Bloc de receptes i cuina

Mafaldine amb ceps i crosta de formatge

SHARE
, / 7465 12

Bolets Petràs són un referent en la venta de bolets a Catalunya. Des de l’espectacular parada que regenten al Mercat de la Boqueria des de fa 40 anys serveixen a diari els millors bolets a restaurants i particulars. Més enllà de la gran varietat de bolets també disposen de productes gourmet, carns selectes, producte de l’ànec i la seva cervesa artesana Petràs, dues varietats (rossa i torrada) de doble fermentació elaborada a Bèlgica.

Fa unes setmanes Bolets Petràs em van convidar a participar de l’ #experiènciaPetràs cuinant receptes amb els seus bolets. Com que ja els coneixia i fins i tot tinc un llibre de receptes de bolets d’en Llorenç Petràs, vaig acceptar la proposta amb molt de gust! La recepta que us presento avui és la primera que vaig preparar en aquest cas amb ceps frescos: Mafaldine amb ceps i crosta de formatge.

La recepta l’he adaptat del llibre La millor cuina dels Bolets de Llorenç Petràs en que hi podeu trobar la recepta dels Ceps amb crosta de formatge.

En aquest llibre en Llorenç Petràs ens introdueix al món de la gastronomia boletaire: ens explica les qualitats culinàries de cada bolet, ens ensenya a conservar-los, ens anima a atrevir-nos a provar qualsevol bolet comestible, i ens ofereix les seves receptes preferides. Per tant quin llibre millor per escollir les receptes que cuinaré amb els seus bolets!

El llibre també compta amb l’aportació de desenes de restaurants que han col·laborat explicant com s’elaboren alguns plats de bolets que tenen a la seva carta (com l’Arzak, el 7 portes o el Via Veneto). És una molt bona opció si us agrada la cuina boletaire!

Anem a la recepta que vem preparar! Per elaborar-la nosaltres vem escollir el tipus de pasta Mafaldine (de la casa Garofalo), però si no en trobeu podeu utilitzar uns Tortiglioni o un tipus de pasta gran. El cep és un bolet amb prou entitat que ens permet acompanyar la pasta sense haver-li d’afegir cap altre ingredient que en disfressi el seu gust. Per tant veureu que l’elaboració en sí és molt simple i el resultat és sorprenent!

MAFALDINE AMB CEPS I CROSTA DE FORMATGE

INGREDIENTS (per a 4 persones):

 • 400 g de pasta Mafaldine (o la que escolliu)
 • 1/2 quilo de ceps joves
 • 1 ceba tendra
 • 1 gra d’all
 • 50 g de mantega
 • 200 ml de crema de llet
 • 2 rovells d’ou
 • 1 manat de cibolet
 • 80 g de formatge Gruyère ratllat
 • Pebre blanc acabat de moldre i sal
ELABORACIÓ:
NOTA: Recordeu que quan cuinem pasta la salsa SEMPRE espera a que la pasta estigui cuita, MAI al revés! I que MAI hem d’esbaldir la pasta ja cuita ja que perd part de nutrients, tan sols la colem i immediatament després la barregem amb la salsa, d’aquesta manera no se’ns enganxarà.
 1. Netegem els bolets, en rentem lleugerament els barrets i els eixuguem amb compte. Els tallem a làmines.
 2. Netegem i piquem la ceba tendra i el gra d’all. Reservem.
 3. Escalfem en una paella a foc mitjà 40 g de mantega i hi glacegem la ceba.
 4. Quan tenim la ceba transparent hi afegim els ceps laminats i el gra d’all picolat.  Ho deixem coure fins que se’ns consumeixi el líquid. Salpebrem. Un cop cuit reservem.
 5. Coem la pasta: Posem al foc una olla gran amb aigua. Quan bulli hi afegirem la sal (si afegim la sal a l’aigua freda tarda més a arrencar el bull). Un cop bulli hi afegim la pasta que courem el temps que ens indiqui el fabricant (en el cas del Mafaldine 7 minuts). Ens interessa que la pasta ens quedi al dente perquè acabarem de coure el plat al forn.
 6. Mentre es cou la pasta untem una safata refractària amb la resta de mantega i en un recipient barregem la crema de llet amb els dos rovells d’ou, el cibolet picat i salpebrem. Engeguem el forn a 220 ºC.
 7. Un cop cuita la pasta, la colem i l’aboquem a la safata del forn. Afegim el sofregit amb els bolets i remenem. Afegim la barreja de crema de llet, el cibolet i els rovells d’ou i remenem.
 8. Ratllem formatge Gruyère* pel damunt i ho enfornem durant uns 10 minuts a 220ºC (recordeu que cada forn és un món…volem aconseguir que la salsa guanyi temperatura però no cal que arribi a quallar). Passats els 10 minuts ho gratinem fins que el formatge ens hagi format una crosta i estigui daurat.
 9. Ho servim amb una mica de cibolet picolat pel damunt i cap a taula falta gent!

* Nosaltres hem utilitzat formatge Gruyère perquè ens encanta i perquè aquest cap de setmana en vem comprar un de boníssim a la Fira de la castanya de Viladrau. Però la recepta original indica fer-ho amb formatge Parmesà.

El gust de cep és intens i no el disfressa cap d’altre ingredient! Amants boletaires animeu-vos a provar aquest plat que estic segura que us encantarà! Bon profit!!! Ens veiem a la propera recepta de l’ #experièciaPetràs 🙂


Posts relacionats

12 Comments

 • Bet ha dit:

  Em declaro amant boletaire i sobretot, amant dels ceps!! quina delícia, i quina bona experiència. No vaig gaire a la Boqueria però sempre que hi he anat no puc evitar passar pel Petràs. Quina gràcia el nom de la pasta… 😉 Un plat rodó Nuni!

  • nuni ha dit:

   Aixxx els ceps Bet… crec que són els meus bolets preferits! Però amb tanta varietat i tant bons em costa decidir-me!!!
   Molts petons guapíssima i gràcies pel teu comentari! 😀

 • gemma ha dit:

  mmm… un plat de luxe sensacional! I és que on hi hagi ceps, poca cosa falta per afegir, oi? Llàstima que no m’arribi l’olor de la salsa, perquè m’encanta l’olor que fan els ceps 😉

  • nuni ha dit:

   Gemma! Els ceps són genials! A mi també m’encanta el seu aroma!!
   A mesura que anaven arribant a casa i sentien l’olor que sortia del forn tots anaven dient “ooooh què és aquesta olor tant bona!!” 🙂
   Per cert l’Ignasi em va explicar com confitar-los i en tinc un potet en conserva per ocasions especials! 😉

 • Jordi ha dit:

  Totalment d’acord amb la Clofi!!! quina pinta i quina oloreta…i a més amb cocotte! aquesta l’haig de provar.
  Petons

  • nuni ha dit:

   Hola Beumix!! Jo crec que t’agradarà! 😉 Sent amant dels formatges i dels bolets (pel que tinc entès) estic convençuda que et farà el pes!

   Petons!!!! 🙂

 • marina ha dit:

  Una cassoleta molt bona, i de temporada! I aquest taller a la boqueria fa salivera.. parlar de bolets amb un experts en bolets és el millor que hi ha. M’encanta anar-ne a buscar!!! Petons i bona castanyada, Nuni!!!

  • nuni ha dit:

   Hola Marina!! Sempre és un plaer escoltar els que en saben i aprendre! A mi també m’agrada anar a buscar bolets però em fa molt respecte equivocar-me! I la veritat és que acabem menjant més bolets comprats (sort d’en Petràs!!!) que collits. 😉
   Molts petons!!!!

 • NOTA: Recordeu que quan cuinem pasta la salsa SEMPRE espera a que la pasta estigui cuita, MAI al revés! I que MAI hem d’esbaldir la pasta ja cuita ja que perd part de nutrients, tan sols la colem i immediatament després la barregem amb la salsa, d’aquesta manera no se’ns enganxarà.

  AMEN!

  Molt bona pinta!

 • Tania_duendita ha dit:

  Quina gràcia…saps que sóc del poble del Petràs???jeje … Olesa de Montserrat

  • nuni ha dit:

   Tania!!! Quina il·lusió trobar-te per aquí!!! 😀
   Quina sort!!! Tens el magatzem central ben a prop doncs!
   Jo sóc de Terrassa, no estem massa lluny! 😉

   Molts petons i gràcies pel teu comentari!!!

PASSWORD RESET

LOG IN