Bloc de receptes i cuina

Mousse de praliné d’ametlla amb sorra de garrapinyades

SHARE
, / 15130 9

Ja tocava una recepta dolceta i la veritat és que aquest ingredient del Rebost Gourmet que us presentem, ens ho ha posat molt fàcil. Avui us presentem un ingredient que en realitat és una elaboració: el Praliné. D’orígen fracès i provinent del món de la pastisseria el praliné és una pasta resultant de moldre una barreja de fruits secs torrats i carmel. De fet de praliné en podem trobar de molts tipus (tants com fruits secs hi ha) malgrat els més habituals són el d’ametlla i el d’avellana. Es barreja els fruits secs torrats amb el caramel, es deixa refredar i un cop ha solidificat es mòlt. En una primera fase de moldre’s obtenim una pols granulada que s’anomena pralin. Aquest granulat s’utilitza per donar un toc crocant a les nostres postres o dins de cremes per farcir. Si continuem el procés de moldre aconseguirem una massa de pasta oliosa, resultant de l’alliberament dels greixos dels fruits secs que ens lliguen la mescla. Aquesta pasta ja és el que anomenem praliné.

praline-2

Però de fet avui no buscàvem explicar-vos la recepta del praliné sinó utilitzar-lo com a ingredient en tres postres que podreu trobar als respectius blogs que conformem el rebost Gourmet: Els fogons de la Bordeta, Tasta Rutes i Cuinetes.

La preparació que us porto jo avui és una recepta senzilla que, de pas, he intentat que fos un petit homenatge al mateix praliné: Una mousse de praliné d’ametlla amb sorra de garrapinyada. Homenatge perquè com us explicava, una de les fases de l’elaboració del praliné és el pralin, que he aconseguit al moldre unes ametlles garrapinyades. Aquesta sorra de garrapinyada l’hem posat damunt la mousse de praliné i l’hem acabat coronant amb una ametlla garrapinyada sencera. Les tres fases de l’elaboració del praliné: els fruit sec caramel·litzat, el crocant i el praliné.

praline-3

INGREDIENTS:

 • 500 ml de nata per muntar (35% de matèria grassa)
 • 200 g de praliné d’ametlla
 • 2 fulls de gelatina neutre
 • Un grapat d’ametlla garrapinyada
 • Una punteta de sal

ELABORACIÓ:

 1. Posem en remull els fulls de gelatina en aigua freda, uns minuts, fins que s’estovin.
 2. De la nata per muntar, que tindrem ben freda a la nevera, n’agafem una petita part en un bol. La posarem a escalfar uns segons al microones i un cop fora hi dissoldrem els fulls de gelatina ja estovats i ben escorreguts. Reservem i deixem refredar a temperatura ambient.
 3. Mentre es refreda, muntem la nata (amb més freda sigui, millor). Jo ho he fet amb la Kitchen Aid (KA) però podeu fer-ho amb unes varetes elèctriques.
 4. Quan la mescla de nata i gelatina ja sigui freda la incorporem a la nata muntada.
 5. Quan ja tenim la nata muntada, amb compte, i amb les varetes en marxaa velocitat mitjana, anem incorporant cullerada a cullerada el praliné per tal d’incorporar-lo a la nata, fins que ens quedi una mescla homogènia.
 6. Un cop tenim la mescla homogènia la passem a una màniga pastissera (o amb l’ajuda d’una cullera sopera) ho servim en gots de vidre transparents, o copes, i ho deixem refredar unes dues hores a la nevera.
 7. Mentrestant preparem la “sorra” de garrapinyada. Podem fer-ho a mà amb un morter, picadora o amb un robot de cuina. Jo ho he fet amb la Thermomix (Tmx: 3 sec / V 7). Reserveu-ne algunes de senceres per la presentació.
 8. Muntem els gotets afegint una cullerada de sorra de garrapinyada i coronant amb una ametlla garrapinyada sencera. A l’hora de menjar queda molt bo agafar part de la sorra amb cada cullerada de mousse.

praline-4

Fixeu-vos que no hem posat sucre a la recepta, no és un error, el praliné com us comentàvem està fet de fruits secs i caramel, i per sí sol ja és prou dolç. Aconsellem servir-ho en gots petits i si cal ja repetirem.

No us perdeu les altres propostes del Rebost Gourmet sobre el praliné. Fins a la propera!


Posts relacionats

9 Comments

 • Palmira ha dit:

  Quins gotets més elegants!
  El praliné és tot un vici, moltes vegades no ens dona temps a fer alguna cosa. desapareix sol…
  I aquesta sorra de garrapinyada, me l’emporto!
  Petons
  Palmira

 • Nena, nena, nena!! Aquests gotets són un autèntic vici, eh? T’han quedat tan i tan bonics, a més segur que són deliciosos! Ja saps que me n’hauria menjat 4 de cop!

  I tant que ha estar un gran invent fer un rebost del praliné, ja ens hi hem ben enganxat! Un ingredient que ha arribat a casa per quedar-s’hi, eh?

  Petonets carinyo
  Sandra

 • Bet ha dit:

  Plas plas plas Nuni!!! ^^

  L’explicació del postre és de matrícula d’honor, molt arrodonit! A més a més els postres en gotet m’encanten, quedem molt ben presentats i són perfectes a l’hora de repartir-los. Tot i que segur que me’n menjaria uns quants de seguits jijiji (sé que a casa teva no s’hi van poder resistir!! :P).

  M’ha agradat molt fer el praliné, ara amb ganes de cuiner el proper ingredient 😉

  Petonets guapíssima!!

 • Gemma ha dit:

  Fan total del praliné, n’he tastat de pinyons o de nous i són super bons!
  Molt bona idea usar totes les fases del procés. Algun restaurant encara en diria praliné en tres textures 😛
  Deliciós!

 • Olga Casanova ha dit:

  Com sempre, m’he quedat bocabadada amb la teva proposta. Unes postres delicioses amb una presentació espectacular. Me les reservo per un sopar amb amics!
  Petonets, Nuni!
  Olga

 • Fruits secs i praliné en 3 fases i etapes o estats. Boníssim. I a sobre, senzill de preparar. M’enduc la recepta, segur que és d’aquelles que triomfen!
  Marta

 • Eva ha dit:

  Uns gotets espectaculars, elegants i segur que boníssims. La combinació m’ha encantat i la sorra de garrapinyada és un molt bon “topping”! un petó!

 • miquel ha dit:

  Unos “gotets” fantásticos, muy bien conseguido estas 3 texturas.Un postre 10.
  peto

 • […] gianduja és la crema resultant de barrejar xocolata i pasta d’avellanes (praliné). És molt utilitzada per farcir bombons, aromatitzar cremes, farcir reposteria (com els croissants […]

PASSWORD RESET

LOG IN