Bloc de receptes i cuina

Pota blava i carxofa Prat

SHARE
, / 11092 21

IMG_1533A mode de 1, 2, 3  responda otra vez (qui superi la trentena sabrà de què parlo… 😉 ) us repto a dir-me productes o llocs emblemàtics relacionats amb la ciutat de El Prattuturuturititititi tuturuturititititi vaaaaa que córre el temps!!!! ahhhh el AEROPORT! Niauniauniauniau…. aparquem-ho aquí i ho reprenem acabat el post! 😉

El passat cap de setmana en el marc de les IV Jornades gastronòmiques Pota Blava i Carxofa Prat un grup de blocaires vem poder assistir, com ja vem fer l’any passat, a un seguit d’activitats per conèixer d’aprop, en aquesta ocasió, el prestigiós Pollastre Pota blava del Prat. Tot emmarcat en les Jornades gastronòmiques que celebra la ciutat un any més, en les que 23 restaurants ofereixen un menú tancat (de entre 20 a 25 €) amb els productes estrella, el Pota Blava i carxofa del Prat, tot maridat amb la cervesa Inedit d’Estrella Damm.

El Showcooking del Pota Blava i la carxofa Prat

En aquesta ocasió vem començar assistint a un showcooking a càrrec dels cuiners Susana Aragón del restaurant Ona Nuit i el Cèntric Gastrobar, i Joan Figueres del restaurant Sinfonía de l’Hotel Ciutat del Prat, que ens van presentar quatre propostes  diferents per a preparar el pota blava. Mentre els cuiners feinejaven en Joan Ribas, pagès i president de la Cooperativa Agrícola del Prat ens va tornar a amenitzar el taller tot explicant-nos les particularitats de les carxofes Prat, que acabades de collir del camp, ens va portar també per a cuinar-les. I mentrestant preguntes als cuiners, al Joan, fotografies, Tweets, Instagrams, Facebook, Vine’s, tastets, comentaris entre blocaires i somriures entre copa i copa d’Inedit!

Aquests són els tastets que ens van preparar:

Dinar al restaurant Ona Nuit

Després del showcooking vem anar a dinar al Restaurant Ona Nuit on l’Òscar i la Susana  ens van oferir alguns plats de la seva carta. El restaurant Ona Nuit es caracteritza per fer una cuina mediterrània, amb tocs creatius i de proximitat. També aposta fermament pels productes propis com els productes de l’horta local, la Carxofa Prat, el Pota Blava i el Meló del Prat. Abans de dinar vem tenir l’ocasió de fullejar la carta del seu restaurant que a part de ser una carta molt original de disseny es confirma el que us comentava, aposta ferma pel producte local!

Què vem dinar? Aquí teniu els plats!

Va ser un bon àpat i vem estar molt a gust! I val a dir que la companyia i la conversa entre els amics blocaires va ser absolutament genial! Cada dia gaudeixo més de la companyia de tota aquesta colla tant maca que a mesura que passa el temps t’hi encarinyes inevitablement; fins i tot trobes a faltar al que no ha pogut venir (eh Òscar 😉 ) i esperes que no hi falti l’ànima de tots els saraus (eh Tiriti! 😉 ). ! I és que compartir taula amb persones que estimen la gastronomia com tu, que l’entenen com a un acte social, acaba creant unes sinèrgies al·lucinants! Conèixer noves fornades també és il·lusionant! I poder continuar descobrint el món gastronòmic que ens envolta plegats és un aprenentatge i un regal que no té preu!

Visita a la granja Torres de Pota Blava

Després del dinar tota la colla de blocaires vem anar a visitar la Granja Torres productora dels pollastres Pota Blava del Prat. En Manuel Torres, criador de les aus, ens va rebre a la seva granja, ens en va explicar la història de l’empresa i vem poder visitar les instal·lacions i diferents galliners.

El pollastre Pota Blava és autòcton del Delta del Llobregat i és l’únic de l’estat espanyol amb IGP (Indicació Geogràfica Protegida) que atorga la Unió Europea als millors productes amb més arrelament geogràfic. Fa poc si recordeu, un producte tant nostrat com el pa de pagès també va rebre l’IGP. Per tant us podeu fer una idea de la rellevància d’aquesta raça de pollastre que a part és d’una qualitat extraordinària.

IMG_1677

A la Granja Torres estan especialitzats en la cria del Pollastre, Gallina, Pollet i Capó de la Raça Prat. També disposen de gallines ponedores d’ou comercial. Serveixen a establiments com ara mercats, restaurants, botigues d’alimentació i particulars. A més disposen d’una botiga a la mateixa granja per a la venda al detall d’ous i exemplars vius, i una parada al Mercat Municipal del Prat de Llobregat per a la comercialització d’ous i exemplars per al seu consum (vaja morts, nets i plomats!).

pota blavaEls ous fecundats es coven a Tarragona, els pollets es crien, creixen i es reprodueixen al Prat, però són sacrificats a l’escorxador de Tarragona on els preparen pel consum i els retornen al Prat per a la seva comercialització.

La carn del Pota Blava és de color intens i textura més forta, i necessita de coccions més llargues. És una carn saborosa i aromàtica, ferma i fibrosa, rica en proteïnes i amb un contingut molt baix de greixos. Al mercat el podem trobar a un preu aproximat de 14 € el quilo i cada exemplar ronda entre els 2 i 3 quilos. És un pollastre ideal per a celebracions degut a la seva qualitat i quan hi ha el màxim consum és durant la campanya de Nadal.

Després de la visita ens vem acomiadar blocaires i organitzadors, emplaçant-nos a tornar al Prat a visitar el Mercat de pagès dels dissabtes al matí on podem comprar directament el producte de temporada del parc agrari del Prat o visitar l’espai natural del Delta del Llobregat i perdre’s entre els seus recorreguts fins arribar a la platja, un petit oasi envoltat per grans ciutats! Una reserva, un hàbitat supervivent! I ara… sabeu respondre’m la pregunta que us fèia al començar el post? Digueu-me productes o llocs emblemàtics del Prat… EL POTA BLAVA, LA CARXOFA, EL MELÓ, ELS CALÇOTS, EL DELTA DEL LLOBREGAT, EL PARC AGRARI, EL MERCAT DE PAGÈS… 😉 Així m’agrada!!!!!!

Vull agraïr a AGTPratencs.cat la invitació i l’hospitalitat, vem passar un dia fantàstic en el que vem aprendre un munt de coses! I gràcies també a Gastrobloc@ires per la organització de la trobada. I als blocaires gastronòmics per existir i saber gaudir de la vida! És genial formar part d’aquest col·lectiu!

En aquest vídeo podeu veure la presentació de les IV Jornades gastronòmiques Pota Blava i Carxofa Prat i a partir del minut 1′ 42” podeu veure la crònica de la nostra trobada blocaire (i a la menda lerenda xupant plano! xD).

I per acabar us deixo la guia perquè pugueu escollir les diferents propostes gastronòmiques d’aquest #marçgastrònomic del Prat. Gaudiu-lo! 😉


Posts relacionats

21 Comments

 • gemma ha dit:

  Nuni, no te’n perds ni una, eh? 🙂
  Entre els tastets i el dinar, la visita, i la companyia, segur que va ser un dia rodó!

  • nuni ha dit:

   Alguna me’n perdo però es fa el què es pot Gemma! 😉
   Sempre que estem amb blocaires és un dia bonic! Bona gent! 🙂
   Molts petons!!!

 • marina ha dit:

  Aquesta és una crònica com déu mana. Bé, si no ho mana déu és igual…. molt ben feta, sí, molt. Les fotos són sempre boníques, en aquest blog. Jo encara m’he de posar a resumir totes les coses bones del prat però tinc un cigronet enganxat a la gola, i no acabo de trobar la manera d’ignorar-lo… he he. Gràcies per compartir les històries blogaires!! Petons

  • nuni ha dit:

   Aiiiii el cigronet Marina… 😉 Jo l’he obviat com has pogut veure. M’he quedat amb el millor de la jornada! 🙂
   Molts petons Marina i fins a la propera!!

 • Bet ha dit:

  Ohhh el que em vaig perdre, un altre any no fallo! 🙂
  El Delta del Llobregat no està gens malament, una vegada hi vaig anar de ruta amb bicicleta i, tot i estar envoltat de ciutat, ja em van cridar l’atenció els camps plens de carxoferes!
  Molt bona crònica Nuni! petonets!!!

  • nuni ha dit:

   Hola Bet! Si tens ocasió d’anar-hi l’any vinent fes-ho! És molt interessant i sempre s’aprenen moltes coses!
   Quan vem anar a visitar la granja de pota blava vem passar per camps i camps de carxoferes! No saps les ganes que vaig tenir de saltar del cotxe i anar-ne a collir! Jajajajajaja! No ho vaig fer… no pateixis… 😉
   Molts petons!!

 • Bones trobades amb bons productes = bones cròniques.

 • miquel ha dit:

  otro dia genial,y bien aprovechado el dia por lo que veo,dos productos magníficos que tenemos la suerte de tener muy cerca nuestro
  peto

  • nuni ha dit:

   Grans productes Miquel! Tan les carxofes com el pota blava que és excepcional!! Molts petons i a veure si ens veiem aviat!!! 😉

 • Ostres Nuni, quanta info!! és genial, tu a classe eres de les bones estudiants. M’agrada molt! XX

  • nuni ha dit:

   Jajajajajajaja!!!! Home tirant a normaleta! 😉 Menys amb els temes que m’apassionaven que després sí que m’hi aplicava a fons! Sobretot a la uni! Moltes gràcies Montse!!! Petons!

 • Estic amb la Montse, a classe segur que eres super aplicada i tenies uns apunts brutals! Fots unes cròniques que són la bomba! Jo treia molt bones notes… però els meus apunts eren plens de dibuixets, a mi tota aquesta info no se’m quedaria… jajajaja
  Sembla que us ho vaug passar de conya! Llarga vida als blocaires!
  Petonets
  Sandra

  • nuni ha dit:

   Home en realitat ens complementem! Jo fent dibuixos sóc nefasta! Fem una cosa jo agafo apunts i tu els il·lustres… comença a fer dibuixos pollastres de pota blava! Agafa colors! xD

   Gràcies preciosa! Molts petons!!!!

 • Dolça ha dit:

  Va estar bé, veritat?
  I el principal que vaig tornar a veure’us que feia molt que no passava!!

  PTNTS i fins la propera.
  Dolça

  • nuni ha dit:

   Sí!!!! Ja tocava que ens tornéssim a veure!! 🙂
   No ens veiem des que l’Èric tenia 2 mesos!!! I ara ja farà 2 anyets!!!
   La propera venim cap a terres ganxetes!!! 😉 Petons!!!

 • starbase ha dit:

  Quina putadeixon que m’ho vaig perdre 🙁

 • Beumix ha dit:

  Jo també Òscar,…jo també!!!
  Així doncs, vau treure el ventre de pena, eh?!?!!? heheheh
  Compartir taula amb friquicuiners és un subidón sempre!
  Petonarros

  • nuni ha dit:

   Un altre senyor ocupat! Ens ho haguéssim passat bé Beumix! D’això no en tinc cap dubte! 😉 A la propera sí! Petons!!!!

 • […] croquetes de la manera habitual, trinxant la carn de pollastre cuita (al tanto que aquest era de pota blava del Prat! Un senyor pollastre!) i en comptes de fer-hi una beixamel hi incorporem maionesa (o all i oli amb […]

PASSWORD RESET

LOG IN