Bloc de receptes i cuina

ETS EL QUE MENGES fa un any (crònica d’una festa!)

SHARE
, / 4627 4

Aquest dilluns passat vam anar a la festa del 1r. aniversari d’ETS EL QUE MENGES! Pels que no els coneixeu us convidem a visitar el seu portal on un grup de professionals de la salut i la comunicació es dedica a difondre el món de la salut al voltant de la nutrició.

Allà ens vem trobar amb altres amics blocaires (AdC, Baixa Gastronomia, Decuina.net), actors, cuiners, experts, crítics i divulgadors de gastronomia del país.

Núria Coll, directora de l’ETS, ens va donar la benvinguda agraint la presència dels assistents i aturant-se fent una menció especial als blocaires assistents com a important eina de comunicació (el tracte que últimament rebem és sorprenent i crec que caldrà aturar-nos i reflexionar sobre com hem d’assumir i actuar davant d’aquests nous tipus de publicacions, que surten de l’objectiu inicial que ens havíem plantejat al fer el bloc -> reflexió…).

Acompanyada per Olga Cuevas, directora de l’Institut Roger de Llúria; el doctor i cirurgià oncològic Joan Vidal-Jové, i la xef Montse Vallory, un dels referents actuals a Catalunya de la cuina sana, formaven la taula que presidia l’acte i que ens conduiria posteriorment a fer un col·loqui sobre alimentació saludable on se’ns va convidar a participar a tots els assistents.

En primer lloc ens van presentar un petit vídeo-documental on cares molt conegudes del panorama català (també presents a la festa) ens parlaven sobre els seus hàbits alimentaris i debatien al voltant de l’alimentació saludable.

Aquest vídeo ja ens avançava una de les novetats que el portal oferirà des d’aquest moment: la possibilitat de fer-se soci d’ETS EL QUE MENGES i tenir accés a una àrea privada de receptes, descomptes en el nou consultori mèdic en línia i un servei de coaching nutricional també en línia. Els socis també podran gaudir de descomptes a establiments saludables: restaurants ecològics, km0 i vegetarians, centres mèdics i de formació, tractaments naturals, homeopatia, estades rurals, etc. Com a novetat també hem de destacar la creació del servei de càtering saludable.

Un cop presentades les novetats ens van donar a conèixer els resultats d’un estudi sobre alimentació saludable en el qual han participat 700 lectors. Hi havia algunes dades que em van semblar curioses com que el perfil del participant era el de una dona de més de 38 anys i amb menys d’1 fill (de mitjana). O que el fre a consumir aliments ecològics era degut al preu més elevat que tenen i en segon lloc a la dificultat de trobar-ne. O que usuaris que no mengen carn buscaven també una alternativa al peix.

Us haig de dir que vaig trobar molt interesant tots els temes que es van tractar i em van quedar ganes d’aprofundir més sobre el tema, malgrat algunes de les recomanacions i pautes que es van donar no les comparteixo. Crec que s’ha de menjar de tot, però respecto produndament (i admiro la seva voluntat i convicció) als que no vulguin consumir cap aliment d’orígen animal. Suposo que en tots els àmbits ens hem de quedar en el punt mig, l’equilibri. Dins l’alimentació complerta i variada que portem a terme a casa nostra està clar que la matèria primera si pot ser ecològica i de proximitat (sempre i quan sigui de qualitat. No sempre proximitat equival a qualitat…) és la millor opció que podem escollir.

En canvi comparteixo completament moltes de les pautes i recomanacions que ens va fer el Dr. Vidal-Jové. També crec que el que mengem pot canviar el pronòstic de l’enfermetat que patim. O dit d’una altra manera l’alimentació adequada i adaptada a la malaltia influeix directament en la millora parcial de l’enfermetat. Amb això no és que afirmi amb rotunditat la cèlebre cita de Hipòcrates que diu “L’aliment és la teva medicina” però afirmo que contribueix en la millora.

També comparteixo amb la Sra. Olga Cuevas que l’alimentació dels més petits és una qüestió educativa i que cal tenir-la present ja des de l’embaràs i treballar-la a casa i a les escoles.

La xef Montse Vallory va parlar sobre la tan esperada desaparició del tefló en els utensilis de cuina, que ha estat prohibida la seva comercialització aquest any. I va recomanar no utilitzar el plàstic en les preparacions culinàries. Per tant, compte amb els contaminants a la cuina. No tot depèn de l’aliment que ens menjarem sinó com el tractem i de quina manera el transformem.

Durant el col·loqui es van tractar molts temes. Sobre els cereals destacar els d’espelta ecològica o els de Kamut que són els que menys modificacions genètiques han petit i per tant els més saludables. Sobre els sucres vigilar ja que són lladres de vitamines i minerals! Al contrari de les algues que contribueixen a mantenir-ne i ens aporten iode un mineral importantíssim per la nostra salut, però que cal anar en compte de no consumir-ne en grans quantitats perquè aleshores passaria a ser perjudicial.

Acabat el col·loqui vem tenir el privilegi de tastar el càtering de menjar súper saludable on vem poder reafirmar que saludable no està renyit amb deliciós! Tots els tastets eren boníssim i m’han vingut moltes ganes de provar de fer elaboracions culinàries amb quinoa per exemple que vaig trobar deliciosa! O tot el joc que ens poden donar les algues (i més ara que en conec els beneficis!). Us deixo (per fer-vos dentetes jejejeje) els plats que vem menjar. 😉

  • Torradetes de tàrtar d’algues i salmó
  • Seitons marinats amb compota de poma
  • Tabule de quinoa
  • Bifàsic de crema de coliflor, bolonyesa de seitan i cruixent de wakame
  • Makis variats d’arròs integral
  • i mooooolts més tastets 😀
Convidar-vos a visitar el portal d’ETS EL QUE MENGES en el que de ben segur hi trobareu contingut molt interessant!
I per acabar agrair a la Núria Coll (@nurcoll) i a tot el seu equip la invitació, el tracte i la vetllada que vem passar en aquesta primera festa d’aniversari! La primera de moltes més que de ben segur celebraran! Felicitats i bona feina!

Posts relacionats

4 Comments

PASSWORD RESET

LOG IN