A les acaballes de l’estiu, pels volts de finals d’agost i fins a mitjans de setembre, les figues és quan estan en el seu punt òptim de maduració. És quan són més dolces, aromàtiques i tenen la millor textura. Vaja que ara mateix estan boníssimes! A part són molt saludables i són una bona font d’energia i fibra.
A casa no ens volem perdre la oportunitat de menjar-ne ara que estan tant fantàstiques i busquem diferents maneres de preparar-les. En aquesta ocasió hem volgut jugar amb el contrast dolç – salat. Veureu que són dues receptes molt ràpides i que no requereixen d’una preparació prèvia.
Per començar Figues amb encenalls de roquefort amb mel i anous.
Ingredients:
- Figues (2 o 3 per cap)
- Formatge roquefort (o blau)
- Mel
- Anous
- Netegem les figues i les eixuguem amb compte.
- Amb un ganivet els hi fem uns talls en forma de creu de tal manera que ens quedin marcats els quarts però sense arribar a separar-los. Els obrim una mica com si es tractés de fer la forma d’una flor.
- A part amb un ratllador (a casa utilitzem el Microplane que va de perles!) fem els encenalls del formatge roquefort. Amb compte n’agafem un grapadet i el posarem dins del centre de cada figa.
- A continuació hi posem mitja anou coronant la figa (damunt del roquefort) i ho reguem amb un rajolinet de mel.
- Servim i a gaudir-ne!

- Figues
- Encenalls de pernil ibèric
- Oli d’oliva verge extra
- Netegeu les figues i les eixugueu amb compte.
- Amb un ganivet esmolat feu a làmines les figues i que siguin el més finetes possible però sense que s’arribin a trencar (a casa tenim una màquina de tallar embotit, d’aquestes domèstiques, i les he tallat amb la màquina. Així ens queden totes homogènies. Però si no en teniu, un ganivet també us anirà la mar de bé! 😉 ).
- Disposeu les làmines en capes en un plat i damunt distribuïu els encenalls de pernil ibèric. Un consell, val la pena que el pernil sigui del bo. Malgrat és bastant més car penseu que la quantitat que necessitem és petita. I què carai que un dia és un dia! I ens ho mereixem!
- Ho amanim amb un rajolí d’oli d’oliva verge extra. I cap a taula falta gent!
Quina bona pinta Nuni! I què ben presentats els plats! M’encanten les figues amb formatge, amb foie, amb pernil ummmm
El foie molt bona combinació també!
Completament d’acord! 😉
Hola Montse!
Amb foie micuit ha d’estar d’escàndol!!! Ho provem?
Molts petons!!! 🙂
Un entrant de luxe!! Les combinacions delicioses!
Hola Carmeta!!!
Gràcies!! Saps que l’altre dia vaig descobrir el teu bloc? És fantàstic!!
Ja t’he afegit al blogroll 😉
Molts petons!
Sóc una incondicional de les figues! M’agraden els dos plats, però sobretot el primer!
petonets
Hola guapos!
Són molt bones! Llàstima que les trobem tant poc temps a l’any així fresques, potser per això les esperem amb tanta ànsia!
Una abraçada veïns! 😉
Que bones les figues!! i això que fins fa poc no m’agradaven… Però a casa hi ha 2 figueres enormes i molt velles que fan unes figues boníssimes!
M’han agradat moltíssim les dues propostes, a veure si les faig demà per dinar i els sorprenc 😉 Ja t’ho explicaré.
Ara te n’explicaré una jo: obres una figa com ho fas a la primera proposta, l’omples amb un trosset de formatge de cabra (o un altre). Ho emboliques tot amb pernil salat tallat finet i ho cous a la brasa…. Deliciós!! (ho vaig veure a un programa de TV3!)
Petonets!!!
Hola Bet guapíssima!
Quina sort que tens de tenir figueres a casa!! 😀
M’apunto la teva recepta per quan pugem a Cantoni fer-la! Només allà podem fer brasa. 😉 Ha d’estar boníssima!!!
Una abraçada i a veure si ens veiem aviat!!
No em puc creure que amb el temps que fa que tinc el bloc no t’haguès descobert abans…. Bé, ja tens una altra seguidora. Una abraçada!
Hola Cinta!
Jo tampoc coneixia el teu! Som tants blocs que és difícil coneixer-los tots oi? I això que fa 4 anys erem una trentena només! Sort que ens hem descobert!! 😉
T’afegeixo a la llista de blocs! Petons!!
[…] Va figues: “Figues amb encenalls de roquefort amb mel i anous” i “Carpaccio de fig… […]
[…] Va figues: “Figues amb encenalls de roquefort amb mel i anous” i “Carpaccio de fig… […]
Pero per cuantes persones?
Es que estem fen un treball de escola…
Hola Jordi! Unes 3 figues per cap en cada recepta. Sort amb el treball!