Bloc de receptes i cuina

Va de figues!

SHARE
, / 14535 16

A les acaballes de l’estiu, pels volts de finals d’agost i fins a mitjans de setembre, les figues és quan estan en el seu punt òptim de maduració. És quan són més dolces, aromàtiques i tenen la millor textura. Vaja que ara mateix estan boníssimes! A part són molt saludables i són una bona font d’energia i fibra.

A casa no ens volem perdre la oportunitat de menjar-ne ara que estan tant fantàstiques i busquem diferents maneres de preparar-les. En aquesta ocasió hem volgut jugar amb el contrast dolç – salat. Veureu que són dues receptes molt ràpides i que no requereixen d’una preparació prèvia.

Per començar Figues amb encenalls de roquefort  amb mel i anous.

Ingredients:

 • Figues (2 o 3 per cap)
 • Formatge roquefort (o blau)
 • Mel
 • Anous
 1. Netegem les figues i les eixuguem amb compte.
 2. Amb un ganivet els hi fem uns talls en forma de creu de tal manera que ens quedin marcats els quarts però sense arribar a separar-los. Els obrim una mica com si es tractés de fer la forma d’una flor.
 3. A part amb un ratllador (a casa utilitzem el Microplane que va de perles!) fem els encenalls del formatge roquefort. Amb compte n’agafem un grapadet i el posarem dins del centre de cada figa.
 4. A continuació hi posem mitja anou coronant la figa (damunt del roquefort) i ho reguem amb un rajolinet de mel.
 5. Servim i a gaudir-ne!
El contrast de sabors és magnífic! A mi aquesta combinació m’ha encantat! 🙂
Anem a la segona recepta encara més simple! Carpaccio de figues amb encenalls de pernil ibèric. Seguint la tendència gastronòmica (digues-li moda) de fer carpaccios de tot el que es pugui tallar finet he decidit preparar-les així aquestes. 😉
 Ingredients:
 • Figues
 • Encenalls de pernil ibèric
 • Oli d’oliva verge extra
 1. Netegeu les figues i les eixugueu amb compte.
 2. Amb un ganivet esmolat feu a làmines les figues i que siguin el més finetes possible però sense que s’arribin a trencar (a casa tenim una màquina de tallar embotit, d’aquestes domèstiques, i les he tallat amb la màquina. Així ens queden totes homogènies. Però si no en teniu, un ganivet també us anirà la mar de bé! 😉 ).
 3. Disposeu les làmines en capes en un plat i damunt distribuïu els encenalls de pernil ibèric. Un consell, val la pena que el pernil sigui del bo. Malgrat és bastant més car penseu que la quantitat que necessitem és petita. I què carai que un dia és un dia! I ens ho mereixem!
 4. Ho amanim amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra. I cap a taula falta gent!
Altres suggeriments per a la mateixa recepta: En comptes de pernil ibèric també el podríem fer amb encenalls de foie micuit o encenalls d’algun formatge vell.
Com us deia les figues ara mateix estan en un punt fantàstic de maduració per aquest mateix motiu haurem de tenir en compte que el temps que ens aguantaran abans no els consumim és molt curt. Per tant millor consumir-les el mateix dia que les comprem o l’endemà. També podem aprofitar per fer-les en conserva o melmelada i així en podrem gaudir la resta d’any mentre esperem a tornar-ne a tenir de fresques.
Si us decidiu a fer les receptes o les prepareu d’altres maneres ja m’ho direu! Així aprofitarem el temps que ens queda de figues per preparar-les d’altres maneres! 🙂

Posts relacionats

16 Comments

PASSWORD RESET

LOG IN