Bloc de receptes i cuina

Steak tàrtar amb germinats de mostassa

SHARE
, / 8583 7

logo_rebostgourmetNova edició del Rebost Gourmet! I potser la més sorprenent de les que portem! Avui us presentem uns ingredients quasi màgics! El Paper Germinat! I per un ingredient tant especial ens vestim de gal·la estrenant logo!! Ens l’ha fet el Xavi part del trio del Rebost Gourmet que és un manetes i té molta traça fent dissenys! Us agrada? A nosaltres ens encanta! <3

El inventor del Paper Germinat és l’Eduard Pagès Rabal que durant la seva etapa a la Fundació Alícia del Món Sant Benet mentre treballava en un projecte de botànica se li va acudir la idea de crear un producte que unís gastronomia amb el paper fet a mà. Així que acabada l’etapa a la Fundació Alícia va proposar al Museu Molí Paperer de crear el Paper Germinat.

PGerminat1

El resultat és un paper fet a mà, 100% cotó lliure de clor, que és un substrat perfecte per la germinació, ja que reté l’aigua i permet que les arrels es desenvolupin sense presentar gaire resistència. Volien treballar amb germinats que no es trobessin fàcilment en un supermercat, que fossin variats en el sentit botànic i interessants des del punt de vista gastronòmic.

PGerminat2

Per tant van triar: una espècia (la mostassa), una flor (la rosella), una hortalissa de fulla (la col llombarda) una hortalissa d’arrel (el ravenet) i un cereal (l’espelta). Aquest últim substituït darrerament pel coriandre (per raons d’anar variant la gamma del producte) i properament pel germinat de ceba (que és senzillament boníssim!). Cal destacar també l’acabat del producte, un atractiu packaging disseny d’Anna Costa.

Pel que fa a les peculiaritats gastronòmiques:

El germinat de mostassa te un gust picant molt interessant.
El de col llombarda te un color violaci i un alt contingut en antocians, que és un potent antioxidant.
El de rosella és molt delicat i amb una textura cotonosa.
El del ravenet és el més robust i permet coccions curtes.
El d’espelta es un germinat te un gust dolç que només tenen els brots de cereals.

Els germinats són un ingredient molt interessant degut a la seva alta concentració de antioxidants, vitamines i minerals. Són un bon recurs per vestir els plats amb un toc fresc i sofisticat alhora que milloren el seu perfil nutricional.

Com iniciem el procés de germinació?

Germinar és el procés pel qual una llavor desperta de la seva dormició i comença la vida.
L’aigua és la força que inicia el procés, estova la coberta i activa els enzims de l’interior de la llavor que convertiran les substàncies que envolten l’embrió en nutrients que podrà utilitzar per al seu creixement fins que desenvolupi fulles i arrels que l’hi permetin obtenir energia de la llum i del sol.

Germinats

Col·loquem el Paper Germinat en un recipient pla i l’humitegem amb aigua durant 7 dies (cal mantenir-lo humit). Els primers 5 dies el mantindrem a l’ombra i els dos últims amb llum solar i ja els tindrem llestos per consumir-los! 🙂

La recepta que us presentem avui és un steak tàrtar amb germinats de mostassa. Al pensar quin plat podia fer amb els germinats l’steak tàrtar em va venir de seguida al cap. Els germinats li donen un toc fresc i cruixent, i el germinat que probablement li anava millor és el de mostassa que és un toc picant.

steak1

El secret més gran de fer un bon steak tàrtar recau directament en la carn que utilitzem. No ens la podem jugar. I quan jo no me la vull jugar vaig directament a la persona que més sap de carn, el Xavi de cal tall rodó el meu carnisser! Sempre disposat ja sigui a la botiga o per whatsapp em va explicar com fa el seu steak tàrtar, amb quin tipus de carn i el per què. La carn que utilitzarem és de vedella femella de menys de 12 mesos, en concret bistec de la part de la cuixa, una part amb molta humitat i poc greix. La idònia per fer aquest tipus de preparats. La proporció uns 150 g per persona (no cal més). I la carn és picada amb ganivet (mai amb màquines trinxants).

Steak2

INGREDIENTS:

 • 300 g de carn de vedella femella de menys 12 mesos, bistec de la cuixa una part amb molta humitat i poc greix (150 g per persona)
 • 1 ceba tendra mitjana
 • 1 o 2 Cogombrets en vinagre
 • 1 cullerada de Mostassa suau
 • Salsa Perrins
 • Unes gotes de Tabasco (a gust de cadascú)
 • Una cullerada de tàperes
 • 1 Rovell d’ou
 • Sal
 • Pebre
 • Germinats de mostassa
 • Torradetes de pa (per acompanyar)

ELABORACIÓ:

 1. Piquem els ingredients ben petits i els afegim en un bol amb la carn. Barregem bé.
 2. Afegim el rovell de l’ou i els condiments al gust de cadascú (més picant o menys).
 3. Empletem amb l’ajuda d’un aro. Al voltant posem les torradetes per acompanyar.
 4. I per acabar tallem els germinats i amb molta paciència els “plantem” els en el tàrtar. També podríem fer-ne un llit al voltant de la carn, d’aquesta manera també garantim que es mantinguin cruixents al no estar en contacte directe amb la carn.
 5. Els germinats de mostassa tenen un punt picant que li va molt bé al tàrtar i li donen un toc ben fresc!
 6. Llest! Que cadascú es vagi fent torradetes i bon profit!

Ja veieu que són ben sorprenents aquests Papers Germinats! Podeu tenir-los tranquil·lament al rebost per quan els vulgueu utilitzar! Això sí, penseu-hi una setmana abans per donar-los temps a germinar! 😉

En aquest enllaç trobareu el llistat amb els diferents establiments on podreu comprar el Paper Germinat.

No us perdeu les entrades de la Sandra i el Xavi i la Bet! A veure amb quines propostes amb germinats ens sorprendran! 😉


Posts relacionats

7 Comments

 • Quin post més xulo i complert! Fan number one de la Nuni!

  A mi aquest steak tàrtar tan ben germinat me’l pots fer quan vulguis… ja saps que em torna boja, i amb aquests consells de primera mà del teu carnisser segur que és la bomba!!! M’encanta!

  Molts petonets…i visca el rebost gourmet!
  Sandra

 • miquel ha dit:

  Muy buena idea estos germinados.Y mucha vida le veo en la cocina.
  Un estupendo steak tàrtar y mas con los buenos consejos de Xavi tu carnicero de confianza.
  Bon cap de setmana familia

 • Bet ha dit:

  Hola!!! Nuni et va quedar estupendo aquest steak tartar!!
  Quina paciència a col·locar els germinats eh? M’agrada molt perquè és un plat d’aquells de compartir, ja m’ho imagino… tots amb una copeta de vi negre i això marxa volant!! 😉
  Petons guapissima!

 • Gemma ha dit:

  encara estic flipant, no havia vist mai aquest paper!!! Em sembla uincreïble que puguin néixer els germinats d’un paper!
  de tots els germinats que dius, només he tastat els de mostassa i els de rave.
  Així que em queden tots els altres! Ho buscaré 😉

 • dolça/Glòria ha dit:

  Passar per casa teva vol dir aprendre alguna cosa SEMPRE!!!!
  Flipant he quedat amb això dels papers germinats. Però veig que per les meves terres encara no en puc trobar ;-( Aiiiiixxx això del sud!
  M’he apuntat exactament tot el que expliques sobre la carn i com fer l’Steak tàrtar ja que aquí a casa n’hi ha un parell que els entusiasma.

  PTNTS
  Dolça

 • surfzone ha dit:

  Jo tinc una reixa de germinació, per posar-hi llavors a sobre i aigua a sota. De tant en tant me’n faig, però a casa no emocionen gaire…
  En canvi, l’steak tàrtar, com a ca la Dolça: fa anar de boig als pares de la casa!

 • M’encanta la proposta!! un paper que no és un paper sino que germina i es menja! bru-tal!! Felicitats per la proposta!

PASSWORD RESET

LOG IN