Bloc de receptes i cuina

, / 13860 4

Musclos en escabetx de cítrics

Escabetx cítric amb oove OliBo d'Oleum Flumen i vinagre de poma Summum
SHARE

Marti_Oleum

Quan el Martí Terés ens va demanar que preparéssim una recepta en escabetx me’n vaig alegrar molt. Per molts motius. El primer, perquè només de sentir la paraula em transporta a la cuina de casa. La iaia, i la mamà, en feien i és d’aquells records olfactius que tinc gravats en algun lloc del sistema límbic i que m’evoca bons records. En segon lloc, perquè preparar un escabetx em dóna la mateixa tranquil·litat com quan el Barça juga a casa. Una recepta tant nostrada, que he preparat tantes vegades i de maneres molt variades no podia ser molt complicat. I per rematar el hat-trick, la mare dels ous, els ingredients principals de l’escabetx, l’oli i el vinagre, serien l’oliBO de Oleum Flumen, un oove de la varietat arbequina, i el vinagre de poma Summum, ecològic i procedent de la varietat cabernet sauvignon. Què més es pot demanar?

Una mica d'història sobre l'escabetx

Sent-Sovi_edit

L’escabetx és una forma antiquíssima de conservar aliments. De fet els romans l’aplicaven ja amb el peix, amanint-lo amb una barreja d’oli d’oliva, vinagre i vi, condimentada amb herbes aromàtiques i altres condiments.

Sembla que la tècnica culinària precisa de l’escabetx va ser creada paral·lelament pels perses i els àrabs i va ser introduïda per a aquests darrers als Països Catalans durant l’Edat Mitjana.

Al S. XIV ja era present en 3 receptes del receptari català del llibre Sent Soví, entre elles la recepta de les sardines escabetxades.

Posteriorment la tècnica es va estendre des de Catalunya a Castella, França, Bèlgica i la resta d’Europa.

Recepta: Musclos en escabetx de cítrics

Musclos_escabetx_citrics

INGREDIENTS

 • 2 quilos de musclos gallecs
 • 50 g de ceba.
 • 25 g de pastanaga.
 • 200 g d’oliBO Oleum Flumen
 • 80 g de vinagre de poma Summum
 • 50 ml. del suc de la cocció dels musclos (colat)
 • 50 ml de suc de cítrics (2/3 parts de suc de taronja, 1/3 part de suc de llimona i llima)
 • 50 ml de vi blanc Vega Aixalà de la DO Conca de Barberà
 • 4 g de pebre de Sichuan (opcionalment també cardamom)
 • Ratlladura de pell de Taronja (només la part taronja evitant la part blanca de la pell).

ELABORACIÓ

 1. Obrir els musclos al vapor (poc cuits).
 2. Reservar-los sense closca, però dins del seu suc (ben colat).
 3. Preparem tots els vegetals del escabetx i els tallem a la brunesa (picats petitons).
 4. Escabetx: En un raig d’oliBO enrossim lleugerament la ceba i la pastanaga.
 5. Abaixem el foc al mínim i afegim la resta d’oliBO, el vinagre de poma Summum, els sucs dels cítrics, el suc dels musclos ben colat, el vi blanc i els condiments (una mica de pell de taronja ratllada i el pebre de Sichuan). Ho deixem bullir cinc minuts a foc suau.
 6. Fora del foc afegir els musclos que acabaran de coure’s amb la l’escalfor de l’escabetx.
 7. Guardeu-los en un pot hermètic a la nevera i espereu un mínim de 24h  abans de menjar-los.

OF_Musclos

Veureu que és un escabetx tan suau que fins i tot us el podeu beure. Per aquest motiu, en aquesta ocasió, he optat per presentar-ho en gotets com a aperitiu. Una altra manera de presentar-ho que m’agrada molt és en llauna, com els tradicionals que comprem enllunats.

El pebre de Sichuan, que de fet no és pebre sinó una baia de gust cítric, li queda especialment bé. M’encanta la sensació de entumiment que produeix quan en mastegues un gra. Proveu-ho també amb cardamom. Utilitzeu els cítrics que tingueu segons temporada: mandarina, aranja, bergamota (només la pell), yuzu…

Musclos_OF

I fins aquí el repte del club de bloggers d’Oleum Flumen! No us perdeu la resta de propostes d’escabetx amb carn de caça o peix sense preu que ens proposen la resta de membres.

Oli_raig

Us deixo unes quantes fotos de la última trobada que vem fer a Mas Mariet, on ens van proposar el nou repte i on sempre ens tracten d’allò més bé! Ja espero en candeletes la propera trobada i el proper repte!


Posts relacionats

4 Comments

 • Gemma ha dit:

  Llàstima que ja han passat els dinars de Nadal, perquè aquesta recepta la trobo ideal per un aperitiu de luxe. Me la guardo pel proper dinar de compromís. I presentat en aquests gotets, queda super elegant!
  I per mi, millor el pebre de Sichuan (que m’encanta!) que el cardamom, que trobo massa invasiu. Sensacional!

 • Molt bé Nuni. Un aperitiu de primera. Ben presentat i ben ideat.
  Una abraçada,
  Nani

 • […] Cuinetes: “Quan el Martí Terés ens va demanar que preparéssim una recepta en escabetx me’n vaig alegrar molt. Per molts motius. El primer, perquè només de sentir la paraula em transporta a la cuina de casa. La iaia, i la mamà, en feien i és d’aquells records olfactius que tinc gravats en algun lloc del sistema límbic i que m’evoca bons records. En segon lloc, perquè preparar un escabetx em dóna la mateixa tranquil·litat com quan el Barça juga a casa. Una recepta tant nostrada, que he preparat tantes vegades i de maneres molt variades no podia ser molt complicat. I per rematar el hat-trick, la mare dels ous, els ingredients principals de l’escabetx, l’oli i el vinagre, serien l’oliBO de Oleum Flumen, un oove de la varietat arbequina, i el vinagre de poma Summum, ecològic i procedent de la varietat cabernet sauvignon. Què més es pot demanar?” […]

 • […] Però totes tres són diferents i delicioses. Podeu trobar al blog els musclos en escabetx, els musclos en escabetx de cítrics i ara els musclos en escabetx suau. Trieu, al vostre […]

 • Ellen van Delft ha dit:

  quiero comprar los productos para empezar hacer estas mejillones. Donde los encuentro ?? vivo en Canet de Mar

PASSWORD RESET

LOG IN