Bloc de receptes i cuina

, / 16840 6

Empedrat de mongetes del Collsacabra amb vinagreta Paula Coll (Oleum Flumen)

SHARE

Oleum4

Fa cosa d’un parell de mesos em van proposar de formar part d’un “club de blocaires” ben especial. El de Oleum Flumen. Feia temps que ens seguíem, conec els seus productes, els he pogut tastar i amb coneixement de causa, no vaig dubtar en sumar-me al club! Són un equip de persones que creuen i viuen pel que fan. I ho expliquen apassionadament. No podia pas negar-m’hi i encara menys després de la benvinguda rebuda en aquest post que em van dedicar al seu blog. 🙂

A part de trobades on compartir coneixement, novetats en els productes i com no, acabar ben entaulats, de tant en tant elaborem una recepta al voltant d’un producte, enguany els llegums, en la que utilitzarem productes d’Oleum Flumen.

Aprofitant l’avinentesa vaig optar per utilitzar un llegum molt especial, i que ens toca de molt aprop: la mongeta petita del Collsacabra.

La mongeta petita del Collsacabra

IMG_5202

La mongeta petita del Collsacabra és una mongeta molt similar a la de Santa Pau en la seva varietat de “tavella brisa”. Acabada de coure no ha de fer pellofa i s’ha de desfer a la boca, gairebé sense mastegar. Es conrea en unes alçades de 900-1000 metres i són de mata baixa, o sigui, no s’hi posen canyes perquè creixi amunt, no es reguen i si un any és dolent d’aigua no n’hi ha.

No és gens fàcil coure-les d’una manera exacta i ‘s’ha d’anar amb compte amb l’aigua. El cossi que es fa servir i el foc són importants, normalment es fan servir olles tapades i deixar-les just anar fent xup-xup, molt a poc a poc, i de tant en tant espantar-les amb un xic d’aigua freda. També dir-vos que si les mongetes són de l’any no cal ni posar-les en remull, encara que ens sembli impensable.

Com coure-les?

Consell: Aprofitem un matí que tinguem coses a fer a la cuina per coure-les i així poguem controlar la cocció de les mongetes.

INGREDIENTS: Mongeta petita del Collsacabra seca, alga Kombu dolça, sal i aigua mineral.

Pesem 80 g. per persona de mongetes i les posem en remull en aigua freda mineral la nit abans (és important no fer-ho amb aigua de l’aixeta, ja que conté quantitats molt grans de calç i ens distorsionarà el gust del llegum).

Posem en una olla que poguem tapar les mongetes que haurem escorregut i omplim, de nou, amb aigua mineral fins a cobrir-les més un parell de dits per sobre.

Afegim un dit l’alga kombu dolça per persona a l’aigua, tapem i engeguem el foc. Per què posem l’alga Kombu? Doncs perquè és una alga riquíssima en ferro i ajuda a millorar la digestió dels llegums i evitar flatulències. També l’estova, hi afegeix vitamines i minerals i en potencia el gust. Què més es pot demanar? 😉

Quan comencin a bullir baixem el foc al mínim amb l’olla tapada. El secret és que si bullen poc a poc el gra no es mou i per tant no xoquen entre elles i no es despallofen com passa moltes vegades, si aconseguim això ja tenim l’èxit mig assegurat. L’altre és el punt de sal que hem de posar a mitja cocció, més aviat cap al final d’aquesta. Aneu tastant el punt de cocció, les meves van estar coent prop d’una hora i mitja. De tant en tant, aneu afegint una mica d’aigua a l’olla si veiem que se’ns està bevent el caldo. Si ens surten bé les podem menjar sortint de l’olla amb un raig d’oli bo (com l’Oleum Flumen) o bé fregint uns talls de cansalada bona i aprofitant l’oli per amanir-les, ens en lleparem els dits! Que ens han quedat un xic espallofades? tenim vàries opcions: fer una truita de mongetes i cansalada o bé junt amb l’aigua de la cocció fer una bona crema de mongetes per sopar. Les possibilitats són moltes i bones!

Us aconsello guardar l’aigua de cocció del llegum, ja que és un magnífic caldo per a properes elaboracions: com una crema de mongetes, un gaspatxo de fesols, cassoleta de mongetes i cloïsses, …

Nosaltres les hem deixat refredar per preparar una recepta ben fresqueta, un clàssic estiuenc: l’Empedrat.

Recepta: Empedrat de mongeta petita del Collsacabra amb vinagreta Paula Coll

Empedrat_Oleum

L’empedrat és una amanida freda d’estiu tradicional de la cuina catalana. Com totes admet variacions, però tradicionalment es fa amb bacallà esqueixat, mongetes, tomàquet, ceba i olives negres. A la nostra hi hem incorporat pebrots de colors i hem canviat les olives negres per una base de tapende&oleum. I tot ben amanit amb una vinagreta de Oleum Flumen deFinca i Paula Coll PX. Prepareu un bon pa per sucar!

INGREDIENTS

Oleum3

ELABORACIÓ

 1. Primer de tot coem el llegum com us hem explicat anteriorment.
 2. Per dessalar el bacallà, el posem en una primera aigua per treure’n l’excés de sal i començar la hidratació del peix (millor dessalar-lo a la nevera i encara més amb aquesta calor que tenim a sobre). Després es fa el canvi d’aigua i es deixa al punt de salaó desitjat. La quantitat d’aigua sol ser el triple del pes del bacallà i el temps varia en funció de la peça. En el cas del bacallà esqueixat, n’hi ha prou fent la remullada la nit abans i un canvi d’aigua l’endemà al matí per tenir-lo a punt pel dinar. De tota manera hi ha tants factors en joc (composició de l’aigua, peça de bacallà…) que la millor manera és tastant-lo fins que li trobeu el punt just de sal que us hi agrada.
 3. Renteu i talleu a dauets el tomàquet i les hortalisses.
 4. A la base del plat i posem una cullerada de Tapenade&Oleum.
 5. Damunt les mongetes petites del Collsacabra ja cuites i fredes. Al voltant els dauets de tomàquet, ceba i pebrots.
 6. I per acabar ho coronem generosament amb bacallà esqueixat (ja dessalat i ben escorregut).
 7. Ho amanim generosament amb la vinagreta que haurem fet en proporció 3:1 (3 cullerades d’oli per 1 de vinagre) amb l’oli deFinca Oleum Flumen i el vinagre Paula Coll PX. Per fer-la remenem enèrgicament fins que ens quedi una barreja ben integrada.
 8. Piquem porradell i el posem damunt el bacallà (opcional).
 9. Un cop a taula ho barregem bé de tal manera que quedin ben amalgamats els gustos de la tapenade i la vinagreta amb la resta de ingredients, en compte que no se’ns trenqui el llegum.

Oleum

Una recepta refrescant i complerta que ens pot servir perfectament com a plat únic. Que aprofiti! 🙂

Webgrafia: Ca l’Ignasi – les bambalines…


Posts relacionats

6 Comments

 • miquel ha dit:

  Divino empedrat con estas mongetes de Collsacabra y ese detalle (que no sabia) de la alga kombu dulce, a tener en cuenta para la próxima vez.
  Buen verano
  Petons

 • Gemma ha dit:

  A la Roureda durant molts anys vam cultivar aquestes mongetes… Encara recordo les tardes que passàvem per triar-les, je je je…
  Aquestes receptes fresquetes són ideals per la calor d’aquests dies, ben carregades de vitamines i molt refrescants.

 • Bet ha dit:

  Ohhh super fan de l’empedrat i de les mongetes menudes! Recordo fa uns anys quan vam anar d’excursió a Santa Pau, que els meus pares en van comprar i un cop cuites les feien una mica saltejades amb cansalada, all i julivert. El llegum petit i ben cuit és una delícia.
  Les del Collsacabra no les he tastat, però sabent lo bons que són els productes d’aquestes terres, segur que són delicioses 😉
  M’apunto aquesta vinagreta amb PX per quan fem empedrat a casa.
  Petonets!

 • Realment… de llagrimeta!!!!
  Una proposta magnífica pel Club de blocaires Nuni!
  PTNTS
  Dolça

 • Olga Casanova ha dit:

  Un empedrat de luxe……com tot el que fas! Deliciós…deliciós…..
  Petons,
  Olga

 • Palmira ha dit:

  Un empedrat amb un oli tant bó i una cocció feta amb tant amor tant sols pot ser un delicatessen. T’ha quedat fantàstic i aquesta iniciativa és un plaer poder descobrir-la de blog en blog.
  Petons
  Palmira

PASSWORD RESET

LOG IN