Bloc de receptes i cuina

Som Bages!

SHARE
, / 6317 8

Aquesta aventura comença com totes les bones aventures, amb bons amics asseguts a taula i amb un bon esmorzar. I davant la pregunta què en sabeu del Bages? uns petits instants de silenci, algunes mirades i … “bé hi ha Montserrat (anem bé) i gastronòmicament  conec Abadal (va que encara ho salvarem), la capital és Manresa oi? (ai mare que s’acaben les idees…)”.

DSC_9904

Han passat 15 dies des d’aquesta conversa i avui necessitaria 10 posts per explicar-vos tot el que he après aquest darrer cap de setmana sobre la comarca del Bages. I això que només hem tocat la temàtica gastronòmica i geològica (i també trets de l’antropològica)! Imagineu-vos si m’haguessin explicat la cultural, patrimonial, tradicional, … en podria escriure un llibre! I amb molt de gust perquè des de diumenge que em declaro una enamorada d’aquesta terra!

DSC_9826

El Bages des de setembre de 2012 és Geoparc de la Catalunya Central un distintiu que només reben aquells territoris que per les seves particularitats geològiques el mereixen i ara per ara no n’hi ha més a Catalunya. Les singularitats del territori amb indrets com els relleus dels antics deltes de Montserrat o Sant Llorenç del Munt, la conca potàssica fruit de l’evaporació marina amb la posterior emersió de la muntanya de sal de Cardona durant la creació dels pirineus, entre d’altres la fan mereixedora d’aquest distintiu.

DSC_0014

Fa temps que prediquem que les singularitats d’un territori, climatologia, orografia, … afecten directament als productes que s’hi produeixen entre molts altres factors (també afecten sobre la manera de ser dels seus habitants tot i que aquí ja entraríem en termes més sociològics). És la grandesa del nostre país tant petit i tant ric i divers a l’hora! Els pèsols del Bages no són iguals que els del Maresme, ni es produeixen al mateix temps. Ni la col Manresana, d’un verd intens (com el seu gust) i ben tancada degut al fred intens que fa a la comarca especialment d’extrems al matí i a la nit, és igual que una col conreada al Vallès. Per tant no era pas cap disbarat parlar de #geogastronomia. Una terra que atorga propietats concretes als aliments que produeix i la cuina que en resulta. Una bona pensada. Tanquem el cercle!

DCIM100GOPRO

Aquest era l’objectiu del Consell Comarcal del Bages i del Geoparc de la Catalunya Central quan ens va convidar a un grup de blocaires catalans a conèixer la seva terra durant un cap de setmana. Un cap de setmana estudiat al detall (i organitzat per la millor persona que podien escollir) i que agraeixo de nou el fet de que fos sorpresa! No sabíem absolutament res del què faríem! Ens vem deixar guiar i el resultat va ser sorprenent i extremadament gratificant!

En els propers dies us faré les cròniques de les diferents parades que vem fer: Paisatges, Cellers, Restaurants, Cuiners, Hotels, Productes, Gastronomia… Ens hi acompanyeu? 😉 #sombages

Fotos (fantàstiques!) cedides per Pau Moya de Giroimatges


Posts relacionats

8 Comments

 • marina ha dit:

  Us van portar a fer una bona volta, sí. A casa la coneixem força, la comarca del Bages. Hi hem anat des de petits. És clar que la tenim a prop, vivint al Vallès occidental, i és fàcil apropar-s’hi. Ja us hem anat seguint a instragram i facebook. Déu n’hi dó, quin festival us van preparar! Molt boniques, les imatges.

 • Molt gran el Bages!! Quin gran descobriment tan a prop de casa! El poc temps que he estat civilitzada (gràcies a les meves amigues angines xD) no he parat de parlar del tema, de fet mons pares ja estan programant visita a les tines! Una experiència genial, per no oblidar… i que tu transmets tan i tan bé! Les teves paraules fan venir ganes de més, t’he dit mai que ets una catacrack? 😉
  Petonets
  Sandra

 • Eva ha dit:

  ohhhhhhhhhhh….veient totes les fotos de instagram ja vaig veure que vau disfruitar de valent!!!! Tens tota la raó, ho tenim aquí al costat i no en sabem massa…Sort que tu ens ho ensenyaras tot!! 🙂
  Petunets
  Eva

 • Bet ha dit:

  Nuni quin post més maco i ben explicat!!! Jo igual que la Sandra, no paro de parlar-ne, de mirar les fotos… És que ens van cuidar molt i a més vam estar molt ben avinguts ^^ cosa que va ser clau!
  Pel que a mi respecta, aquest cap de setmana passat supera i molt qualsevol altre acte/trobada/sarau blocaire, això que n’hem tingut de bons!
  M’ha agradat molt conèixer el Bages més a fons 🙂
  Petons guapissima!

 • mon ha dit:

  Esperant mès!

 • dolça/Glòria ha dit:

  Us hem anat seguint pel face i per l’instagram i ens heu estat posant les dents llargues tot el cap de setmana.
  Ens agrada veure com gaudiu perquè després ens ho expliqueu.
  PTNTS
  Dolça

 • Gabi ha dit:

  Molt bon post. Només un incís, la col manresana és d’ull obert, no tancat com indiques.

  Amb ganes de llegir la resta del relat. Salut!

 • gemma ha dit:

  Teneim un país preciós!
  Segur que va ser un cap de setmana magnífic 🙂

PASSWORD RESET

LOG IN