Bloc de receptes i cuina

Crema de nyàmera

SHARE
, / 19163 8

M’encanta el nom d’aquest tubercle. El seu nom comença per l’onomatopeia de la gana: NYAM! Que és el que exclames després de tastar aquesta crema que us presento en el rebost gourmet d’enguany. 😉

IMG_1761

En aquesta ocasió m’ha anat molt bé comptar amb el llibre Sa i català d’Albert Calls (d’Ara Llibres). Un llibre que ens descobreix tots els detalls dels nostres productes autòctons més saludables: els secrets del seu origen, l’hàbitat natural i els racons amagats on es poden trobar, les propietats per a la salut, les anècdotes històriques més interessants i divertides i les curiositats més sorprenents. En ell també hi trobareu descripcions i receptes a fer amb productes com la nyàmera.

IMG_1770

La nyàmera és similar a la patata d’aspecte però molt més boteruda, fet que fa que te’n recordis d’ella a l’hora de pelar-la…, de color vermellosa o groguenca. Té una textura més farinosa que la patata i un punt més dolça. El seu conreu és força senzill i productiu i creix en sòls ben diversos. D’origen nord-Americà va ser introduït a Catalunya entre els segles XVIII i XIX. Tradicionalment es cultivava als marges dels camps, com els codonyers i els ametllers.

Als horts de la comarca de la Noguera encara avui es conrea i alguns restaurants de la zona l’inclouen en la seva oferta gastronòmica quan n’és temporada (de desembre a febrer aproximadament). Es cull al novembre i, un cop collida, no es grilla sinó que s’asseca. La podem trobar als mercats de la Noguera i del Berguedà, comarques on el conreu està més arrelat, ja sigui crua o en vinagreta.

Sobre les seves propietats podem dir que és rica en fructosa i en inulina, un glúcid tolerat pels diabètics que ajuda a controlar els nivells de colesterol. També conté molt potassi, necessari per transmetre i generar l’impuls nerviós i per a l’activitat muscular normal, i fòsfor, que intervé en el manteniment dels ossos i les dents. Com en molts dels productes que us presentem al Rebost Gourmet és poc coneguda però són molts els beneficis que aporta a la nostra salut.

Altres noms que se li atribueixen són: batata de la Noguera, Pataca, patarota o patata de canya. Com ja ens passava amb la garrofa, les nyàmeres són poc conegudes degut a que tradicionalment es destinaven al consum animal i només es consumien en temps de penúries. Per sort el seu redescobriment ha obert noves possibilitats a la gastronomia i avui us en volem proposar alguns exemples.

IMG_2089

CREMA DE NYÀMERA

INGREDIENTS:

 • 1/2 quilo de nyàmeres
 • 2 porros
 • sal i oli d’oliva
 • 1/2 litre d’aigua mineral
 • un parell de talls de cansalada fresca (o salada ibèrica)

ELABORACIÓ:

 1. Tallem els porros ben finets i els coem a foc lent en una cassola amb un raig d’oli d’oliva.
 2. Mentre es va coent, pelem les nyàmeres (paciència! Ànims!), les esbaldim, les tallem a daus i les afegim a la cassola.
 3. Al cap d’uns minuts de cocció, hi afegim l’aigua i ho coem a foc més viu.
 4. Un cop les nyàmeres estiguin cuites hi afegim la sal i ho triturem tot amb la batedora (o la Thermomix ^^) per fer la crema.
 5. Fregim els talls de cansalada en una paella fins que quedin torrats i cruixents.
 6. Servim la crema en plats i la decorem amb la cansalada torrada.

IMG_2090

El toc dolcenc de la nyàmara combina molt bé amb el porro i especialment l’afavoreix el contrast salat de la cansalada cruixent. També podeu acompanyar la crema amb crostonets fregits substituint la cansalada si ho preferiu i seria una opció fantàstica per als vegeterians. A casa el gust ha sorprès, però també us haig de dir que escuraven la cassoleta!

IMG_2102

No oblideu visitar les altres dues propostes que la Bet, la Sandra i el Xavi ens han preparat amb nyàmeres, l’actual ingredient del Rebost Gourmet!

IMG_2103

 

Bibliografia: Calls, Albert. Sa i català. Ara llibres, 2014.


Posts relacionats

8 Comments

 • Ai la cremeta de NYÀMeres! Va ser el meu primer contacte amb aquest super tubercle i ja em va enamorar <3 I si a sobre li poses la textura de la teva maquinota triturasalses ja deu ser la bomba!! jajajaja Brutal amb aquest cruixent!

  I sí, hem de fer soparillo rebostero!

  Petonets reina!
  Sandra

 • Bet ha dit:

  Nuni m’encanta la teva reflexió sobre la paraula NYÀMera i NYoquis!! 😛 Això deu ser que ja has començat a posar en pràctica els deures que us va donar l’Empar?? ^^

  És broma, sempre m’agraden molt els teus posts, ja ho saps, els documentes molt bé!
  Les cremetes m’agraden molt, ja sigui a l’estiu ben fresquetes o a l’hivern calentones! Ara falta provar-la (en aquest soparet pel que trobarem data algun dia) i el toc de la cansalada cruixent hi ha de quedar boníssim!

  Petonets guapissima!

 • Palmira ha dit:

  Quina cremeta més bona! M’agrada molt el seu puntet de carxofa!
  Una abraçada,
  Palmira

 • miquel ha dit:

  Una crema muy buena y el crujiente le va genial.No he probado todavia este tu tuberculo.Tendre que ponerme en ello.
  Petons

 • Gemma ha dit:

  Quina sort que mica en mica es vagin recuperant aquests conreus, perquè a mi la nyàmera m’encanta. en crema és de les millors maneres que l’he menjat. I també feta xips queda boníssima. Amb el cruixent de cansalada, ha de quedar de vici total.

 • Olga Casanova ha dit:

  Felicitats una altra vegada per aquest genial repte que us plantegeu les tres!!!
  M’heu fet conèixer la nyàmera! Ni sabia que existia!!! M’ha encantat la teva proposta……
  Avui he deixat de ser una miqueta menys ignorant….. 😉
  Petons, Nuni!!!
  Olga

 • alfons ha dit:

  ondia!! jo també feia dies que no treia el nas per aqui….veig que tens nou look al bloc.. t’ha quedat molt xulo!! felicitats
  … com aquesta cremeta … que si tinc la sort de trobar els tubercles, després de lleguir la teva crónicai les seves moltes propietats , segur que la fare..!!
  una abraçada

 • M.C. ha dit:

  Fetes a daus al vapor i després amb salsa de braves… Un aperitiu boníssim!

PASSWORD RESET

LOG IN