Bloc de receptes i cuina

, / 10260 0

Llagostins amb saboyon de cava

Cuinem amb cava brut reserva del Celler Vell de Sant Sadurní d'Anoia
SHARE

CELLER_VELL-2

Amb les vacances de setmana santa a tocar ens mereixem fer-nos un autohomenatge i amb la recepta que us porto avui, els llagostins amb saboyon de cava, us asseguro que xalareu molt! Com sempre us comento l’èxit d’una bona recepta recau principalment en la qualitat dels productes que utilitzem. També hi té alguna cosa a veure l’habilitat del cuiner esclar! Però és primordial que dediquem una estona a escollir uns bons productes el dia que ens hi volem lluïr.

En el meu cas he utilitzat un cava molt bo per fer el saboyon, el Cava extra Brut reserva de Celler Vell. No patiu, la recepta us en demanarà només mitja copa. La resta mantingueu-lo ben fresc a la nevera per quan tinguem el plat acabat. Quin millor maridatge que aquest! Amb la resta d’ingredients principals doncs el mateix, triar-los amb carinyo i criteri: llagostins frescos de Sant Carles de la Ràpita i carxofes del Prat, que ara estan en el seu millor moment.

 

Els caves del Celler Vell de Sant Sadurní D'Anoia

celler_vell1

Celler Vell és una empresa dedicada exclusivament a l’elaboració de cava artesanal, que vetlla la tradició familiar de principis del segle XX, basada en el conreu de les vinyes de la seva propietat situades a Sant Sadurní d’Anoia.

cava-celler-vell_1

Les característiques del sòl combinades amb el microclima de la zona, propicien veremes uniformes que permeten obtenir un vi de base afruitat ideal per a l’ elaboració del cava.

Celler Vell desenvolupa el mètode tradicional artesanal, tenint en compte: La selecció manual del millor raïm de les seves vinyes. L’aclariment una per una de les ampolles en el pupitre. El desgorjat manual de cada ampolla. Aquest procés acurat i un envelliment a les caves de més de dos anys determinen la qualitat del Celler Vell.

També ofereixen visites enoturístiques al seu celler on descobrir el procés d’elaboració del cava i gaudir d’un tast dels seus caves artesanals. A més a més a l’interior de les seves caves, hi tenen un petit tresor amagat, el CavaTrenH0, una maqueta ferroviària d’escala H0 que reprodueix el Celler, les vinyes i el seu entorn. Ideal pels apassionats del cava i el públic familiar.

A la seva web trobareu molta més informació i també podreu comprar els seus caves a la botiga virtual. Si us apunteu al Club Celler Vell podreu comprar els seus caves amb descomptes especials!

Què és el Saboyon?

CELLER_VELL-3

El Saboyon són unes postres clàssiques d’Itàlia, concretament de Nàpols, i el seu nom significa “escuma”. És una crema a base de sucre, vi de Marsala (o qualsevol líquid alcohòlic com el vi, algun licor, o el cava) i rovell d’ou. Tradicionalment, se serveix com a postres, però també es pot utilitzar fent-ne versions salades, utilitzant-lo com una salsa, tal i com hem fet nosaltres avui.

La recepta bàsica és sempre la mateixa, malgrat té moltes variacions. Blanquegem els rovells d’ou amb el sucre llustre i quan tenim una mescla cremosa la cuinem a foc lent al bany maria (també es pot fer amb la Thermomix) tenint cura de no arribar a ebullició i afegint mica en mica el licor, vi o cava desitjat. A poc a poc, la barreja s’espesseix i es converteix en una escuma brillant i cremosa. Es serveix generalment tèbi o calent. Servit així i directament en copa són unes postres o entrant deliciós. Però avui l’utilitzarem com a salsa que acabarem graitnada al forn. El sabayon com a salsa acompanya perfectament peixos blancs i marisc. Proveu-ho un dia amb llamàntol… és espectacular!

La recepta: Llagostins amb sabayon de cava

CELLER_VELL-6

INGREDIENTS

 • 300 g de xampinyons
 • el suc d’1 llimona
 • 200 g de cors de carxofa
 • 16 llagostins crues
 • 1 escalunya
 • 30 g de mantega
 • sal i pebre

Pel sabayón:

 • 5 rovells d’ou
 • 40 g de sucre en pols
 • 12,5 cl de cava brut reserva

CELLER_VELL-4

ELABORACIÓ

 1. Rentar els xampinyons, netejar-los, tallar-los a làmines i ruixar-les amb el suc de llimona.
 2. Pelem i netegem les carxofes. Tallem els cors de les carxofes a tires.
 3. Pelem els llagostins i els hi treiem el intestí. Reservem.
 4. Per preparar el sabayón: En un bol gran, batem els rovells d’ou amb el sucre en pols fins que es tornin blanques (blanquegem). Col·loquem un recipient en un bany maria afegim els rovells blanquejats i continuem batent uns 8 minuts afegint a poc a poc el cava brut reserva. Recordem que mai ha d’arribar a ebullició
 5. Preescalfem el forn a 220 ° C.
 6. Pelem i piquem l’escalunya. La sofregim lleugerament en una paella amb mantega. Afegim els xampinyons, les carxofes, sal i pebre. Ho deixem enrossir a foc mitjà, remenant de tant en tant, durant 8 minuts. Reservem.
 7. A la mateixa paella marquem lleugerament els llagostins. Banda i banda. Els volem crus de dins perquè s’acabaran de coure al forn.
 8. Repartim el sofregit de escalunya, xampinyons i carxofes en cassoletes. Damunt hi posem 3 llagostins per cap si són grans o 5 si són mitjans. Aboquem per sobre 3 cullerades soperes de sabayón a cada cassoleta.
 9. Ho deixem coure i gratinar al forn durant 2 o 3 minuts, temps de que ens quedi daurat (vigileu-ho). Servi-ho calent i acompanyeu-ho d’una bona copa de cava ben fresquet!

Bon profit! Salut i cava!


Posts relacionats

PASSWORD RESET

LOG IN