Bloc de receptes i cuina

, / 17682 10

Fideus caldosos amb gambes

Vacances Cantoni 2015
SHARE

Vacances Cantonigròs 2015

Si una cosa bona té l’estiu és que em faig un fart de cuinar. No sempre són plats lluits, tot s’ha de dir, la majoria de dies són plats senzills, carn arrebossada, truita de patates, coca de Folgueroles amb tomàquet i embotits (quin gran invent!), cremes fredes de verdura, amanides, coques, carn a la brasa… I més tenint en compte que, especialment aquest estiu, la casa de Cantoni ha estat el més semblant a una casa de colònies. Han passat per casa ni més ni menys que 28 persones durant el mes d’agost, que s’han quedat a menjar i a dormir un o més dies. I jo encantada, cansada, però encantada! De tant en tant però, especialment amb els comiats, preparàvem alguna recepta especial. I aquesta que us porto avui n’és una, potser la que més satisfeta m’ha deixat. Anem a la recepta! 😉

Fideus caldosos amb gambes

Fideus_gamba-4

INGREDIENTS (per a 5 persones)

 • 500 g de gambes (utilitzarem caps i closques de les gambes pel fumet)
 • 400 g de fideus gruixuts
 • 2 porros
 • 2 cebes
 • 3 tomàquets madurs
 • espines de peix blanc pel fumet
 • conyac
 • 2 cullerades petites de polpa de nyora
 • 1 cullerada petita de sucre (per matar l’amargor del tomàquet)
 • Oli, sal i pebre
 • 1litre i mig d’aigua mineral

Fideus_gamba

ELABORACIÓ

Aquesta recepta consta de dues elaboracions diferents. En primer lloc ens caldrà preparar un fumet de gambes, de fet és la clau de l’èxit del plat. En segon lloc prepararem una bona base de sofregit per a preparar els fideus que mullarem, finalment, amb el fumet de gamba. Anem a pams.

Per fer el fumet de gamba

 1. Netegem i tallem a daus grans una ceba i un porro. Els afegim a una olla amb un raig d’oli a foc mitjà.
 2. Mentrestant pelem les gambes. Reservem les cues (a les que els hi treurem l’intestí) i tirem a l’olla els caps i les seves closques. Salpebrem, afegim una cullerada petita de polpa de nyora i ho sofregim juntament amb la ceba i el porro. Anem aixefant els caps de les gambes amb l’ajuda d’una espàtula de fusta perquè deixin anar el suc. Si teniu alguna espina de peix blanc les podeu afegir a continuació (en aquesta ocasió jo tenia espines congelades de dos llenguados i les vaig aprofitar).
 3. A continuació tirem una copeta de conyac i deixem que s’evapori l’alcohol.
 4. Afegim 1 litre i mig d’aigua i ho portem a ebullició. Deixerem que es vagi fent el fumet durant, al menys, mitja hora.
 5. Passat aquest temps el deixerem reposar que vagi infusionant mentre comencem a preparar la cassola de fideus. Després el colarem i el reserverem en calent a l’espera de afegir-lo als fideus (si teniu un colador xinès us anirà de perles per esprémer tot el suc del marisc, si no, aixefeu-ho bé amb l’ajuda d’un cullerot).

Per fer la cassola de fideus

 1. En una cassola de fang (o cassola baixa) amb un raig d’oli marquem lleugerament les cues de les gambes salpebrades i les reservem (han de quedar crues per dins).
 2. Netegem i piquem a dauets petits una ceba i un porro. Ho posem a sofregir a la mateixa cassola afegint un xic més d’oli d’oliva.
 3. Quan el sofregit comenci a agafar color hi afegim una cullerada de polpa de nyora.
 4. Al cap d’un parell de minuts afegim 3 tomàquets ratllats (millor si és natural, però també es pot utilitzar tomàquet triturat de pot), una cullerada petita de sucre, un polsim de sal i un xic de pebre. Ho deixem sofregint a foc lent, que es vagi concentrant.
 5. Un cop concentrat hi afegim un xarrup de conyac i deixem que s’evapori l’alcohol.
 6. Afegim els fideus i els rossegem un parell de minuts (els enrossim amb la cassola al foc barrejant-los amb el sofregit abans d’abocar-hi el fumet).
 7. A continuació afegim el fumet de gamba, que tindrem bullint, als fideus. Remenem bé, rectifiquem de sal (si cal) i ho deixem coure el temps que ens indiqui el fàbricant de la pasta (normalment entre 10 a 14 minuts). A nosaltres ens agrada que estigui un punt al dente, però si us agraden més suaus deixeu-ho una mica més (la millor manera d’enxampar el punt és anar-los tastant).
 8. Afegirem les cues de gambes que havíem marcat just en el últim minut de cocció (no els hi farà falta més estona). Amb la mateixa escalfor dels fideus se’ns acabaran de coure.
 9. No tardeu molt a seure a taula ja que els fideus continuaran coent-se en el fumet calent i se l’aniran bevent. Prepareu-vos per gaudir!

Coses a tenir en compte (algunes molt òbvies però que no està de més dir-les)

Fideus_gamba-2

Amb més gambes, més gust a gamba i més festival. Sóc molt fan de les gambes. Amb més bones són les gambes doncs el mateix… doble festival. Ara bé… si sou colla millor comprar unes gambes correctes i reserveu la visa per les gambes vermelles per un sopar romàntic. El secret de l’èxit, com us deia abans, està en el fumet, dediqueu-li el temps (i els ingredients) que es mereix. Ja que hi som aprofiteu per fer-ne una mica més (o reserveu-ne del fet) per si els voleu més caldosos. I per acabar… ja que ens ho currem, acompanyeu-ho d’un bon vi blanc fresc. I res més, gaudiu del moment!


Posts relacionats

10 Comments

 • Com m’agrada veure’m entre tota aquesta colla de guapos, i més en aquesta foto que m’encanta! <3 Mil gràcies per acollir-me taaaan bé, ja saps que em van anar de conya aquests dies de desconnexió 😉

  I què dir d'aquests fideus? Un clàssic a casa! És un plat d'aquells que enamora a primera vista, i més quan els tastes! La nyora hi acaba de donar el puntet, eh? Tant de gust com de color, a mi m'encanta!

  Mil petons bonica!
  Sandra

  • nuni ha dit:

   Bon dia preciosa! Gràcies a tu per venir. 😉 Ja vas veure que estem ben distrets a l’estiu… xD Aquestes bases de la cuina catalana són un gran tresor que tenim (com la nyora, el bon sofregit, la picada…). Van quedar realment bons. Molts petons!

 • Bet ha dit:

  Hola Nuni!

  Quines fotos més boniques de l’estiu i de tota la colla que us va visitar!! És molt gratificant gaudir tant a la cuina quan cuines per a la gent que estimes. Un estiu dels que queden per sempre! Esteu molt guapes tu i la Sandra 😛

  Els fideus segur que són boníssims!!! Em recorden una mica als que vam dinar a la inauguració de Cal Drapaire oi? M’apunto la recepta perquè sóc molt fan d’aquests tipus de plats, a veure si la faig!

  Molts petonets i ens veiem aviat!!

  • nuni ha dit:

   Hola Bet! Ha estat un estiu mogudet amb tanta colla. Però al marge del cansament en guardem uns records molt bonics. És el que passa quan et rodeges de bona gent!
   Exacte, la recepta està inspirada en aquell fantàstic plat que vem menjar a casa de la Sandra i el Xavi, però no és la seva recepta. Vaig voler improvissar-los per veure què tal em sortien sense demanar receptes a ningú, i el resultat va ser molt satisfactori. 😉 Amb una bona base de cuina catalana (nyora, bon sofregit…) i sobretot bon i abundant producte és difícil que una recepta no surti bé. 🙂 Petons!

 • Gemma ha dit:

  Ja he vist per Facebook que no has parat, Cantoni deu haver semblat un allotjament rural, je je je… Algun dia us hem de venir a fer una visita des de la Roureda 🙂 Per cert, el 26 de setembre el Pol fa un concert a Cantoni amb la Joana Serrat. Hi sereu?
  Aquests fideus són la recepta perfecta per posar el punt i final a un estiu sensacional. La pinta és espectacular!

  • nuni ha dit:

   Hola Gemma!
   I tant!! Sent “veïnes” ja va sent hora que fem una trobada a Cantoni!!
   El 26 ja farem per ser-hi al concert del Pol i la Joana! Quina il·lusió tenir-vos al poble!
   Ja estaré pendent dels detalls del concert per no faltar-hi!
   Molts petons i bona tornada! 🙂

 • Eva ha dit:

  Aquests fideus caldosos ja em van fer salivar quan els vaig veure a l’instagram o facebook… i ara tornem-hi! les 11 del matí i millor que no vegis la meva cara ;). Una recepta genial per concloure unes vacances genials rodejats de força amics, oi?? Bona tornada a la rutina, un petonàs!

  • nuni ha dit:

   Hola Eva!
   Jajajajaja! És que hi ha hores que mirar fotos de menjar passa factura! 😉
   Sí, van ser unes vacances d’aquestes que et sents tan ben acompanyat que els dies volen!
   Quan els nens comencin cole i tornem a la feina ja descansaré… jajajajaja!
   Molts petons guapíssima i bona tornada!! 🙂

 • Noemí ha dit:

  Hola, avui he fet aquesta recepta i és excel.lent!! Quin sabor més bo a la boca!! Moltes gràcies!!

  • nuni ha dit:

   Hola Noemí!
   Que bé!! Me n’alegro molt que t’hagi agradat. És una recepta que fa festa oi?
   Gràcies per explicar-m’ho! Petons!!

PASSWORD RESET

LOG IN