Bloc de receptes i cuina

Arròs mariner amb gamba de Vilanova

SHARE
, / 13678 7

Dijous paella… ja ho sé, però què voleu que us digui, sempre he pensat que un bon arròs fa més de diumenge! Per gaudir-lo i pair-lo com cal. Sense presses. Així ho vem fer nosaltres amb aquest arròs mariner amb gamba de Vilanova.

IMG_9706

Com que era diumenge i l’arròs fa festa l’hem maridat amb un bon vi. Un chardonnay DO Penedès de Maset del Lleó, el Flor de mar. Un nom adequat per maridar un arròs de mar. El Flor de mar és un vi amb prou presència per aguantar-nos un arròs, plat que de per si ja és prou contundent. És un vi fresc, aromàtic i de gust intens. Envellit durant 90 dies en botes de roure americà hi trobarem també les típiques notes torrades que li dóna la fusta. En definitiva un bon vi per un arròs com el d’avui.

IMG_9530

LA GAMBA DE VILANOVA

Vaig conèixer la gamba de Vilanova a través de la campanya de promoció Gamba’t Vilanova que van fer a final d’any a Vilanova i la Geltrú. La campanya constava de diferents activitats per donar-la a conèixer: activitats a l’aire lliure, concurs fotogràfic sota l’etiqueta #gambavilanova, concurs de cuina popular, accions dels restauradors de la zona oferint menús on la gamba de Vilanova n’era la protagonista, … Així doncs encuriosida per tanta oferta atractiva em vaig acostar a Vilanova per descobrir-la. A part de la passejada per la capital del Garraf i les seves platges, que us la recomano, vaig anar a visitar el mercat municipal on vaig comprar les gambes de Vilanova (em vaig assegurar de que les gambes fossin les autòctunes parlant amb els peixeters). Vaig dinar el menú de la gamba del restaurant “La casa Pairal“, just davant del mercat, i us el ben recomano. Molt bona RQP (Relació Qualitat Preu), cuina senzilla, casolana, ben elaborada amb bon producte. Un restaurant on la presentació està ben cuidada, detallista. Un lloc on tornar.

IMG_9522_2

Però tornem a la gamba, què té d’especial? la gamba vermella o rosada típica de Vilanova i la Geltrú és de l’espècie Aristeus antennatus i només es pot trobar al Mar Mediterrani. Vilanova i la Geltrú és el tercer port pesquer més important de Catalunya i s’ha especialitzat en la captura de la gamba. Els seus vaixells i les seves tradicions asseguren una bona extracció i conservació del producte. La gamba es pesca a alta mar, en profunditats d’entre 600 i 900 metres, per vaixells d’arrossegament. La gamba vermella es captura pràcticament sense l’acompanyament d’altres espècies. És rica en proteïnes, minerals –entre els quals trobem calci, magnesi, fòsfor o ferro–, vitamina A, retinol, B2 o riboflavina, B6 i B12. El contingut en greixos del marisc no és molt elevat, i hi destaquen els poliinsaturats, amb àcids grassos Omega 3, que juguen un paper important en la prevenció de malalties cardíaques.

Com veieu tot són virtuts! Carnosa, gustosa i deliciosa la única pega que hi trobo és el preu que tenen… amb lo bones que són en compraries quilos i quilos! Però ja sabeu que lo bo es fa pagar i per un dia que ens posem a fer un bon arròs val la pena la inversió en bon producte. Al marge de l’elaboració (evidentment importantíssima) l’èxit d’un bon plat com us dic sempre rau en la qualitat de la matèria primera. Per tant val la pena no escatimar-hi en un plat com el d’avui.

IMG_1055

PER QUÈ EN DIEM ARRÒS QUAN EN REALITAT PENSEM PAELLA?

Doncs per la polèmica que hi ha hagut als darrers temps sobre els ingredients que ha de portar una Paella per ser Paella. I jo aquest problema el tinc de ple ja que sempre hi he incorporat l’ingredient prohibit al sofregit de la mal dita “paella“. El Papu dels ingredients de la paella Valenciana, la ceba! Resulta que la recepta original no en porta, ni en pot portar de ceba i per aquest motiu els talibans (entenent talibans com a defensors enfervorits) de la paella demanen que qualsevol altra recepta que s’allunyi de l’original no se l’anomeni paella sinó arròs de. Per tant per respectar la nomenclatura correcte i per a no ferir sensibilitats l’anomeno arròs mariner (tot i que al cervell hi ressona “paella, paella, paella“). Anem a la recepta!

IMG_9556

INGREDIENTS (per 4 a 6 persones):

 • 12 gambes de Vilanova
 • mig quilo de calamarsets
 • 1 rap petit (guardarem cap i espina pel fumet)
 • 1 pebrot verd petit
 • 1 pebrot vermell petit
 • 400 g d’arròs bomba (el meu Illa de Riu del Delta de l’Ebre)
 • 1,6 l de fumet de peix
 • 1 ceba de Figueres
 • 2 grans d’all
 • 2 tomàquets
 • sal

Pel Fumet de peix:

 • 1 cap i espina de rap
 • Caps de gamba
 • 1 ceba
 • 1 porro
 • 1 branca d’api
 • 1 pastanaga
 • 2 litres d’aigua
 • sal

ELABORACIÓ:

IMG_9532

Fem el fumet:

 1. Netegem bé però ràpid les espines i el cap de rap amb aigua freda.
 2. Netegem i pelem les verdures en bresa (talls regulars mitjans).
 3. Pelem les gambes (menys una per comensal que la deixarem sencera) i en reservem els caps.
 4. En una cassola alta ofeguem les verdures en un raig d’oli. Després hi afegeim els caps de gamba i el cap i espines de rap i continuem ofegant.
 5. Afegim l’aigua i ho portem a ebullició a foc lent. Quan bulli hi afegim la sal i ho deixem bullir uns 30 minuts.
 6. El retirem del foc i el deixem refredar mentre comencem la cocció de l’arròs.

Per l’arròs:

 1. Daureu lleugerament les gambes ja pelades a la paella (no han de quedar cuites tan sols marcades). Reserveu-ho. Marquem també les que hem reservat senceres i les reservem.
 2. Netegem els calamarsets i els tallem a rodanxes. Els daureu a la paella, i els reservem.
 3. Fem el mateix amb els dauets de rap.
 4. En el mateix oli, hi daurem els alls i seguidament la ceba, picada. La deixem coure 20 min a foc molt lent, que caramel·litzi.
 5. Hi afegim els pebrots picats i ho coem 3 minuts.
 6. A continuació hi afegim el tomàquet ratllat i el deixem confitar.
 7. Mentrestant colem el fumet i de nou el portem a ebullició i posem a prescalfar el forn a 200ºC.
 8. Quan el tomàquet sigui ben cuit afegim l’arròs i l’enrossim fins que quedi nacarat.
 9. Afegim els calamarsets (menys les potetes que les reservarem per decorar) i el rap.
 10. Aboquem el fumet bullint damunt de l’arròs. Repartim-lo i no el tornem a tocar. Salem.
 11. L’enfornem 10 min a 200 ºC.
 12. Hi afegim les gambes i el tornem a fornejar 3-4 min.
 13. El retireu del forn i deixeu-l’ho reposar uns parell de minuts amb un drap de cotó damunt.

IMG_9553 còpia

Pel que fa a la presentació en aquesta ocasió vaig optar per emplatar les racions en un aro i damunt coronar-les amb les potetes dels calamarsets i la gamba sencera que haviem marcat i reservat. A veure si us animeu a preparar-lo és molt bo i amb tot el gust del mar! Gaudiu de cada mos i en especial de les gambes de Vilanova!

Si Vilanova no us ve de pas (com a mi) però no voleu renunciar al seu peix fresc i en especial a la seves gambes podeu fer una comanda on line a Llepadits i us el portaran a casa. En quedareu contents!

I per acabar recomanar-vos que… NO feu mai esperar a un arròs! 😉 Bon profit!

Bibliografia: Lladonosa i Giró, Josep. La cuina catalana. RBA. 2014

Webgrafia: Gamba’t Vilanova


Posts relacionats

7 Comments

 • Miquel ha dit:

  Cuando hay una buena materia prima el resultado es sensacional,como este arroz marinero (aunque en la cabeza siga sonando la palabra paella por defecto) pero seamos rigurosos y no la liemos.Un arroz asi es para saborearlo cualquier dia pero evidentemente mejor hacerlo el dia festivo para poder sabodearlo tranquilamente y mas con este exquisito vino.
  Bon cap de setmana

 • Gemma ha dit:

  Totalment d’acord amb tu amb tot!!!! Trobo que l’arròs fa més de diumenge, oi? I jo també hi poso ceba, jijiji…
  T’ha quedat sensacional, llàstima que aquí no em pugui arribar l’oloreta que fa…

 • Anna ha dit:

  Quina menjera! La gamba demana plats senzills i un vi bo, amb aquesta recepta ho téns més que assegurat…

  Gràcies per la menció! 😀

  Anna

 • Nuni, Nuni! Jo no sóc talibana! A mi m’agrada la ceba, l’arròs (molt!) i la gamba (molt més!!), o sigui que quan vulguis vinc amb la boca ben oberta per menjar aquesta paella… Ai! Arròs mariner! 😛

  I ja saps que el vi blanc també m’agrada molt! jijiji

  En definitiva, pintorra! Plas, plas, plas!

  Diumenge que ve dos a dinar! 😛

  Petonets artista
  Sandra

 • Palmira ha dit:

  Amb matèries primes com aquestes, quin gust cuinar!
  Una abaçada,
  Palmira

 • Bet ha dit:

  Ostres Nuni, quin arrosset, fa una pinta espectacular!!! Totalment d’acord amb tot, a casa també ens agrada dinar arròs els diumenges i el bon producte és essencial per fer un plat de festa com aquest! Ah, i efectivament també hi posem ceba!! 😛
  El que no fem és dir-ne paella, sempre n’hem dit “cassola d’arròs” o “arròs de…”
  La platja de Vilanova és la que tenim més a prop, no acostumem a anar-hi però per aquestes gambetes farem el que calgui, moltes gràcies per explicar-nos sempre tantes coses!

 • Eva ha dit:

  Nenaaaaa crec que ja he decidit menú de diumenge x celebrar el cumple!!!! Pintorraaaaa aquest arròs! Nyam nyam!!! Suposo que és de 10, no? M’has fet venir salivera…. Jaja!!! Ja et faré consultes online 😉

  Petunets
  Eva

PASSWORD RESET

LOG IN