Bloc de receptes i cuina

Vacances Setmana Santa 2013 (Lactium, Mercat del Ram, la Fageda, Hostal els Ossos, …)

SHARE
, / 7304 10

Les vacances són aquells dies que durant mooolt de temps esperes amb ànsia i que estranyament sempre passen volant! Bona senyal… quan estàs a gust el temps sempre vola! Poder estar a temps complert amb els nens, compartir estones amb la família i els amics fora dels entorns habituals, voltar, jugar, caminar, … en definitiva esbargir-nos plegats és terapèutic i el millor invent per tornar amb les piles ben carregades!

IMG_2020_edit2

Clar que de vegades les intencions i els plans es veuen passats per aigua (literalment…). És el que té la meteorologia del nostre país, és imprevisible. En especial a Cantonigròs on Sant Pere hi va deixar  el sobreeixidor d’emergència de Catalunya aquesta setmana Santa (des d’aquí vull homenatjar a tots els meteoròlegs i meteoròlogues del país! Aquest col·lectiu tant maltractat quan no fa el temps que ens agradaria! Confeso que jo també me’n recordo del Tomàs Molina, i del mini Molina, quan plou i no toca!)! Però amb humor (i paciència… molta paciència) i una bona colla de paraigües no hi ha qui ens pari! 😉

collagenensVSS13

La veritat és que aquestes vacances, tot i l’adversitat del temps, han donat molt de sí!

Lactium i Mercat del Ram de Vic

L’inici de les vacances també va coincidir amb el Lactium i el Mercat del Ram de Vic on hi vem poder passejar i retrobar-nos amb alguns productors coneguts (la Tavella, SambucusFormatges de Muntanyola, Embotits de Planoles, Làctics la Torre, cervesa del Montseny …) i noves i valuoses descobertes com la cooperativa de làctics el Sitjar de Gurb o la Rocassa que subministren carn fresca i embotits del porc directament del productor al consumidor. A mi em costa poc gaudir en fires com aquestes però val a dir que vaig trobar el Lactium amb moltes menys parades que en edicions anteriors, cosa que em fa pensar que potser coincidir amb el Mercat del Ram li ha fet mal. A veure si en l’edició de l’any vinent torna a recuperar tot el seu esplendor! Tenim grans productors de formatges i el Lactium hauria de ser fira de referència que representi aquest sector.

IMG_2358També en el marc del Lactium va tenir lloc una demostració de cuina a càrrec d’un dels meus cuiners preferits (i bon amic) l’Ignasi Camps, del restaurant Ca l’Ignasi, que com sempre va fer gal·la de la seva professionalitat i de l’estima per la terra i el producte cuinant diferents plats amb formatges tot i no tenir les millors condicions per poder fer un showcooking (l’espai no estava preparat per cuinar). Ell amb l’ajuda de l’Anna, la seva mà dreta a la cuina, va preparar: Amanida de pera, maduixot i formatge blau de Muntanyola; mil fulls de formatge fresc de Maó, tomàquets confitats i olivada; coca amb formatge blau i prunes; farcellet de pasta brick amb formatge de cabra i poma confitada; recuit amb mel o melmelada; i torradeta amb “paté” de ratafia (fet a Cantoni i que en realitat es tractaria més aviat d’un tupí suau).

L’Ignasi ens animava a cuinar amb els formatges que tenim a Catalunya on se’n fan de molta qualitat i moltes varietats. Amb llet de vaca, d’ovella, de cabra i fins i tot de búfala trobem un munt de tipus de formatges elaborats amb diferents tipus de quall i curacions. Per tant animem-nos a anar-los descobrint i cuinant amb ells fugint una mica dels habituals formatges de marca comercial que acostumem a tenir a casa. Nosaltres ja fa força temps que fem aquest exercici! Val a dir que també som molt formatgers! I població que visitem població que ens agrada conèixer i tastar els seus productes. Alguns productors de formatges que ens encanten i que hem visitat les seves formatgeries (en la majoria dels casos, o en coneixem els seus productors) són el Mas Alba, Tros de Sort, formatges de Muntanyola, formatges Montbrú, formatgeria Molí de l’Alzina de Cantonigròs, formatgeria Casa Mateu, per enumerar-ne alguns dels que consumim habitualment.

D’excursió a la Fageda i dinar al Hostal dels Ossos

Un dels dies més plujosos de setmana santa vem intentar fer les visites guiades a la Fageda, però en aquestes dates ho tenien tot ple… 🙁 L’hem visitat en dues ocasions la cooperativa i ja havíem fet la visita guiada però en el darrer any han canviat el format de la visita en la que s’acaba fent un tast dels diferents productes que elaboren i ens feia gràcia fer-la de nou. Tot i així vem preguntar si ens hi podíem acostar aprofitant el matí de treva meteorològica per passejar-hi i comprar els seus productes i no ens van posar pegues. Així que carretera i paraigües que cap a la Fageda falta gent! Vem poder fer la passejada, comprar iogurts, melmelades i batuts, jugar pel parc i el que més els hi agrada als nens (a part de menjar iogurts) anar a veure i tocar les vaques!

IMG_2545

Un clàssic si visites la Fageda d’en Jordà és anar a dinar els millor macarrons de la Garrotxa a l’Hostal dels Ossos! És un restaurant on fan cuina tradicional i volcànica (recordeu que la Garrotxa és terra de volcans! 😉 ) i que a part de fer una bona cuina catalana disposen d’un parc fantàstic perquè els nens puguin jugar-hi mentre els pares prenem el cafè tranquil·lament! Un lloc ideal si vas amb canalla! I què dir dels macarrons! Estan fets amb un bon sofregit i amb moltíssima carn picada així que quan hi anem d’excursió demanem directament una safata per 4 (que tot i ser molt abundant no en queda ni un!)! Són molt i molt bons!

collagemacarrons

El planning que seguia el vem haver de deixar córrer perquè just després de dinar va començar a pedregar… tot i així va ser un dia molt profitós! 😉

En propers post us posaré algunes receptes que he cuinat durant les vacances! De moment us deixo un tastet de la part més gastronòmica de les vacances! 😉

I ara ja només queda enyorar-les i somniar amb les properes! 🙂

IMG_2187_edit2


Posts relacionats

10 Comments

 • Bet ha dit:

  Que bé que us ho heu passat tot i la pluja! Nosaltres també vam estar uns dies a la muntanya i ens va fer un temps semblant. Però que plogui també és molt bo i més en aquestes dates, així que no dic res, que tenim a mun pare molt content perquè els conreus li creixen a bon ritme 😉
  Estic molt d’acord amb el que dius dels formatges, i sempre que es pugui hauriem de fer el mateix amb tots els productes catalans. Alguns d’aquests els he tastat, altres no… Però si tu dius que són bons, me’ls apunto! Igual que els macarrons, quina pinta mare meva!!
  Petonets!! 🙂

  • nuni ha dit:

   Hola Bet!
   Tens raó amb lo del temps! De vegades ens preocupa tant que la pluja ens aixafi els plans que no pensem que també és necessària i que en depèn molta gent que treballa la terra! Doncs me n’alegro de que vagi plovent que de moment vaja primavera portem! 😉
   Si tens ocasió prova els formatges! T’agradaran!
   Petons!!

 • Ole, ole! Quines super vacancetes us heu fotut… i jo que gairebé no he pogut sortir de Barcelona! jejejejeje Al Làctium no sé si hi gaudiria massa jo, no? 😛 Ara, que cada vegada m’atreveixo a provar més formatges, aconseguiré que m’agradin? jejeje
  M’encanta la foto de l’Èric amb les vaques, quina monada!
  Petonets
  Sandra

  • nuni ha dit:

   Sandrix el Lactium a tu no et molaria gaire… ja t’ho dic ara! Més que res que tot són formatges! xD T’ho passaries més bé passejant per les parades d’embotits i productes de proximitat que també hi havia al Mercat del Ram. 😉
   L’Èric està per menjar-se’l!!! S’ho va passar tant bé veient vaques!!!
   Molts petons!!

 • marina ha dit:

  Aquestes vacances vostres transmeten pau i alegria, Nuni. Es nota que heu aprofitat el temps sense estressar-vos. Fugir de la ciutat sempre relaxa i els llocs que heu visitat són preciosos. Quin gran país que tenim, oi? hi hi hi. Petons!

  • nuni ha dit:

   Tenim un país preciós Marina i tenim molta tirada per Osona i la Garrotxa! Quin tresor les vacances! Poder disposar de temps per fer coses plegats és fantàstic! 😉 Molts petons!!

 • gemma ha dit:

  Ai, les vacances………………………………….
  Ja es nota que heu gaudit de cada moment!
  Impressionant l’Eric, que valent davant de les vaques tan a prop! I està maquíssim 🙂
  L’únic consol que ens queda ara és que ja falta menys per les vacances d’estiu 🙂

  • nuni ha dit:

   Hola Gemma!
   L’Èric va ser molt valent o agosarat no ho tinc del tot clar! jajajaja! Però la veritat és que s’ho va passar pipa!
   Ja tenim més a prop les vacances d’estiu!!! Quines ganes! 🙂
   Petons!

 • Beumix ha dit:

  Qui ha dit que s’ha de descansar als períodes de vacances?? on està escrit això??? hehehehe
  En tota la setmana santa hem fet sis sopars, quatre dinars i un esmorzar…com mola tenir gent a jalar i poder preparar coses diferents…i les sobretaules, clar!!!!
  Coneixes als embotits de Planoles? jo moltíssim…son l’ànima del poble hahaha
  Petons família, i a continuar així que ja descansarem quan ens morim… 😉

  • nuni ha dit:

   Jo també sóc del parer que les vacances són per disfrutar-les al màxim i que ha d’haver estones per tot, de descans també, però em costa molt estar-me un dia sense fer res! hi ha taaaaaanteeeees coses que es poden fer, llocs per visitar, racons per descobrir, …
   Embotits de Planoles els conec perquè me’ls trobo des de fa anys a moltes fires artesanes, en especial durant la fira modernista de Terrassa (11 i 12 de maig…) on fem carregament d’embotits tota la família. 😉 Petonarros Beumix!!!!

PASSWORD RESET

LOG IN