Bloc de receptes i cuina

Pollastre amb escamarlans

SHARE
, / 10711 7

PollastreIGS’acosten festes!! No us passa que un mes abans ja esteu donant voltes a què preparar en aquests àpats tant especials? Si necessiteu idees, en el receptari de Cuinetes podeu fer-hi una passejada i hi trobareu alguns plats de festa com els Tournedos Rossini, el xai enfangat, pollastre a la catalana, bacallà confitat en oli d’oliva amb crema de patates i xips de carxofa, … hi ha tota mena de plats ben festius! Però en la mesura del possible aquests dies us aniré penjant les provatures de plats que faré abans de festes mentre no decidim quin menú preparar. Nosaltres preparem com cada any l’àpat de cap d’any i cada any ens fa molta il·lusió tota la preparació! Confeccionar el menú, la presentació dels plats, com pararem la taula, …

El plat que us explicaré avui és un bon candidat per ser a taula per festes! Pollastre amb escamarlans, recepta adaptada del llibre de Manel Guirado 101 plats de la cuina catalana que has de tastar, que us recomano que no falti a les vostres prestatgeries de llibres!! Trobo tant interessant la introducció que l’autor ens fa de la recepta que també us la incloc en el post. 🙂

101platsJuntament amb les mandonguilles amb sípia, probablement aquest plat és el mar i muntanya per antonomàsia de la cuina catalana. I és, en certa manera, una versió més econòmica del pollastre amb llagosta. És interessant remarcar que d’aquesta recepta en parla Josep Pla en el seu El que hem menjat. Explica l’escriptor que antigament l’animal més car del plat no era pas la llagosta, sinó el pollastre! El marisc s’hauria afegit al guisat per donar el seu particular sabor i per “omplir”. Com han canviat les coses… Ara l’habitual és utilitzar els escamarlans que donen una dolçor al plat inigualable.

Per acompanyar el pollastre he optat per un rosti de patata que em servís de base del plat i al mateix temps perquè s’empapi de la salsa gustosíssima d’aquest pollastre guisat. També podríeu fer altres acompanyaments però la veritat és que en aquests tipus de plats les patates fregides (ja sigui en el format que sigui, patates palla, rosti, dauets…) li queden de pel·lícula! I no us negaré que em recorden a les de la iaia en un record gustatiu ben marcat a la memòria, malgrat fos molt petita.

Pollastre amb escamarlans

I per maridar aquest plat de festa no podia faltar-hi un bon vi. Nosaltres hem optat per una Garnatxa edició limitada del 2011 de Maset. Un vi de gran intensitat i calidesa, així com un marcat component afruitat que prové de vinyes velles de més de 60 anys. Fan un bon maridatge aquesta Garnatxa i el pollastre amb escamarlans!!

Ingredients (per a 6 persones):

 • 1 pollastre d’uns 2 kg de pes
 • 24 escamarlans de bona mida (els meus eren grandots i en vaig posar 12).
 • 300 ml d’oli d’oliva
 • 6 tomàquets madurs
 • 2 cebes
 • 1 porro
 • 1 branca d’api
 • 1 manat d’herbes (llorer, orenga, farigola, …)
 • 1/2 copa de vi ranci
 • Aigua o brou de pollastre (la recepta original indica fumet de peix però jo he preferit el brou de pollastre).
 • Anís sec
 • Sal i pebre
 • Farina
 • Per la picada: 3 grans d’all, 1 grapat d’ametlla i 1 grapat d’avellanes.

Pel rosti de patata:

 • Patates
 • Oli, sal, pebre, orenga i un gra d’all.

Elaboració:

 1. Tallem el pollastre a octaus, els salpebrem i els passem per farina. Els enrossim en una cassola amb l’oli i els reservem.
 2. Saltem ràpidament els escamarlans en el mateix oli i els reservem.
 3. En el mateix oli fem un sofregit amb la ceba, el porro i l’api picats. Quan la ceba estigui transparent, afegim el tomàquet i fem concentrar el sofregit durant uns 10 minuts a foc mitjà.
 4. Acomodem el pollastre a la cassola i el manat d’herbes i ho cobrim amb aigua o brou. Ho deixem coure a foc suau uns 30 minuts, fins que sigui tendre i la salsa hagi agafat cos. Anem retirant l’excés de greix durant aquest temps.
 5. Mentrestant elaborem una picada amb els alls i els fruits secs. La deixetem amb el vi ranci i unes gotes d’anís. Ho aboquem a la cassola i ho deixem coure 10 minuts més, a la meitat dels quals hi afegirem els escamarlans. Rectifiquem de sal i ho servim.

Fem el rosti:

 1. Pelem i rentem les patates. Les ratllem amb un ratllador (o una mandolina a juliana fineta).
 2. No les passem per aigua un cop tallades per tal que no perdin la fècula que contenen (és el que ens permetrà que s’enganxin).
 3. Les salpebrem, les condimentem amb orenga i afegim una mica d’all picat.
 4. Posem una paella ben petita amb un bon raig d’oli (és ideal la de fer Blinis) a escalfar a foc ben lent i afegim la patata.
 5. Li donem forma com si es tractés d’una truita i deixem que la patata es dauri per les dues cares.
 6. Si hem fet un rosti primet el podrem coure del tot a la paella però si és gruixut l’acabarem de coure al forn a 160 ºC.

Alguns consells:

Per tal de servir una salsa més fina el que podeu fer és recuperar tot el sofregit i passar-lo pel túrmix. Un cop tenim la salsa ben fineta, la passem pel colador xinès i la tornem a la cassola amb el pollastre i els escamarlans.

Una bona opció per fer un àpat de Nadal com cal! Bon profit!! 🙂


Posts relacionats

7 Comments

 • Bet ha dit:

  Quin plat més de festa Nuni!! (apa que no heu fet un bon dinar ni res avui eh? ;)) I trobo molt encertat això del rosti, queda molt xulo posat a la base del plat!
  No he fet mai pollastre amb escamarlans però el dia que l’hagi de fer crec que agafaré aquesta recepta, no sembla gaire complicada.
  També m’he mirat el tournedos i el bacallà confitat, per agafar idees de cara a les festes, boníssim 😉
  Petonets!!!

 • Maida ha dit:

  Per l’aniversari de l’Ariadna (14/09) vaig fer pollastre amb escamarlans i llamàntol. Volia penjar-lo al blog però el dia 16 vaig tenir l’accident i ara no sé si recordaré la recepta. Mentre no la pugui penjar, és garantia tenir la teva 🙂
  Abraçada

 • mlaboria ha dit:

  Un àpat deliciós i molt adient per aquestes festes, el dia que ens ho vem menjar, ens esbarellavem tots per sucar-hi el pa!

  Ja tinc ganes que segueixin aquestes provatures nadalenques, per tal de fer àpats de festa quasi tot el mes 😛

 • gemma ha dit:

  El pollastre amb escamarlans fa molt Nadal i molta festa! Ecordo que de petits me mare en preparava per les grans ocasions 🙂
  A mi els mars i muntanya com aquest m’encanten!

 • Una cosa que posaré a la carta dels Reis d’enguany: que la Nuni em convidi a dinar a casa seva i em faci pollastre amb escamarlans!! PIN-TOR-RA!!!!
  Petonets
  Sandra

 • Mònica ha dit:

  A les meves filles el pollastre amb escamarlans els encanta!!! I aquest, sobre el llit de patata, té una pinta excepcional! Petons!

 • No us esteu de res. Un plat de luxe! Tant el pollastre com els escamarlans són fins i podem preparar qualsevol delicatessen. Us vinc a visitar per a desitjar-vos una bona entrada d’any i de pas dir-vos que estic preparant una trobada a Tarragona el 22 de febrer. A veure si podeu venir. Aviat ho posaré al blog.
  Una abraçada a tota la família,
  Nani

PASSWORD RESET

LOG IN