Bloc de receptes i cuina

Pa integral amb fajol

SHARE
, / 26169 18

Avui us presento un projecte engrescador! Un grup de blogaires capitenejats per la Orsolya del blog Kuiristo, qui va tenir la gran idea, periòdicament publicarem receptes amb cereals més o menys coneguts, per tal de donar-vos a conèixer les seves virtuts. Els cereals són un dels aliments que més hauríem de consumir juntament amb les verdures, però per desconeixement ens limitem a fer servir majoritàriament el blat, l’arròs i el blat de moro. En canvi hi ha altres cereals molt saludables i interessants, com els blats antics, la quinoa, … però no és fàcil trobar-ne informació de com aplicar-los en gastronomia. Per aquest motiu neix aquesta iniciativa on periòdicament us explicarem com elaborar un plat concret amb cadascun dels cereals escollits. En aquesta ocasió hem d’elaborar un pa.

Jo he escollit el fajol. Que per què? Doncs per proximitat, per coneixença amb qui en cultiva, perquè n’he tastat en diferents formats (farinetes fregides, creps, en galetes, en pa…) i per amor a la terra on es cultiva el que consumim, la Garrotxa.

GraFajol

Ara bé, se’m presenta el primer handycap en haver-vos de parlar de les virtuts d’un cereal… que en realitat no ho és. Malgrat la confusió habitual el fajol no és un cereal, en realitat és una planta herbàcia que es conrea pel seu gra, i que per la similitut que té amb els cereals popularment se l’hi ha considerat sense ser-ho, com us comentava. De moldre el gra de fajol n’obtenim la farina que ens permetrà elaborar diferets receptes. Cal dir que no conté gluten i que per tant és apte pels celíacs. Molt recomanable per elaborar les galettes (creps bretones), o fer galetes, o les farinetes fregides ensucrades o salades.

No puc fer aquest post sense parlar-vos de la Carme de Batet qui conrea el fajol, i en mòlt el seu gra. A ella és a qui li compro la farina i les farinetes a Mercat d’Olot. I gràcies a ella he après a cuinar-la, a posar-ne la proporció justa en el pa (per no endur-me’n sorpreses) i a conservar-la.

broufajolL’altre gran mestre que m’ha ajudat és en Pere Planagumà, amic i xef del restaurant Les Cols d’Olot, amb dues estrelles Michelin, que m’ha aconsellat com elaborar-lo donant-me algunes pautes i explicant-me més coses sobre el fajol. Ells estan elaborant un pa de fajol (o amb fajol) amb Triticum que aviat es podrà tastar al restaraurant. I les seves investigacions prèvies m’han estat de molta utilitat per tal de que “sortís” (no ha estat fàcil) un pa amb fajol. A part mireu quines virgueries fa el Pere! Aquest plat el va preparar al Cuines de TV3, Brou fumat amb espaguetis de fajol. Com a bon garrotxí promociona i reivindica el producte autòcton! I no em direu que amb aquest format no és ben creatiu l’ús del fajol!

Segon handycap: el fajol en no contenir gluten no ens llevarà i per tant no podrem MAI fer un pa 100% amb farina de fajol. Per aquest motiu no us he pogut posar en el títol Pa de Fajol, com hagués estat lo desitjable, perquè us tornaria a mentir. El pa que us he preparat és un pa integral elaborat amb una barreja de farina de blat, sègol i una petita proporció de fajol. La suficient perquè li confereixi tot els sabors i aromes caracteristics del fajol, però el just per tal de poder-li dir pa. Al afegir farines amb gluten en aquest pa ja no serà apte per celíacs.

Abans de posar-vos la recepta m’agradaria remarcar les propietats del fajol. És ric en vitamina B i ferro fet que contribueix a prevenir l’anèmia. Té propietats antiinflamatòries i ajuda ajuda a prevenir hemorràgies. També és molt energètic, aporta proteïnes de fàcil assimilació i és molt saciant.

pafajol

Ingredients:

 • 200 g de farina de mitja força
 • 250 g de farina de sègol
 • 50 g de farina de fajol
 • 10 g de sal
 • 2 g de llevat sec de forner (o 5 g de llevat fresc)
 • 350 ml d’aigua
 • Opcional: pipes de girasol per afegir a la massa.

Elaboració:

En panificadora: posar tots els ingredients a la cubeta i marcar el programa de pa integral.

A mà:

 1. En un bol barregem tots els ingredients (quan els preparem vigilem de no posar junts el llevat i la sal fins a l’hora d’amassar, ja que la sal es menja el llevat i es va consumint!). Un cop tenim la barreja feta la treballarem sobre un taulell durant 20 segons.
 2. Aleshores en formem una bola i la deixem reposar 10 minuts (sense tocar-la!).
 3. Passats els 10 minuts estirem la massa (que ja serà més elàstica) i la pleguem sobre sí mateixa durant 5 segons.
 4. La deixem reposar 10 minuts més.
 5. Passats els 10 minuts tornem a estirar la massa (que encara serà més elàstica) i la pleguem sobre sí mateixa durant 5 segons més.
 6. La deixem reposar 2 horetes tapada i a temperatura ambient.
 7. Podem formar panets i enfornar-los a 235 graus durant 10 o 12 minuts (comprovem la cocció del pa. Cada forn és un món i el temps és orientatiu).

EricPaFajolEl resultat és un pa humit, dens i molt saborós i malgrat la poca proporció de fajol que hi porta és molt present gustativa i aromàticament. Una de les coses que m’ha fet més il·lusió és veure que fins i tot als nens els hi ha agradat aquest pa tant especial. Fins i tot al més petit de la casa, l’Èric, amb només dos anys n’ha esmorzat i se n’ha volgut endur de passeig!

Ha estat engrescador trobar la fòrmula per poder fer un pa amb fajol! Ja tinc ganes de tirar endavant els altres reptes amb aquest gra! 😉

Us adjuntem els enllaços de la resta de blogaires que participen en el projecte. A mesura que es vagin publicant enllaçarem als respectius blogs! Gaudiu dels seus pans i de la Cuina Creativa amb Cereals!!


Posts relacionats

18 Comments

 • gemma ha dit:

  M’agrada aquest no projecte, una bona manera de recuperar aquests cereals perduts tan sans.
  Recordo molt bé aquest brou amb espaguetis de fajol, el tinc pendent de provar des de llavors.
  La teva proposta ha de ser molt bona, el pa fa una pinta deliciosa.

 • […] Nuni (Cuinetes) – Fajol (també dit blat negre o sarraí) […]

 • Bon dia reina! Al final t’ha quedat un pa tremendo, eh? Guarda’n una mica al congelador, que el pròxim dia fem intercanvi de pans! I aquest brou d’en Pere el tenim pendent, hem d’anar comprant el bacó 😉
  Petonets
  Sandra

 • Chez silvia ha dit:

  Hola! ha sigut divertit i sempre s, aprenen coses noves. Aquest cereal es totalment nou per a mi. La teva proposta de pa pinta de maravella. Petonets

 • Mica en mica anirem aprenent sobre els cereals. Jo no havia cuinat mai amb mill. Ara sé alguna cosa més. Fins la propera!
  Nani

 • Rosel ha dit:

  Aún no he probado el aforfón, pinta muy bien.. Habrá que hacerlo, no?

  Besos!

 • bojosperlacuina ha dit:

  A nosaltres ens agraden els pans densos, humits, com aquest. Ja tenc ganes d’experimentar amb el fajol.

 • Orsolya ha dit:

  Hola Nuni, jo encara no he provat fer pa amb fajol però vist les propietats que té i el pa sanisim que en surt amb aquesta recepta teva així que l’hauré de provar!!
  Abraçada!

 • Eli ha dit:

  Gràcies per la teva aportació.Jo també visc a la Garrotxa.saps d ‘algú que vengui pa de fajol , o torradetes de blat sarraí??Salut!!

  • nuni ha dit:

   Hola!! 😀
   Gràcies a tu per la visita!!
   T’ho pregunto i et dic quelcom!
   Has provat al forn de Ca la Nàsia d’Olot?
   Jo compro la farina i les farinetes de fajol a la parada del mercat de la Carme de Batet! 😉 Si em diuen d’algun lloc amb seguretat t’aviso!
   Una abraçada!

 • Eli ha dit:

  Coneixes algú de la Garrotxa que faci pa de fajol?Moltes gràcies per la teva aportacio.

  • nuni ha dit:

   Eli sé del cert que en Pere Planagumà del restaurant les Cols (d’Olot) en fa i és boníssim! Sempre amb una proporció de fajol només per tant algo de gluten té. Continuo investigant a veure si trobo algú que en comercialitzi!

   Una abraçada!

 • Josep ha dit:

  Hola. Hi ha la possibilitat de fer pa de fajol. Estic experimentant des de fa temps, hi ha un producte, midó de la mandioca, que quan es posa amb aigua i s’elcalfa es converteix en una gelatina transparent i elàstica, les mateixes virtuts del gluten del pa.
  Fent una barreja amb la farina de fajol, es podria fer pa. Però això encara no ho he experimentat, ho hi fet amb una barreja de farina de panís, midó de panís, farina de mill i una mica de fajol. A vegades surt molt be, però em falta constància per trobar la formula final i donar (presentar) un pa sense gluten. Ja sé que això hi haurà qui no li agradi, però es la gran solució pels celiàcs que volen menjar pa.

  • nuni ha dit:

   Una gran solució Josep!! Moltes gràcies per explicar-nos-ho!
   Ho fas a nivell personal o ets un professional del sector del pa? Tens algun punt de venta? Moltes gràcies! 😀

 • Ferran ha dit:

  A Manresa el forn de pa Jorba ven tot tipus de pa i el de fajol es bonísim

 • Jordi N ha dit:

  Hola ! molt bona iniciativa. Jo el pa de Fajol el faig amb la panificadora (…per allò del temps i …):
  -programa de pa integral + 1250 + extra torrat
  -ingredients per ordre, preferible tot a temperatura natural, i ecòlogic:
  360gr d’aigua
  500gr de farina (integral) de fajol
  oli amb setrillera petita, 1,2,3…fins a deu queda com un pentinat per sobre
  cullereta de café de sal
  cullereta de postre de sucre / o mel
  2 ous
  mig sobre de llevat eco SEC de 9gr, 4.5 gr venen a ser com una culleradeta de postre
  un cop fred el guardo mig embolica amb paper de cuina dins una bossa a la nevera
  …torradet…bonissim!!
  ***la mateixa recepte us pot servir per a 500gr de farina d’arròs integral

  abans el feia a ma (sense ous i amb llevat de pastilla), però el panet em quedava molt “xafat”

  • nuni ha dit:

   Hola Jordi!

   Ostres quin festival de recepta!!
   Moltes gràcies per compartir-la aquí a Cuinetes!
   No dubtis que la provaré de fer ben aviat. 😉

   Una abraçada!

 • […] de las recetas que participan en el evento Els fogons de la bordeta con Pan de centeno Cuinetes con Pan integral de Alforfon La cuina Violeta con Pan de pagès con mijo Chez Silvia con Pan de Kamut Bojos per la cuina […]

PASSWORD RESET

LOG IN