Bloc de receptes i cuina

, / 12306 2

Pèsols ofegats amb botifarra Terregada

Terregada: del plat a l'embotit
SHARE

El protagonista del Rebost Gourmet d’aquest mes em fa especial il·lusió ja que es tracte d’un embotit que neix a partir d’un plat típic i local de la meva ciutat Terrassa, la  Terregada. Potser n’heu sentit a parlar d’ella, especialment des que el Marc Ribas, el cuiner del nou Cuines de TV3, gran embaixador Terrassenc, l’ha utilitzat en diverses de les receptes que ens ha presentat per la tele. Com veieu el post d’avui té una càrrega important d’orgull cap a la meva ciutat. Una botifarra i un pot de cigronets menuts cuits són detalls que m’agrada regalar als amics cuinetes quan venen a conèxer la ciutat Egarenca.

pesols_terregada-2

Aprofitant que encara és temps de pèsols m’he decidit per utilitzar-la en la recepta del Marc Ribas dels pèsols ofegats. Haig de dir que va quedar boníssima! O sigui que vaig proveïr-me de bons pèsols del pagès de Matadepera, la cansalada i Terregada del Casanovas i cap a la cuina falta gent!

Terregada: del plat a l'embotit

Fruit de la feina i les ganes  del cuiner Artur Martínez (restaurant Capritx -1 Estrella Michelin) i del cansalader artesà Xavier Casanovas (Casanovas Selecció), es va presentar oficialment la botifarra terregada de Terrassa l’abril del 2010, un embotit representatiu de la nostra ciutat.

La Terregada era un dels plats més propis de la cuina elaborada a la ciutat de Terrassa, que consistia en consistia en fregir sang i menuts amb ceba, tomàquet i una picada d’ametlla, però amb el pas dels temps la seva elaboració gairebé havia desaparegut.

Es tracta doncs de l’adaptació com a embotit cuit d’un plat típic de la comarca, i més concretament de la ciutat.

Elaborada amb menuts de porc, ceba, tomàquet, all, ametlla, vi ranci, sal i pebre negre, és un embotit totalment natural, sense cap additiu (ni colorants, ni emulgents, ni potenciadors, ni antioxidants).

Es pot menjar freda com a embotit, en amanides, entrepans o amb pa amb tomàquet, o passada per la paella amb oli d’oliva verge extra i servida sobre pa torrat i una punteta d’all-i-oli, o acompanyant unes mongetes del Ganxet.

La recepta: Pèsols ofegats amb botifarra terregada

pesols_terregada

INGREDIENTS

 • 1 kg de pèsols
 • 200 g de cansalada
 • 200 g de botifarra negra
 • 200 g de botifarra crua
 • un manat de ceba tendra
 • un manat d’all tendre
 • un tomàquet
 • sal
 • pebre negre
 • 6 ametlles torrades
 • 6 avellanes torrades
 • 2 galetes
 • una presa de xocolata amb el 70% de cacau
 • fulles de menta fresca

ELABORACIÓ

 1. Posem poc oli en una paella i hi marquem la botifarra crua, tallada a rodanxes. Un cop ja estan, les reservem.
 2. A la mateixa paella, hi saltem la cansalada. Un cop enrossida, la retirem. A la mateixa cassola hi fem suar l’all i la ceba, tallats a juliana.
 3. Un cop suats l’all i la ceba, hi afegim el tomàquet ratllat i la menta, tallada molt fina. Tot a foc baix, ho deixem 5 minuts.
 4. Fem la picada amb les ametlles, les avellanes, la presa de xocolata i les galetes.
 5. Hi afegim els pèsols, sal, aigua mineral i la picada. Tapem la cassola amb paper sulfurat per sobre. Ho deixem coure uns 10 minuts.
 6. Al cap de 10 minuts, aixequem el paper sulfurat i hi afegim les botifarres a rodelles (la crua que havíem reservat i la negra). Ho tornem a tapar amb el paper i ho deixem coure 5 minuts. Servim.

Com us deia és una recepta boníssima! A casa van repetir grans i petits. La temporada de pèsols s’acaba però val la pena aprofitar els últims que trobeu per fer aquesta recepta, ja m’ho explicareu! Com sempre no us perdeu les receptes que ens han preparat amb botifarra terregada la Sandra i el Xavi de Els Fogons de la Bordeta i la Bet de Tasta Rutes. Us esperem a la propera!


Posts relacionats

2 Comments

 • Bet ha dit:

  Quan vam veure fer aquesta recepta a en Marc ja vam pensar que deuria ser boníssima, és una barreja fantàstica i segur que els pèsols del ja famós pagès de Matadepera són espectaculars! T’ha quedat genial presentada en aquesta mini cocotte, m’encanta ^^
  Moltes gràcies Nuni per portar-nos un trosset de la teva ciutat, ha estat molt bé fer de la Terregada un Rebost Gourmet!
  Petonets guapissima!

 • Eva ha dit:

  Nenaaaaa quina ambaixadora estàs feta!!! Ole ole i oleeee!!! Ja saps que aquest plat em xifla!! #MoltFanDeLesReceptesDelMarc 😝 No porta nous? Estava convençuda de que si i per això mai l’he tastat la terragada pq sóc alèrgica! l’haurem de provar!!! Que faríem sense els esmorzars els dijous x comprar els pèsols al pagès!!! Jaja!!
  Petunets guapa!
  Eva

PASSWORD RESET

LOG IN