Feu-vos un favor. És divendres i tenim tot el cap de setmana per endavant. Aneu a Mercat i demaneu al peixeter que us netegi i filetegi mig quilet de seitons. Si sou hàbils també ho podeu fer vosaltres mateixos, tot és qüestió de pràctica i paciència. Els farem en vinagre i demà us els podreu menjar d’aperitiu.
Segur que tots els coneixeu, són imprescindibles en els bons aperitius. I la veritat és que són ben fàcils de preparar. La part més laboriosa és netejar-los i treure’n l’espina. Si ho feu vosaltres també té una part positiva! Amb les espines en podeu fer un snack cruixent boníssim. Al final de la recepta us explicaré com fer-ho. És una bona recepta d’aprofitament ja que Som gent de profit! 😉 Si en canvi teniu un peixeter enrotllat que us fa ell la feina (de haberlos hailos) només us quedarà per fer la meitat de la recepta.
Partint de la recepta tradicional a mi m’agrada tunejar-la utilitzant vinagres de diferents varietats (bons vinagres). D’aquesta manera aportem tota la seva personalitat en els seitons. En aquesta ocasió he dividit els filets de seitó en dos tuppers i en un he utilitzat el vinagre de vi blanc Chardonnay i en l’altre el vinagre de vermut de Castell de Gardeny. Ambdós boníssims!
INGREDIENTS
- 500 g de seitons
- vinagre de vi blanc (També podeu triar diferents varietats de vinagres com he fet jo. En el meu cas he utilitzat el vinagre de vi blanc Chardonnay i en l’altre el vinagre de vermut de Castell de Gardeny).
- sal
- aigua mineral
- Per amanir-los: un bon raig d’oli verge extra (també podeu afegir-hi una picada d’all i julivert)
ELABORACIÓ
- Netejar el seitó de caps, tripes i espina. I reservem els filets que els netejarem bé amb aigua freda.
- En un recipent (jo faig servir un tupper rectangular estret) posem una base de vinagre, just per cobrir la base.
- Al fons posem una primera capa de seitons amb la part de la pell a sota, un al costat de l’altre, sense sobreposar-los. Salem i de nou afegim un bon raig de vinagre, fins a cobrir-ho.
- Continuem amb una nova capa, de la mateixa manera: seitó, sal i vinagre. I així capa rera capa fins acabar els filets de seitó.
- En acabat afegim un rajolí d’aigua mineral damunt. Tapem i ho deixem a la nevera. Jo sempre els faig d’avui per demà. La nit abans els faig i l’endemà els tenim a punt per fer l’aperitiu.
- Un cop marinats els escorrem bé i els servim en una safata amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra.
A l’hora de servir-los també podrieu afegir-hi una picada d’all i julivert, molt tradicional. Però la veritat és que queden tant bons que nosaltres preferim notar el gust dels vinagres que hem utilitzat i ho acompanyem amb olives farcides. Un gran aperitiu!
Acompanyeu-ho d’un bon vermut de Reus ben fred amb un twist de pell de taronja.
Amb les espines del seitó com us deia en podem fer uns snacks cruixents molt bons. Molt simple, netegeu i escorreu bé les espines. Les salpebrem i enfarinem. Les fregim en abundant oli d’oliva suau (o de girasol), un cop rosses les escorrem i servim. Voilà! Un snack sa, bo, cruixent i d’aprofitament. Què més es pot demanar?
Si heu fet els seitons amb diferents vinagres per separat us sorprendrà trobar els diferents matissos de les varietats que heu utilitzat. A l’hora de servir-los m’agrada barrejar-los a la safata i així n’anem trobant de diferents. Bon cap de setmana!!
Font: recepta adaptada de El Cullerot Festuc.
Llàstima de la feinada de netejar-los… perquè són tan bons!
Odio la costum de l’all i julivert, jo també els serveixo tal qual. I bona idea combinar dos vinagres, després a taula ha de ser un joc divertit.
Gemma doncs el millor és que li demanis al peixeter de confiança que te’ls netegi! 😉
Queden molt bons així variant els vinagres. A nosaltres també ens encanten tal qual, un raig d’oli bo i avall. 😉
Molts petons!!
Els tinc a la nevera, a viam com hauran sortit!!!!! A mi m ‘grada punxar-los a un escuradents amb un gra de raïm.
Petonets
Boníssims amb el gra de raïm! Bona idea!
Que bé, a veure si t’han quedat ben bons.
Petons!
A mi si me’ls donen nets… m’animo a fer-los en vinagre! però com que sóc una mica fastigoseta això de netejar-los ains… com em costaria!! ara si, segur que mereix la pena per tenir un aperitiu de categoria! un petó!
Doncs millor que te’ls prepari el peixeter Eva! 😉 Tenen molta traça i després només ens quearà la part més agraïda de la recepta. Preparar-los i menjar-nos-els! 😀 Molts petons!!
[…] amb el seu vinagre de Cabernet Sauvignion. També aquest mateix estiu em vaig dedicar a fer seitons en vinagre amb diferents varietats, chardonnay i vermut, que van resultar […]