Bloc de receptes i cuina

Creps de garrofa amb recuit de Fonteta i mel d’acàcia amb fruits secs

SHARE
, / 14484 10

logo_rebostgourmetAmb un títol taaaaaan llarg us preguntareu quin deu ser el ingredient del rebost gourmet oi? xD Ja passa… però m’agrada fer cas als que en saben i fa anys la gran Mireia Carbó ens va dir que els títols com més llargs, millor! Per senzilla que sigui la preparació li dóna distinció i semblarem uns grans xefs! Doncs ja tenim de nou un rebost gourmet aquí!! I en aquesta ocasió el ingredient protagonista és la garrofa.

Malgrat associem a la garrofa a aliment per a bestiar és un gran producte amb moltes propietats. Històricament ja l’utilitzaven a l’antic egipte per endolcir els seus àpats i els romans la van introduir a Catalunya.

Descripció i propietats

garrofa

La garrofa prové de la beina del garrofer, un arbre que creix al llarg del Mar Mediterrani. La beina conté una polpa dolça i comestible. Un cop seca i torrada, la polpa es mol aconseguint la farina de garrofa. És similar al cacau en pols, en color i textura, i s’utilitza com a substitutiu d’aquest en algunes receptes. Per què? Doncs per les propietats que se li atribueixen. És dolça de manera natural, baixa en greix, alta en fibra i té calci. El seu gust recorda lleugerament al de la xocolata, per tant, és un bon substitutiu d’aquesta, aporta minerals i gairebé sense greixos. També té un alt contingut en pectina, una fibra hidrosoluble, amb propietats calmants del malestar estomacal (és un equilibrant de la flora intestinal). Antioxidant, antiinflamatòria i relaxant donat a la aportació de triptòfan. També és un aliment lliure de gluten i per tant apte per a celíacs.

La seva aplicació a la cuina

La farina de garrofa queda molt bé aplicada als dolços donat al seu poder edulcorant natural. Podrem fer pans, còcs, magdalenes, coques, brownies, … o com jo he fet avui unes creps de garrofa.

Tingueu amb compte que en accés pot ser amargant especialment si bullim la farina de garrofa (no ho feu). En tot cas penseu en afegir-la després d’haver escalfat el líquid on la volguem dissoldre, per exemple amb un got de llet calenta abans d’anar a dormit amb una cullerada de farina de garrofa propicia el son i la relaxació.

llibre_garrofaLa Fundació Alícia ha impulsat un treball innovador, amb col·laboracions des dels àmbits de la restauració, la pastisseria, les fleques i les escoles de cuina que ha donat fruit en la publicació d’un llibre sobre La pastisseria i la cuina de la garrofa. Pans, pastissos, gelats, textures, guisats, begudes, dolços es descriuen en un llibre de més de 20 receptes i propostes, moltes inèdites i sorprenents.

Anecdotari: Coneixeu l’expressió “guanyar-se les garrofes”? Com us deia la garrofa s’associava fins fa poc a menjar pel bestiar però en temps de “vaques flaques” es menjava el que es podia i el que hi havia a mà. I de garrofers farcits de garrofes se’n trobaven amb facilitat. D’aquesta època difícil neix l’expressió “guanyar-se les garrofes” com una forma irònica de descriure la cerca desesperada de menjar en temps tan convulsos.

I ara que ja ens coneixem una miqueta millor amb la garrofa anem a la recepta!!

Garrofa1_edit

INGREDIENTS:

 • 250 g de farina blanca
 • 30 g de farina de garrofa
 • 50 g de sucre
 • 2 g de sal
 • 3 ous
 • 300 ml de llet
 • 60 g de mantega

Per farcir les creps:

 • Recuit de Fonteta
 • Mel d’acàcia amb fruits secs

ELABORACIÓ:

 1. Barregem les farines, el sucre, la sal, els ous i la llet amb la batedora elèctrica i els deixem reposar a la nevera durant mitja horeta.
 2. En una paella, fonem una mica de mantega, que escamparem perquè no s’enganxin les creps.
 3. Després posem un cullerot petit de massa de crep a la paella i l’escampem bé per tota la superfície.
 4. Coem la massa fins que les vores es torrin lleugerament i la tombem per coure-la de l’altra banda.
 5. Fora el foc muntem les creps farcint-los de recuit i mel amb fruits secs, els pleguem i llestos per menjar! 🙂

Garrofa2

Com sempre no oblideu visitar les altres dues propostes que us porten la Bet de Tasta Rutes i la Sandra i el Xavi de els Fogons de la Bordeta!! A veure amb què ens sorprenen! 😉

Fonts:


Posts relacionats

10 Comments

 • Palmira ha dit:

  Aquesta farina costa de trobar però després quines coses més bones es poden inventar!
  Com aquests creps que preparé ben aviat amb la farina que ens ha sobrat.
  Una abraçada,
  palmira

 • Marina ha dit:

  Semblen boníssims, Nuni. I segur que ho són!

 • Eva ha dit:

  Amb aquest títol només poden sortir unes postres delicioses! No he tastat mai res que porti garrofes… Però aquestes crepes tenen una pinta fantàstica i amb el recuit… Nyaaaam!
  Genial saber d’on venen expressions tan nostres! 🙂
  Petunets
  eva

 • Bet ha dit:

  Que bo Nuni!!
  Com que aquesta mel tan bona ja no ronda per casa… potser m’animo i faig creps de nutella de garrofa!! ja seria 100% garrofa eh?? 🙂
  Una recepta fantàstica i un post molt complert.
  petonets guapissima!!

 • Amb aquest nom ja t’asseguro que m’hi llenço de cap, quina pintassa!!! Ja et vaig dir que em va semblar sensacional que fessis creps, queden xulíssim amb aquest coloret, constrastant amb el mató i amb aquesta mel que em rexifla (què bona és la punyetera!)! De “luju”!

  Petonets carinyo
  Sandra

 • Gemma ha dit:

  M’encanta el color que deixa la farina de garrofa, sembla ben bé que porti cacau. Un cop vaig tastar un brownie amb farina de garrofa que no portava gens de xocolata!
  Amb les creps, i aquest farcit derecuit i mel, ha de quedar molt bo.

 • Nandu ha dit:

  Doncs amb recuit de Fonteta ha de quedar ben bó, però si heu de menjar el recuit amb mel, us recomano els d´en Pauet de Jafre, fets artesanalment, per això costen de trobar, però els millors amb diferència.

 • Garcia de Pou ha dit:

  Mmmmmmmm!!!

  Jo que sóc llaminer haig de confesar que se m´ha fet la boca aigua amb aquest postre fet amb menjars tradicionals i també d´altres contextos (la garrofa ja ho explica, i el recuit es feia per aprofitar la llet sobrant). A més molt ben trobat acompanyar-ho amb uns fruits secs, que amb el recuit i la mel fan la sintonia perfecta.

  Salut!

 • gloriacookies ha dit:

  Ei m’encanta la garrofa! Vaig comprar l llibre l’any passat i no ho he fet tot pero n’hi han d molt bones. Resulta q soc gran cultivadora d garrofers, en tinc 55 de mes d 100 anys i fa dos o tres anys q intento fer farina pero encara m queda massa gruixuda. Aquest any crec q pel cumple caurà un molinet professional i això de torrarles es genial! Gràcies i Felicitats pel bloc! Besets.

 • […] atribueixen són: batata de la Noguera, Pataca, patarota o patata de canya. Com ja ens passava amb la garrofa, les nyàmeres són poc conegudes degut a que tradicionalment es destinaven al consum animal i […]

PASSWORD RESET

LOG IN