Bloc de receptes i cuina

Torró de xocolata i ratafia Terrània

SHARE
, / 16034 6

Ja no hi ha marxa enrere! De ple en els preparatius de Nadal! Els que em coneixeu sabeu que m’encanta! Pensar en els àpats, detalls, regals, … Uns dies molt bonics i que vivim de manera molt intensa amb la canalla! És divertidíssim veure l’Èric (3 anys) explicant-li al calendari d’advent que avui s’ha portat molt bé i que espera el regalet per demà. O advertint al tió que cal que es mengi tot el menjar perquè haurà de cagar molts regals! O el Guillem (12 anys) que com que ja és gran viu el Nadal d’una manera més, diguem-ne, adulta però igual de il·lusionant. Fa uns dies va portar-me una flor de Nadal petitona que havia comprat en una floristeria (caríssima) de Terrassa. Com que la va pagar ell, i coneix la meva relació amb les plantes… em va donar totes les indicacions per tal de que la planteta sobrevisqui almenys a les festes. M’encanta el Nadal!

Eric_estrella

Una de les receptes que tenia ganes de preparar aquest Nadal era un torró. En una passejada pel Gadgets Cuina amb la Sandra i la Bet no em vaig poder resistir de comprar un parell de motlles (som així…) i com que teníem que preparar la següent recepta pel rebost gourmet, veure el motlle va ser revelador. Faria un torró de ratafia! Aquest és el nou ingredient gourmet! La ratafia Terrània que vem conèixer fa uns mesos al Firatast Girona i ens va encantar! Tant el projecte, l’equip com el producte. Vem pensar que era un bon candidat a ingredient pel rebost gourmet. Tenim la ratafia molt encasillada com a beguda de xarrup per després dels àpats, però en canvi té moltes altres aplicacions a la cuina.

ratafia01

La ratafia Terrània és diferent. Quan la proveu, a veure si us passa com a nosaltres, la trobareu més suau i delicada. Fina i fresca. I és que els seus productors l’han anat afinant amb l’ajuda de enòlegs, sommeliers i cuiners. Alguns segur que els coneixeu: Josep Roca, Salvador Garcia Arbós, Marc Gascons, … referents de la gastronomia catalana que han contribuït amb la seva experiència a perfilar aquesta ratafia que ha pujat al carro de l’alta gastronomia.

ratafia02

Terrània col·labora amb la xarxa “Parc de les Olors”. Aquest projecte recupera terrenys i espais per a cultivar plantes aromàtiques i remeieres pròpies de la zona. Tot això, dut a terme per experts en cadascún dels àmbits i mitjançant solucions sostenibles, permet obtenir plantes autòctones de la regió Mediterrània d’excel·lent qualitat, amb les que elaboren la ratafia amb processos totalment artesanals. Terrània combina maceracions i destil·lacions. Les maceracions són de com a mínim 6 mesos en bóta i les destil·lacions es duen a terme en un petit alambí de llenya. Incorpora holandes de vi envellides que aporten un particular buquet que enriqueix el producte amb el pas del temps.

A part de servida fresca en xarrups (o en tubs d’assaig, proposta que m’encanta!) com us comentava pot aplicar-se de moltes altres maneres a la cuina. Nosaltres us en proposarem 3 al rebost gourmet, però us en citaré alguna més. L’Ignasi Camps de Ca l’Ignasi restaurant fa una cuixa de confit d’ànec al forn de llenya  amb poma i ratafia de llagrimeta! O sense anar més lluny al restaurant Can Boneta de Barcelona, on vem dinar fa pocs dies i que aprofito per recomanar-vos, fan unes postres anomenades Catalanet i consisteixen en gelat de xixona amb ratafia, també delicioses!

turro01

TORRÓ DE XOCOLATA AMB RATAFIA TERRÀNIA

Ingredients:

 • 500 g de cobertura de xocolata negre (250 g per la ganache i 250 g per la cobertura del turró)
 • 250 ml de nata líquida per muntar (35% MG)
 • Una mida de xarrup de Ratafia Terrània

Elaboració:

 1. En un cassó posem a escalfar la nata. Quan comenci a bullir l’apartem del foc.
 2. Incorporem a la nata calenta 250 g de cobertura de xocolata. Ho deixem un minut per tal que es comenci a desfer i aleshores remenem enèrgicament per tal d’integrar bé la ganache.
 3. Un cop tèbia incorporem un xarrup generós de ratafia i remenem bé per integrar-la en la ganache. Reservem a la nevera unes hores (aquest pas és recomanable fer-lo el dia abans).
 4. Desfem en un bol 250 g de cobertura de xocolata. Podem fer-ho al microones amb compte, a poca potència, de 30 segons en 30 segons, remenant cada vegada, fins que ens quedi la cobertura ben desfeta.
 5. Posem una capa de cobertura de xocolata dins el motlle del torró, assegurant-nos que cobreixi bé tota la base i les parets. Podem donar-li uns copets contra el marbre per tal que es desfacin les bombolles d’aire que puguin haver-hi. Tornem la xocolata sobrant al bol i posem el motlle a refredar a la nevera durant un quart d’hora.
 6. Emplenem el motlle de ganache de xocolata i ratafia i cobrim amb la resta de cobertura de xocolata assegurant-nos que cobreix tots els voltants i queda ben segellat el turró. Reservem a la nevera fins que la cobertura de xocolata solidifiqui i el torró agafi cos (aproximadament una hora, mínim 30 minuts).
 7. Desemmotllem amb molt de compte i a gaudir-lo!

turro02

La xocolata i la ratafia mariden a la perfecció! El resultat és un torró amb una cobertura cruixent i un interior cremós amb gust a ratafia Terrània. L’hem trobat boníssim! A veure si us animeu a provar-lo!

Ara que venen festes una bona opció de regal per quedar bé és una ampolla de ratafia Terrània! Us sorprendrà. A més a més han elaborat un receptari de cocktails de la mà de Mariona Vilanova, que trobareu a la seva web. Propostes ben originals on la ratafia n’és la protagonista.

No us perdeu també les propostes de la Sandra i el Xavi dels Fogons de la Bordeta i la Bet de Tasta Rutes que segur que us sorprendran! Bones festes i bon rebost gourmet! 🙂

turro03


Posts relacionats

6 Comments

 • Bet ha dit:

  Quina il·lusió deixar un comentari al nou disseny de Cuinetes!! M’encanta!!
  Igual que aquest torró, mare meva Nuni, super professional!! i m’encanta com t’ha quedat el tall, super cremós per dins… ^^
  Les fotos de la ratafia són molt maques, m’encanten els dies abans de Nadal amb tots els preparatius… Ja que després el dia de Nadal passa volant!
  Petons guapissima!

  PD: que mono el Guillem!!

 • Gemma ha dit:

  UALA!!! Quina passada el canvi a la web!!! M’encanta, és realment ESPECTACULAR!!!! Enhorabona!!
  La ratafia és molt més que un simple licor, té moltíssimes aplicacions a la cuina, tan dolces com salades.
  El torró t’ha quedat sensacional, estic segura que no arribarà al Nadal 😉

 • Ramon de les Olives ha dit:

  Hola,

  Evidentment si he de triar una de les tres propostes Gourmet em quedo amb aquesta, la xocolata és la meva perdició.
  I la pinta és del tot professional, totalment una versió milloradíssima del Kinder Bueno, llàstima que aquesta teva no estigui a la venda, que sinó ja baixava a comprar-la.

  I si en tens alguna de guardada pel tió, me la pots fer arribar a mi que de ben segur que la degustaré millor -que ja se sap que ells s’ho mengen tot sense mastegar 😉

  Fins la propera i endavant amb les receptes Gourmet que ens regaleu cada mes! Bones festes.

 • Ois, primer de tot… un super aplaudiment per aquest new look! M’encanta, i m’he estat una bona estona remenant pel bloc!

  Segon, em menjo a l’Èric en aquesta foto, està de postal de Nadal!! Els tiets e la Bordeta en volem una còpia <3

  I per últim… que queda torronet per tastar? Ha de ser taaaan bo, em cau la baba amb la foto del tall!!

  Petonets artista
  Sandra

 • miquel ha dit:

  Mis mas sinceras felicitaciones por este cambio del blog,esta mucho mejor ahora, me gusta mucho.
  Y una propuesta fantastica y ideal para estos dias,es muy versatil la ratafia en la cocina.
  Bon nadal¡¡
  Una abraçada

 • Olga Casanova ha dit:

  Ooohhh!!! M’encanta el canvi que has fet al bloc!!!! Felicitats!!!
  A mi també m’agrada el Nadal…..dic m’agrada…….no!!!! M’apassiona!!!!! I aquest torró de xocolata que has preparat…..sense paraules. Passareu un Nadal de luxe!!!!
  Petons,Nuni!!!
  Olga

PASSWORD RESET

LOG IN