Bloc de receptes i cuina

Primeres Jornades sobre la tòfona del Collsacabra

SHARE
, / 11045 3

El meu amic Ignasi Camps, del que ja us he parlat en vàries ocasions, és de les persones que aboca més entusiasme en el que fa juntament amb la Laia, la seva dona. Defensor del producte de la terra i de proximitat, de nou ha fet un pas enllà volent donar a conèixer les possibilitats d’un producte en general poc conegut, i temut pel seu preu, com és la tòfona silvestre. Durant els dissabtes d’hivern, i mentre en sigui temporada, ens explicarà els secrets d’aquesta a través de diferents activitats: Esmorzar amb el tofonaire, excursió per anar-ne a “caçar”, taller de cuina amb tòfona i posterior sopar dels plats cuinats. Especialment amb el taller de cuina ens ensenyarà a desmitificar que la tòfona és cara. Primer perquè és tant potent i aromàtica que no ens en cal una gran quantitat. I segon perquè amb una sola tòfona es poden fer moltes elaboracions, algunes de les quals podrem conservar. També aprendrem grans trucs com tofonar ous o aromatitzar un arròs amb tòfona sense gastar-ne ni un bri.

Ignasi_tofona

Així doncs avui us vull fer cinc cèntims del que van ser les Primeres jornades de la tòfona del Collsacabra, en les que Ignasi Camps pretén acostar-nos la cuina de la tòfona ensenyant-nos com aprofitar-la al màxim i coneixent-ne els seus secrets.

ESMORZAR I EXCURSIÓ PER CAÇAR TÒFONA

Vem tenir l’ocasió de fer totes les activitats en la primera sessió que va fer a Ca l’Ignasi. Per començar de bon matí ens esperava un esmorzar vora el foc al restaurant ca l’Ignasi. Allà hi vem trobar el tofonaire amb qui vem poder conversar tot esmorzant. On es poden trobar les tòfones? Costa molt ensinistrar un gos tofonaire? Quan n’és temporada? Qui en pot agafar? Aquestes i d’altres preguntes van anar sorgint mentre el tofonaire ens explicava les batalletes pel Collsacabra. Trobar tòfona no és gens fàcil. Només es pot collir quan n’és temporada i pels que tenen llicència. Es colliran només les tòfones que hagi marcat el gos tofonaire, ni més, ni menys. Ja amb la panxa plena va ser el moment d’abrigar-nos i agafar els cotxes. El tofonaire ens va portar per pistes forastals fins arribar a un alzinar idílic. Només faltava el mantell de boira conferint-li un toc enigmàtic.

IMG_1819

tofona01

IMG_1830

Allà vem poder veure el gos tofonaire en acció, rastrejant els perterres flairant la tòfona en els alzinars. Quan en localitzava una la marcava i començava escarvar. Moment en que el tofonaire clava la pala al terra per tal d’extreure la tòfona. A continuació toca premiar al gos tofonaire amb alguna llaminadura que el motivi a continuar buscant.

TASTET D’EMBOTITS A CAN COLOM

Després de l’excursió per la muntanya obrim la gana i el millor remei és fer una visita a Can Colom on elaboren uns embotits boníssims a Cantonigròs. L’Ignasi no només ens explica els secrets de la tòfona sinó que, a part, ens convida a conèixer el bo i millor del que es fa a Cantonigròs. Els tastets dels embotits i la conversa amb la Dolors, la millor botiguera del món (que fins hi tot ha fet xerrades per ESADE, imagineu!) són de les millors propostes a fer a Cantonigròs! Trobareu més informació sobre Can Colom en aquest post.

IMG_1866

tofona02

DINAR A CA LA LAIA

Després del tastets d’embotits a Can Colom vem dinar a Ca la Laia. Abans però vem aprofitar per comprar tòfona directament al tofonaire a un preu molt més competitiu que el de mercat. És una gran ocasió per adquirir-ne i poder experimentar a casa tot el que aprendrem durant el taller de cuina. Per dinar tindreu la opció de fer el menú de ca la Laia que inclou un entrant, plat principal i postres. És una bona opció de tastar bon producte, ben elaborat però amb elaboracions senzilles i casolanes. D’aquí que en diem que Ca la Laia és la versió Low cost de Ca l’Ignasi, mateixa qualitat de producte, mateix cuiner, mateix carinyo en l’elaboració però senzillesa. Us deixo una mostra dels plats que vem demanar per dinar. Veureu que algun plat de Ca l’Ignasi s’ha colat i és que algú que no podia quedar-se al taller de la tarda va estar seduït per un dels plats estrella de la tòfona: l’ou ferrat amb crema de patata del Bufet amb tòfona. 😉

IMG_1875_red

calalaia_tofona

TALLER DE CUINA I SOPAR EL MENÚ DE LA TÒFONA

Per acabar el dia i continuar aprenent sobre la tòfona què millor que aprendre del mestre. L’Ignasi ens va ensenyar com elaborar un menú complert amb la tòfona com a protagonista treient-ne el màxim de partit.

Amb 100 grams de tòfona que al mercat podem arribar a pagar entre 70 i 100 € ens dóna per fer un àpat per a 6 persones com a mínim. Per una banda posem part de les tòfones, en un recipient hermètic amb dues dotzenes d’ous ben frescos durant un parell de dies (com a mínim) a la nevera perquè s’impregnin del flaire penetrant que deixen anar, ja que l’ou al ser porós actua com a esponja i adquireixen aquest aroma. Amb la resta de tòfona farem el mateix però posant-la en un recipient hermètic amb mig quilo d’arròs bomba a la nevera. Fixeu-vos que d’aquesta manera encara no hem gastat ni un bri de tòfona però ja l’estem fent treballar. Obtindrem dues dotzenes d’ous i mig quilo d’arròs tofonats per a properes elaboracions.

A partir d’aquí podrem fer les següents elaboracions:

  • Mantega fresca de tòfona
  • ous ferrats amb crema de patata del bufet amb tòfona
  • Arròs de carxofes i ceps amb tòfona
  • Botifarra amb tòfona amb peres de Puigcerdà, garnatxa i herbes del país.
  • Crema de Sant Josep amb tòfona.

Algunes d’aquestes receptes us les aniré penjant al blog a mesura que les vagi elaborant a casa (de moment tinc les tòfones treballant tofonant ous! ;)). Però pels inquets també les podeu trobar en aquest enllaç del blog de l’Ignasi i la Laia.

tallercuina_tofona

Per sopar vem tenir el privilegi de compartir taula amb en Josep Mª Carol, president de l’Associació de Tofonaires d’Osona i la seva família, qui ens van explicar amb detall l’activitat que porten a terme els tofonaires. Així com la lluita contra la recollida furtiva de la tòfona fora de temporada que malmet la collita (ja que no es recull en el moment òptim de maduració) i fa mal al col·lectiu de tofonaires i al mercat d’aquesta. Ens explicava que la col·locació de càmares en llocs claus els hi ha estat de gran ajuda per a identificar aquests furtius i troben que és una bona eina per tal de dissuadir aquesta activitat ilegal. La Núria Carol, filla d’en Josep Mª, va fer un treball de recerca brillant sobre la tòfona amb moltes curiositats sobre aquest món desconegut que val la pena donar a conèixer. Us en faré cinc cèntims en el post que dedicaré especificament a la tòfona en els propers dies.

sopar_tofona

En resum aquestes han estat les Primeres Jornades sobre la tòfona del Collsacabra organitzades per Ignasi Camps de Ca l’Ignasi restaurant. Si esteu interessats en fer alguna d’aquestes activitats ara que encara és temporada de tòfones poseu-vos en contacte amb l’Ignasi que us donarà més informació.

 

10904503_793997437337137_5217241323955540360_o


Posts relacionats

3 Comments

PASSWORD RESET

LOG IN