de les vaques és obligatori a Suïssa, país on està totalment prohibit l’ús d’hormones i antibiòtics en la criança de bestiar i on cap formatge pot fabricar-se amb additius químics. Per elaborar un formatge suís s’utilitza gairebé el doble de llet que per fabricar un formatge de producció industrial. Les formatgeries reben dues vegades al dia la llet acabada de munyir per garantir l’elaboració d’un producte fresc i sa. L’ús de llet crua, no pasteuritzada, possibilita un sabor més intens i potencia els aromes derivats de la pastura i farratges. La rigorosa normativa, sotmesa a un estricte control per part de l’Oficina Federal d’Agricultura de Suïssa, garanteix l’elaboració tradicional del producte des de l’origen de la cadena fins al final, moment en el qual un taxador certifica que el formatge té la suficient qualitat per portar el segell de la seva regió formatgera. D’aquesta manera, la denominació d’origen suïssa és garantia d’un producte absolutament natural.

Les varietats de Formatges de Suïssa més populars a Espanya són: Appenzeller®, Emmentaler AOP, L’Etivaz AOP, Le Gruyère AOP, Sbrinz AOP, Tête de Moine AOP, Raclette i Vacherin Fribourgeois AOP.

formatges_suissos

Un dels que utilitzarem per fer la nostra raclette és el Appenzeller. El Appenzeller® té uns 700 anys d’història, la primera vegada on surt documentat data de l’any 1282. La seva producció procedeix del cantó d’Appenzell, a la Suïssa Oriental, una de les zones amb major encant de Suïssa. El seu característic sabor es deu a un misteriós adob d’herbes i vi blanc durant el procés de maduració, la recepta només la coneixen dues persones a tot el món. Els ingredients d’aquest adob, conegut com “Sulz”, són un secret que es transmet de generació en generació. El Appenzeller® és una varietat molt valorada entre els amants del formatge per la seva aroma i sabor fort i refinat.

L’altre formatge que utilitzarem és el popular Le Gruyère AOP. Le Gruyère AOP és el formatge preferit dels suïssos i un dels més consumits pels catalans i espanyols. És originari de la regió de la Gruyère, en els Pre-Alps i es fabrica des de temps immemorials. Le Gruyère AOP ha estat objecte de nombroses imitacions i, durant dècades, productors de llet, formatgers i maduradores van lluitar per que Le Gruyère AOP fos reconegut com el formatge produït a la Suïssa occidental. Una identitat que va ser finalment reconeguda per la Unió Europea l’any 2010. En l’actualitat, Suïssa produeix 29.000 tones anuals de Le Gruyère AOP, una part important de les quals s’exporta.

La recepta: Raclette de formatges Suïssos amb pernil d'ànec, rossinyols i bitxo

 racletteINGREDIENTS

 • 100 g de formatge Appenzeller®
 • 100 g de formatge Le Gruyère AOP
 • 100 g de rossinyols
 • 100 g de pernil d’ànec Collverd
 • 2 bitxos frescos
 • 1 gra d’all (opcional)
 • Acompanyeu-ho de pa torrat o patates cuites.

ELABORACIÓ

 1. Tallem els formatges a daus petits (o llenques) i els posem en un bol barrejats.
 2. Netegeu amb compte els rossinyols i els partim per la meitat o a quarts si són molt grans. Els saltagem en una paella a foc fort amb un rajolí d’oli d’oliva. A mitja cocció els salpebrem i un cop cuits els reservem.
 3. Talleu a rodelles el bitxo fresc i el reservem. Tinguem a punt també el pernil d’ànec.
 4. Preparem la raclette (el recipient*), si volem podem rascar un gra d’all sobre la superfície de la cassoleta que aromatitzarà el formatge però és opcional. Dins la cassoleta hi posem uns dauets de formatge que es vagin fonent.
 5. Quan tenim el formatge fos és el moment d’afegir el pernil d’ànec, just el temps perquè agafi temperatura i fongui el greix. Afegirem també els rossinyols saltejats i unes rodanxes de bitxo fresc. I ja ho podeu servir sobre pa torrat o patates cuites.

*En el cas de no disposar de cap raclette podeu fondre els formatges en una cassoleta dins al forn o fins i tot, vigilant la potència, en el microones. Un cop tinguem el formatge fos posarem, fora del foc, la resta de ingredients.

Formatges_S-2

Queda una combinació boníssima i si us agrada el formatge fos us encantarà. La barreja de formatges m’encanta i cadascun, el Appenzeller i el Gruyère, manté la seva personalitat en el conjunt. Damunt de patates cuites és un vici (proveu-ho fent patates baby al micro mateix) i sinó un bon pa torrat és un gran aliat. No oblideu tampoc un bon vi blanc fresquet, nosaltres el vem acompanyar d’un Albariño. Si per temporada no trobeu rossinyols (que és un bolet de primavera/estiu) podeu fer-ho amb altres varietats que trobeu de temporada, deixeu-vos aconsellar pel vostre boletaire de capçalera. I dit això, gaudiu dels àpats d’estiu i visca els formatges Suïssos!


Posts relacionats

2 Comments

PASSWORD RESET

LOG IN