Bloc de receptes i cuina

Oller del Mas (crònica d’un tast inèdit)

SHARE
, / 6416 4

El primer que impacta al entrar al celler Oller del Mas és la magnífica Masia fortificada datada del S. X. Entrar en una finca amb 1000 anys d’història és talment com fer un viatge en el temps. Ja només per l’encant arquitectònic i paisatgístic del lloc (amb la cara més bonica de Montserrat de fons) val la pena fer-hi una visita!! Però ens esperaven moltes més sorpreses de la mà del blogtrip #sombages organitzar pel Consell Comarcal del Bages!

DSC_9863

Una mica d’història: Al S. XX Arnau Oller va rebre del Compte Borrell un títol nobiliari fet que li donava dret a fortificar la seva finca. El nom Oller del Mas prové del seu antic ofici, la fabricació d’olles en el forn de pedra seca que té la finca (encara conservat), un ofici molt reconegut en aquella època en el territori.

Oller del Mas avui és un dels cellers de producció ecològica que pertanyen a la DO Pla de Bages (juntament amb 10 cellers més). Durant els anys 90 decideixen recuperar l’elaboració pròpia de vi plantant els primers ceps que en el 2003 donen els primers vins. Comencen un ambiciós projecte de vi de finca anomenat així ja que només es proveeixen del raïm que produeix la seva pròpia vinya sense proveïr-se d’altri, així com el procés de criança i embotellat també té lloc a la mateixa finca. Una finca de 440 hectàrees on compten només amb unes 40 hectàrees de vinya per tant la producció és realment molt limitada. Combinen l’elaboració de vins de gamma alta com l’Arnau Oller amb vins desenfadats com el Petit Bernat molt popular (i recomanable!).

vins_oller

Mentre ens dirigíem a fer el primer tast en Marc ens va explicar el projecte d’enoturisme que estan portant a terme. Esdeveniments, visites guiades, tast de vins, activitats per enriquir la cultura del vi; però també compten amb un camp de golf i ben aviat un allotjament (eco hotel). També ofereixen serveis gastronòmics o el lloguer d’alguna sala del castell per a esdeveniments privats. I és que l’entorn dóna molt de joc per a celebrar-hi grans esdeveniments! I guaiteu quina vista teníem des de dalt de la torre! Preciosa!

DSC_9909

En primer lloc m’agradaria aclarir que en aquest post no pretenc fer-vos una anàlisi dels vins que vem tastar. No puc fer-ho pel senzill fet que no domino prou aquest món apassionant de l’enologia (mica en mica n’aprendré) i per tant no voldria plasmar en el post les meves sensacions (gust a fusta, presència de lactics, notes de fruits vermells, …) sense saber del cert si són encertats o no. Dit això sí que em puc referir al que ja està escrit i ens han explicat els enòlegs del celler Oller del Mas.

DSC_9874

Quan dic que vem fer un tast inèdit és perquè no vam fer un tast de vins acabats sinó de vi mono-varietal abans de fer el cupatge que donarà lloc al vi acabat. Vem poder tastar el picapoll blanc varietat autòctona recuperada i el picapoll negre, d’aquest últim n’han recuperat dues hectàrees i són l’únic celler que l’utilitza per fer-ne vi.

DSC00062

Vem fer un extens tast de vins monovarietals conservats en quatre recipients diferents (picapoll blanc, picapoll negre, Syrah i Merlot):

El vi que reposa fermentant directament als dipòsits abans de descansar en botes.

DSC_9879

En un dipòsit en forma d’ou de formigó de 600l. de capacitat que degut als diferents diàmetres manté diferents temperatures i en el que s’aconsegueix de manera natural l’efecte Battonage (tècnica que consisteix a mantenir les lies fines (sediments) del propi vi en suspensió, mitjançant batoneig (remoure el vi des del fons) durant part de la criança en aquest cas dins l’ou de formigó) que manté el vi en moviment que circula per convecció. El resultat va ser sorprenent i crec que tots vem coincidir que era el que més ens va agradar de tots els tastats!

En àmfora d’argila recipient que permet una oxigenació molt més gran que estan elaborant de manera experimental amb un resultat extraordinari! D’elles vem tastar un vi negre de la varietat Syrah.

DSC_9917

I en bota de roure francès de 300l. i 500l. La tendència és la d’escollir la de 500l. ja que evoluciona de manera diferent a la de 300l. donat que hi ha menys contacte amb la fusta i predomina el gust de la fruita i l’elegància per sobre la potència. També vàrem poder comparar el matisos del mateix vi envellit (de la varietat Merlot) en dos barriques diferents, les Vicard i les Françoise Frères.

DSC_9924

I per acabar vem tastar un vi acabat un Bernat Oller del 2009 i un vi l’Arnau de finca que li faltaven 6 anys per ser embotellat! Un tast com us deia excepcional!!

Està clar que mai dos vins sortiran igual. Hi ha tants i tants factors que el fan únic! El raïm, la terra on es conrea, el clima, la verema, el tracte, els recipients, el temps, les barriques, … en definitiva, Oller del Mas vetlla i cuida cada moment del procés viticultor per elaborar uns vins que ratllen l’excel·lència. Una gran feina feta amb passió! Felicitats!

Us recomanem una visita al celler Heretat Oller del Mas, en gaudireu molt!

El podreu trobar a Carretera d’Igualada (C37z), km 91. 08241 Manresa (BCN).
Trobareu més informació a: http://www.ollerdelmas.com i podeu contactar amb ells a info@ollerdelmas.com


Posts relacionats

4 Comments

 • gemma ha dit:

  Tot i que sóc abstèmia, m’apassiona el món dels vins, ho trobo un ofici molt complicat i molt interessant.
  Segur que va ser una gran visita, quina sort anar-hi convidats!

 • Naulia ha dit:

  Podeu trobar tots els vins a la pàgina de productes selectes http://www.naulia.cat, al link http://www.naulia.cat/oller-del-mas

 • Bet ha dit:

  Nuni, un post super complet!! Aquell dia vam tenir tanta informació de cop, i tot era tan apassionant, que ja havia oblidat moltes de les coses que ens van explicar.
  Realment va ser una visita fantàstica, el meu primer tast de vins va deixar el llistó altíssim a tota la resta que puguin anar arribant.
  I a més poder-hi anar amb vosaltres… 🙂

 • Verge del Carme! Al costat d’un post tan complet i amb aquesta explicació del battonage només podem plegar la paradeta i dedicar-nos al parxís jajajaja Ets una crack, t’ho he dit mai? 😉
  Petonets
  Sandra

PASSWORD RESET

LOG IN