Bloc de receptes i cuina

Musclos en escabetx

SHARE
, / 14745 9

logo_rebostgourmetI arriba el més fresquet dels Rebost Gourmet! Aprofitant el bon temps vem pensar que un bon protagonista del Rebost Gourmet podia ser la gamma de Badia Vinagres. Ells han aconseguit elevar un producte tan quotidià i de vegades poc valorat com el vinagre al lloc on es mereix, ja que per elaborar-los segueixen un procés pausat i curós, inventat el 1823 pel químic alemany Schützenbach, que permet extraure les millors característiques del vinagre i del seu vi d’origen. Produeix vinagres d’una qualitat excel·lent  i a la vegada permet el desenvolupament i conservació de les qualitats aromàtiques i gustatives. Per tant estan ben lluny dels processos de fermentació ràpida que s’utilitzen en molts vinagres comercials.

IMG_6950

Les particularitats d’aquests vinagres, que classifiquen com a secs, dolços i agredolços, ens permeten donar matisos molt interessants a qualsevol aliment. Cada varietat s’adequarà millor a uns aliments o altres. D’aquesta manera un vinagre de vermut podrà acompanyar fantàsticament bé unes escopinyes a la planxa o un vinagre de cava rosat amb unes maduixes per exemple. El més divertit… investigar, deduir i sobretot provar, provar i tastar!

IMG_6962

Al marge d’aquest toc creatiu que podem donar als nostres plats amb les varietats  de vinagre Badia “Castell de Gardeny” no podem oblidar que el vinagre s’ha utilitzat històricament per a la conservació dels aliments. Ja els romans escabetxaven peix blau fregit amb una barreja d’oli, vinagre i vi. De fet al llibre del Sent Soví del S.XIV (primer llibre de cuina catalana) ja trobem receptes d’escabetxos força populars en aquella època amb base d’oli d’oliva, vinagre, espècies i herbes. Des de la cuina Catalunya després es va extendre a Castella, Itàlia, França, Bèlgica i posteriorment al continent Americà. Per tant estem parlant d’unes preparacions amb un bon pes d’història.

IMG_3131

El que us presento avui és un clàssic dels aperitius, els musclos en escabetx! Però que poc tenen a veure amb els que comprem enllaunats. Proveu de fer-los i ja m’ho explicareu! 😉

INGREDIENTS:

 • 2 quilos de musclos (al juliol i agost els de roca del Delta de l’Ebre estaven pleníssims! N’era temporada. Sinó també podeu utilitzar musclo Gallec).
 • 2 grans d’all.
 • 50 g. de ceba.
 • 25 g. de pastanaga.
 • 200 g. d’oli d’oliva.
 • 80 g. de vinagre de vi Cabernet Sauvignion de Badia Vinagres
 • 150 ml. Suc de la cocció dels musclos (colat)
 • 15 g. d’espècies (Pebre rosa, negre, blanc en gra, pebre de Sichuan, cardamom, llorer, … les que més us agradin).
 • Ratlladura de pell de Taronja (només la part taronja evitant la part blanca de la pell).

ELABORACIÓ:

 1. Obrir els musclos al vapor (poc cuits).
 2. Reservar-los sense closca, però dins del seu suc (ben colat).
 3. Preparem tots els vegetals del escabetx i els tallem a la brunesa (picats petitons).
 4. Escabetx: En abundant oli d’oliva enrossim lleugerament els grans d’alls trinxats. Afegim la ceba i la pastanaga i també ho deixarem daurar.
 5. Abaixem el foc al mínim i afegim els condiments (una mica de pell de taronja ratllada, les espècies i herbes), el vinagre, el suc dels musclos ben colat i ho deixem bullir cinc minuts.
 6. Fora del foc afegir els musclos que acabaran de coure’s amb la l’escalfor de l’escabetx. Guardeu-los en un pot hermètic a la nevera i esperareu un mínim de 24h  abans de menjar-los.

IMG_3128

La primera vegada que vaig provar uns musclos en escabetx no enllaunats va ser en un esmorzar de forquilla a Ca l’Esteve i ens van conquistar a més d’un! En Xesco generós de mena va compartir la recepta i aquesta que us presento avui és una adaptació de la original (ajustant quantitats després de provatures).

Ens encanten i com us deia tenen tant poc a veure amb els enllaunats…! Malgrat és una recepta que podríeu preparar en qualsevol moment de l’any nosaltres sempre tendim a fer-la entre juny i setembre quan els musclos de roca estan més plens i gustosos.

El vinagre que hem escollit per fer aquest escabetx, el cabernet sauvignion de Castell de Gardeny, és sec, dens, de color granat, aromàtic i amb un regust afruitat que li queda molt bé a l’escabetx que també hem aromatitzar amb pell de taronja.

IMG_6959

Us convidem a provar les 9 varietats de vinagres que elaboren Badia Vinagres – Castell de  Gardeny i a incorporar-los en les vostres receptes, cadascun li donarà una personalitat diferent. A nosaltres ens encanta el de vermut per l’aperitiu damunt unes bones patates xips per exemple, o una bona escalivada de verdures amb el de Merlot. Veureu les amanides d’una altra manera us ho garantim! 😉

No us perdeu les altres propostes que us tenen preparades la Sandra i el Xavi de Els Fogons de la Bordeta i la Bet de Tasta Rutes amb les varietats de vinagres Badia – Castell de Gardeny d’aquesta edició del Rebost Gourmet. 🙂


Posts relacionats

9 Comments

 • Bet ha dit:

  Hola guapissima!!

  Primer de tot, quines fotos més mones dels vinagres!! ^^ ets la més aplicada 😛
  I aquesta vegada tenim la sort de dir que hem pogut tastar una de les receptes del Rebost Gourmet, que sempre ho diem i mai ho fem!! Aquell dinar a Terrassa va ser molt agradabñe. Ja saps que els musclos ens van agradar molt! 🙂

  Petonets!

 • Olga Casanova ha dit:

  Seguríssim que t’explico com m’han quedat perquè penso fer-los!!! Què bons han de ser!!!!
  Petons,
  Olga

 • Gemma ha dit:

  M’encanten els musclos en escabetx, són la tapa ideal del meu vermut. Jo no hi poso tantes espècies, el proper dia en posaré més variades com tu.

 • Ara ja saps que els musclos no són sant de la nostra devoció… però aquests els vaig devorar! Quina cosa més bona!!! Amb la teva mà i la super barreja d’espècies no podia ser d’una altra manera 🙂

  Per cert, bona tria de vinagre! Segur que hi dóna un toc fantàstic!

  Petonarros carinyo!
  Sandra

 • Maki - sala One ha dit:

  Estic descobrint els vinagres badia
  i estic alucinant, el de vermut es bonisim i el que em te el cor i el paladar robat el de merlot agridulce.
  Probare la recepta 😉

 • Tommie ha dit:

  I absolutely love your blog and find most of your post’s to be what precisely I’m looking for.
  Does one offer guest writers to write content for you?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of
  the subjects you write in relation to here. Again,
  awesome website!

 • manel ha dit:

  ostres, nuni, quina gràcia, no havia vist que gairebé coincidim a publicar els musclos 🙂 jo vaig triturar la salsa perquè és una de les coses que em van cridar més l’atenció dels escabetxos del xesco; de fet, ell em va dir que passa les verdures per una màquina de trinxar carn, amb el sedàs més fi, perquè no quedi triturat del tot, però jo ho vaig fer amb el túrmix i em va agradar molt la textura resultant. m’apunto el tema de la pell de taronja per provar-ho!
  haurem d’organitzar un dia un vermut col·lectiu per provar les diferents receptes!

 • […] amb la marca i un any enrere li vem dedicar un rebost gourmet, on vaig preparar aquests musclos en escabetx amb el seu vinagre de Cabernet Sauvignion. També aquest mateix estiu em vaig dedicar a fer […]

 • […] i ara anem per la tercera! Però totes tres són diferents i delicioses. Podeu trobar al blog els musclos en escabetx, els musclos en escabetx de cítrics i ara els musclos en escabetx suau. Trieu, al vostre […]

PASSWORD RESET

LOG IN