Bloc de receptes i cuina

Sípia amb pèsols i carxofes (sense ceba ni all)

SHARE
, / 9510 5

Com m’agrada la primavera! Amb tot el despertar de nous productes de temporada, pèsols, faves, carxofes, tirabecs, … i l’esclat de color de les fruites! Maduixes i cireres que apareixen al paisatge de taula per donar color, vida i alegria als àpats! M’encanta! 🙂

calçots

Aquesta setmana Santa aprofitant les vacances vem organitzar a Cantoni una calçotada amb bons amics. Els últim calçots de la temporada que com sempre, sent ecològics i de la cooperativa Sambucus, van quedar boníssims! Però com cada vegada passa més no tothom pot menjar de tot i la nostra meteoròloga de capçalera no pot menjar cebes ni derivats, per tant vaig preparar-li una alternativa als calçots i a la carn a la brasa. La sípia amb pèsols i carxofes (sense all ni ceba).

M’encanta el ritual de de la calçotada que acostuma a anar acompanyada de la carn a la brasa i l’escalivada! Malgrat el temps ens va intentar fer la guitza no van faltar les postals típiques d’aquestes trobades gastronòmiques! L’amic hàbil a qui encolomes encendre el foc, el que busca un sistema per no cremar el tendall (que serveix a mode de para-pluja en aquest cas), l’Estrella Damm fresqueta a la mà dels que miren com treballa l’encarregat de la brasa, un termo amb brou calent fet a casa, la “canalla” jugant a bàdminton al prat, … Per no parlar d’aquest àpat tant peculiar on aparquem les maneres a taula per menjar desinhibidament amb les mans, enbrutant-nos el morros, acabant amb les dents negres i veient les cares al·lucinades dels nens que et recorden – “Mama no em vas dir que això no es feia?”-. – “Nens, la vida està plena de contradiccions!” – Ai les calçotades! De les tradicions nostrades que més m’agraden! 🙂

Begudes

jugant

Mentre la resta menjàvem alliberats de protocols a taula (mai he entès els calçots menjats en forquilla i ganivet…) va aparèixer en escena la sípia amb pèsols i carxofes, que coneixent el personal que tenia a casa, tots grans gourmets, en vaig preparar 4 racions per poder-ne fer un tastet consentit amb la Miriam! Sembla ser que va agradar molt! 😉

sipia2

INGREDIENTS (per a 4 persones):

El primer que heu de saber d’aquesta recepta és que necessita temps. És un estofat per tant ens caldran prop d’hora i mitja per tenir-lo al punt. Com tots els estofats l’endemà guanyen en gust, per tant el podeu preparar amb anterioritat.

 • 1 quilo de sípia
 • 2 grapats de pèsols desgranats
 • 4 carxofes
 • 2 tomàquets madurs
 • 1 got de vi blanc
 • 2 fulles de llorer
 • pebre negre en gra
 • sal
 • oli d’oliva verge extra
 • aigua mineral

ELABORACIÓ:

 1. En una cassola posem a sofregir la sípia ja neta i tallada a daus més aviat grans (penseu que encongeix). La tindrem a foc mitjà uns 20 minuts fins que ens hagi deixat anar tota l’aigua.
 2. Mentrestant ratllem els tomàquets. Netegem i tallem les carxofes a octaus (i les posem en un bol amb aigua amb julivert o llimona pq no s’oxidin). I desgranem els pèsols.
 3. Quan se’ns hagi evaporat tota l’aigua de la sípia afegim el tomàquet ratllat, les carxofes, el pebre en gra i el llorer, i ho deixem coure uns 5 minuts.
 4. Passats els 5 minuts incorporem el vi blanc i ho deixem reduir un minutet.
 5. Després, hi aboquem un parell de gots d’aigua mineral i ho deixem coure uns 20 minuts més.
 6. Finalment rectifiquem de sal (si cal), hi afegim els pèsols i ho deixem coure 10 minuts més.
 7. Ja ho tindrem llest per emplatar! Bon profit!

Sipia1

La mateixa recepta també la podeu fer incorporant ceba i all (de fet a casa la mengem així). Ho hauríeu de fer posant a sofregir la ceba i l’all just en el punt 3, quan la sípia ja ha evaporat l’aigua.

Em feia certa por que no quedés prou gustosa al no portar dos ingredients tant potents com la ceba i l’all però reconec que m’equivocava. Va quedar gustosa i ben bona! Per tant és una bona opció per a les persones que no poden o no els hi va bé menjar aquests tipus d’ingredients. Me n’alegro molt que agradés! 🙂

I la sobretaula va acabar amb 3 postres diferents, uns quants licors (una ratafia casolana d’escàndol!), i amb la companyia també de l’Ignasi i la Laia que ens van portar cava i carquinyolis per fer un sucamuia! 🙂 Un dia fantàstic malgrat estar passat per aigua!


Posts relacionats

5 Comments

PASSWORD RESET

LOG IN