Bloc de receptes i cuina

Ruta del Bacallà de Barcelona 2013

SHARE
, / 6080 13

rutaBEn plena Quaresma neix una iniciativa del Gremi de Bacallaners de Catalunya, en col·laboració amb Estrella Damm Inedit, en la que durant el mes de març una trentena de restaurants oferiran àpats en el que el protagonista serà el bacallà. Un recorregut per conèixer i degustar l’autèntic bacallà curat i remullat tradicional. En aquest enllaç podreu veure la relació de restaurants participants i els menús que oferiran. La Ruta del Bacallà també pretén informar-nos sobre on podem comprar un bon bacallà, amb la garantia del Gremi de Bacallaners que certifica la qualitat del producte i la seva procedència, indicant-nos els establiments on podem trobar-lo. I quan parlem de bacallà ens referim al Gadus Morhua curat tradicionalment i és que cal anar en compte perquè s’està venent molt bacallà que no ha estat curat 3 mesos en sal sinó que ha estat injectat de salmorra i congelat. Aquests no tenen res a veure amb l’autèntic!

Ruta-Bacalla

Presentació de la Ruta del Bacallà de Barcelona

Divendres vem poder anar a la presentació de la Ruta del Bacallà que es va fer a l’Antiga Fàbrica Damm (cada vegada més, centre neuràlgic de l’activitat cultural i gastronòmica de Barcelona!). Núria Coll presentava l’acte i després d’una introducció de Raimond Blasi, regidor de comerç i president de Mercats de Barcelona, va donar pas a l’explicació de dos mestres bacallaners, Emili Perelló i Joan Portet, vicepresidents del Gremi de Bacallaners de Catalunya. Vestits amb la tradicional bata blava de bacallaners ens van explicar una mica d’història, les qualitats del bacallà, el diferents talls, com es cura i remulla, la versatilitat d’aquest producte… i ho explicaven amb la passió i el coneixement que anys de dedicació i professió et donen!

IMG_1839

Sobre el bacallà (i les seves batalletes)

Sabeu que l’ofici de bacallaner només el trobem a Catalunya? No n’hi ha enlloc més! O que el que confereix el gust i melositat del bacallà és la transformació que pateix el poc greix que té el bacallà (només un 3%) en el procés de 3 mesos de salaó? És per aquest motiu que MAI un bacallà injectat en salmorra i congelat tindrà el mateix gust que el curat, ja que no es dóna aquesta transformació i el resultat és un peix insípid.

El bacallà és un peix blanc amb uns valors nutritius excepcionals! Té un contingut calòric molt baix, i en canvi, una elevada quantitat de proteïnes! És més nutritiu que la carn bovina, altres peixos o el pollastre, té menys d’un 3% de greix i està constituït principalment d’àcids grassos poliinsaturats omega 3 (perquè ens entenguem els greixos guais!).

IMG_1830

Per què el bacallà és tant car? Segur que molts us heu fet algun dia aquesta pregunta…

Tots hem sentit a mares i àvies explicar-nos com el bacallà era un menjar “de pobre”, un peix que es menjava cada dia! Era assequible i no faltava mai a cap taula. I doncs… per què ha canviat tant el preu? Doncs perquè la immediatesa en la que estem immersos ens porta a demanar al bacallaner talls específics i si poden estar ja sense espines, dessalats i a punt per cuinar-los millor que millor! I això té un preu… Abans les nostres àvies compraven els bacallans sencers, els tallaven, desespinaven i dessalaven a casa, i en funció del tall, el preparaven d’una manera o d’una altra (en samfaina, en feien sopa, …). L’aprofitaven tot! Què es troben els bacallaners actualment? Que només volem les parts “nobles” i ben netes i dessalades, la resta de parts del bacallà no ens les quedem. Tot i així, ens explicàven, podem trobar el bacallà sencer i de la mateixa qualitat que els que es quedaven les nostres àvies a 7 € al quilo i preparar-los nosaltres a casa tal i com es feia aleshores. No tenim excusa per no menjar bacallà!

Showcooking i tastets amb bacallà

Quim Marquès del restaurant el Suquet de l’Almirall ens va explicar la satisfacció de treballar amb un bon producte que té tanta versatilitat a la cuina! Hi ha tantes receptes de bacallà com dies té l’any! Això es deu a que durant la Quaresma la prohibició de menjar carn va estimular la imaginació culinària de la població. Actualment, com passa amb altres pràctiques religioses, la Quaresma té un valor sobretot gastronòmic on el bacallà continua essent un dels principals protagonistes!

En Quim ens va preparar 3 tastets diferents tots maridats amb Inedit: Una sopa tèbia de bacallà (feta amb porro, patata, ceba, carbassa, pastanaga, nyores i penca de bacallà) amb fesolets; una torradeta amb poma i bacallà lleugerament fumat i macerat amb Inedit; i morro de bacallà confitat a la catalana gratinat amb all i oli (us deixo l’enllaç d’un petit vídeo que vaig fer amb Vine sobre la preparació d’aquest plat).

Aquests són només alguns dels tastets que podreu trobar a la Ruta del Bacallà de Barcelona! Val la pena aprofitar l’ocasió de poder gaudir d’un producte nostre de tanta qualitat preparat pels millors restaurants i a preus molt llaminers! 😉 Nosaltres no ens ho perdrem!


Posts relacionats

13 Comments

 • marina ha dit:

  Quina iniciativa més interessant! Per a conèixer aquest peix exquisit més a fons és ideal! No ho sabia, això del bacallaner només a Catalunya. I hi ha curiositats que expliques i que tampoc sabia que són ben interessants! Una jornada ben profitosa, doncs, cuina entre bacallans!! Parlo dels peixos, no de les persones, eh? Petons, Sílvia!

  • nuni ha dit:

   Hola Marina!
   Jo també he après força coses d’aquest peix tant nostre!
   El que m’agrada d’aquests actes i d’aquestes jornades és que sempre acabo aprenent un munt de coses ben interessants! I si les puc compartir al bloc tot això que ens emportem! 😉
   Molts petons!!

 • starbase ha dit:

  Ah, el bacallà. El veritable menjar dels Deus. Com a minim dels meus, que sóc una mica ateu. Heh.

 • gemma ha dit:

  Ai… jo no sóc gens de bacallà. I això que és molt apreciat per tothom…
  Tot i així, prenc nota de les teves recomanacions, que pels que us agrada el bacallà és una bona ocasió de gaudir-ne.

  • nuni ha dit:

   No t’agrada? Ostres doncs és un dels meus peixos preferits! Per no dir directament el preferit!!! Per això he gaudit tant d’aquesta ruta del bacallà i tot el que hem après! 😉
   Molts petons Gemma!!!

 • Bet ha dit:

  Quines cròniques que ens fas Nuni!! I això de la Ruta del bacallà em sembla una iniciativa estupenda! 😀 Vaig estar a punt d’apuntar-me, amb el que m’encanta el bacallà i tastar rutes, no m’ho hauria perdut! es clar que el primer és la uni, sobretot ara que ens en volen fer una de grossa… demà us ho explico!!
  L’any passat vaig cuinar bastant amb bacallà per Quaresma, però aquest any no he fet tan els deures, m’hi hauré de posar perquè amb aquestes fotografies m’ha tornat el cuquet! 😉
  Petonets!!

  • nuni ha dit:

   Hola guapíssima!
   El primer és el primer ja tindrem temps de fer més rutes del bacallà Bet! 😉 Aquest any nosaltres Déu ni dó el bacallà que hem menjat per Quaresme! De fet en mengem tot l’any perquè és un peix que ens encanta!!!! 🙂
   Petons!!!

 • Nuni,
  El bacallà sigui com sigui com m’agrada molt. Has fet una molt bona crònica. També em fas una mica d’enveja per haver estat al Suquet de l’Almirall, tinc moltes ganes d’anar-hi perquè el meu marit hi va anar i em va explicar autèntiques experiències.
  Feliç primavera,
  Nani

  • nuni ha dit:

   Hola Nani!!!
   Moltes gràcies!! La veritat és que hem xalat com a nens al Suquet de l’Almirall! Molts petons i bona primavera!!! 🙂

 • Beumix ha dit:

  Des que vam fer el taller de la Su, a casa ens mirem el bacallà amb uns altres ulls!!!! En se d’una que ha passat del “no m’agrada el bacallà i no el puc veure ni en pintura” a un sorprenent “que bo que estava el bacallà que vas fer ahir”….Tot això que expliques haure d’anar-hi integrant mica en mica que és moooooolta info de cop!

  Mercis xatis

  • nuni ha dit:

   M’encanta que li descobrissis a la Glò les possibilitats del bacallà en altres coccions i que li hagi trobat el gust! A mi és un dels peixos que més m’agrada (potser el que més!). Molts petons Beumix! 🙂

PASSWORD RESET

LOG IN