Bloc de receptes i cuina

, / 14738 4

Espatlla de xai desossada al forn amb patates rostides

Un clàssic versionat que mai falla!
SHARE

CV

Hi ha receptes clàssiques d’aquelles que mai fallen. Aquesta n’és una. I també és d’aquelles que cada casa fa a les seva manera. No sé si coincidireu amb mi però crec que el millor d’aquest plat són les patates amb la salseta del xai. Quin vici! Nosaltres ja fa un parell d’anys que fem la versió que vem llegir al llibre d’un gran cuiner i amic, el Manel Guirado, en el seu llibre La cuina de Nadal. Tot i que és un plat ben festiu la veritat és que és una recepta que a casa fem durant tot l’any, és llarga però fàcil de fer i amb la que quedes molt bé quan tens convidats. Som-hi?

La recepta: Espatlla de xai desossada al forn amb patates rostides

CV-2

INGREDIENTS PER A 6-8 PERSONES

 • 6 espatlles de xai (d’uns 900 g cadascuna amb òs)
 • 500 g de verdures per al sofregit (ceba, pastanaga, porro i api)
 • 2 grans d’all
 • 1 farcellet d’herbes aromàtiques
 • 4 branques de romaní
 • 1 cullerada de grans de pebre negre
 • 1 culleradeta de mel
 • 250 ml de vi ranci
 • 2 l de brou fosc de carn (podem utilitzar els ossos de les espatlles per fer-lo)
 • Oli d’oliva
 • Sal i pebre
 • Mantega

Per a les patates:

 • 1 kg de patates de mida petita
 • Pebre mòlt
 • 3 grans d’all
 • Sal
 • Oli d’oliva

ELABORACIÓ

 1. Demanem al carnisser que ens desossi les espatlles, les salpebri per dins i les lligui fent-ne peces allargades. Si ho preferiu podeu fer-ho vosaltres.
 2. Escalfem el forn per dalt i per baix a uns 250ºC.
 3. Mentrestant, salpebrem les peces de xai i les embatumem amb oli.
 4. Les posem en una safata amb una mica d’aigua i les posem al forn uns 15 o 20 minuts, fins que la carn estigui una mica daurada.
 5. Tombem la carn i afegim al voltant les verdures netes, pelades i tallades a daus. Afegim una mica més d’oli si cal i ho deixem coure uns 15 o 20 minuts més, perquè les verdures també agafin color.
 6. Passat aquest temps, mullem el xai i les verdures amb el vi ranci, tombem les peces de xai de nou i afegim les herbes aromàtiques. Seguim coent el conjunt uns 20 o 25 minuts més i passat aquest temps les mullem amb el brou de carn fins a uns 2 o 3 dits de profunditat.
 7. Seguim coent el xai durant uns 30 o 40 minuts més i girem les peces de tant en tant.
 8. Si veiem que el forn resseca molt la superfície de la carn, tapem la safata amb paper d’alumini o apaguem la part superior del forn.
 9. Mentrestant preparem les patates. Les netegem bé i les tallem a trossos grossos sense pelar-les. Les posem en una safata per al forn amb sal, pebre, romaní, els grans d’all aixafats i un bon raig d’oli.
 10. Les posem al forn sota del xai i les deixem fer fins que estiguin toves i daurades per fora, uns 30 minuts. Un cop cuites les retirem i reservem.
 11. Quan hagi passat el temps de cocció del xai, retirem la safata del forn i palpem bé les peces amb una forquilla: la fibra de la carn s’ha de separar fàcilment. Les reservem tapades amb paper d’alumini.
 12. Colem el suc de cocció (us anirà de perles un colador xinès) i el posem a reduïr al foc (afegint si cal el brou sobrer). Anem escumant-ho fins que tingui una textura de salsa fluida. Provem i salpebrem si cal. Reservem.
 13. Al moment de servir, retirem el fil de les peces de xai i les escalfem al forn tapades amb alumini. Posem-hi també les patates. Mentrestant escalfem la salsa al foc uns instants i hi desfem una culleradeta de mel. La retirem del foc i la lliguem amb una bona nou de mantega.
 14. Tallem el xai a rodelles i el servim al plat amb unes peces de patates rostides i salsem el conjunt. Podem decorar-ho amb una branca de romaní (jo no en tenia i vaig fer-ho amb farigola fresca).
Coses a tenir en compte

CV-3

Els temps de cocció i el resultat final depenen molt de l’edat del xai i de la qualitat que tingui. La recepta es basa en cries petites, de textura tendra i sabor suau. Aquesta recepta també la podeu fer amb cuixes i espatlles de xai senceres però n’haureu d’adaptar els temps de cocció (recordeu que cada forn és un món!).

La salsa està per sucar-hi pa o sigui que proveïu-vos-en d’un de bo. Bon profit!


Posts relacionats

4 Comments

 • Doncs vaja amb el clàssic! 😀 Espectacular! El xai al forn o guissat és com més m’agrada: es desfà a la boca i la salseta… per sucar, sucar i sucar! Quin vici!
  Una abraçada

 • Eva ha dit:

  Nena que boooo!!!! M’encanten aquests plats! I encara que porti feina “es fa sol” i pots dedicar-ho als altres plats! T’ha quedat fantàstic, segur que els convidats van acabar amb tot el pa!!!
  Petunets
  Eva

 • miquel ha dit:

  Que bueno, un plato de los clásicos que no puedes renunciar a el. Fantástico¡¡

 • Eva ha dit:

  Siii!! un clàssic dels bons, m’encanta, però al meu home no li agrada el xai… així que no n’he fet mai ;(. A veure si el facturo uns dies i m’hi fico, les patatetes com tu dius, lo millor 😉 Un petó.

PASSWORD RESET

LOG IN