Bloc de receptes i cuina

Cooperativa La Fageda

SHARE
, / 8548 21

Fa unes setmanes en el marc de la celebració del 30è. aniversari de la Cooperativa La Fageda vem assistir a la jornada de portes obertes on vem poder fer una visita guiada per les instal·lacions. De fet des d’allà, a través del Twitter  del @BlocCuinetes vaig fer un intent de “retransmissió en directe” de la visita que afegiré al llarg del post a mode de resum. 😉

La Cooperativa La Fageda està en un lloc privilegiat i per arribar-hi has d’accedir per la pista forestal de la reserva natural de la Fageda de’n Jordà! Només això ja és un regal! Sempre m’ha encisat… Maragall ja ho deia:

La Fageda d’en Jordà

Saps on és la fageda d’en Jordà?
Si vas pels vols d’Olot, amunt del pla,
trobaràs un indret verd i profond
com mai cap més n’hagis trobat al món:
un verd com d’aigua endins, profond i clar;
el verd de la fageda d’en Jordà.

El caminant, quan entra en aquest lloc,
comença a caminar-hi a poc a poc;
compta els seus passos en la gran quietud:
s’atura, i no sent res, i està perdut.

Li agafa un dolç oblit de tot lo món
en el silenci d’aquell lloc profond,
i no pensa en sortir, o hi pensa en va:
és pres de la fageda d’en Jordà,
presoner del silenci i la verdor.
Oh companyia! Oh deslliurant presó!

Joan Maragall

Ja dins d’aquest paratge vem enfilar camí fins a la Cooperativa on al matí havien enlairat globus aerostàtics en motiu de la celebració. Arribats a tocar del migdia vem fer una visita guiada per les instal·lacions de la cooperativa, que vem acabar amb un tast dels seus iogurts i postres (a triar-ne un) i un audiovisual. La visita ens va agradar tant que per setmana santa hi vem tornar a anar amb tota la família.

La Fageda és una cooperativa catalana d’iniciativa social sense ànim de lucre creada a Olot el 1982. Té com a finalitat la integració laboral de les persones de la comarca de la Garrotxa (Girona) que pateixen discapacitat intel·lectual o trastorns mentals severs. Hi treballen un total de 270 persones, inclosos usuaris i professionals. Una dada que em va cridar molt l’atenció:  @BlocCuinetes: La quota d’atur de persones amb discapacitats mentals a la Garrotxa és del 0%. A l’estat espanyol és del 98%! A la cooperativa es dóna feina a aquest col·lectiu que desenvolupen tasques productives com les activitats a la Granja, la planta d’elaboració de productes làctics, a la secció de jardineria, al viver forestal i/o al taller de manualitats. Al marge d’aquestes activitats la Cooperativa també realitza tasques assistencials com el Servei de Teràpia Ocupacional, pisos assistits per als treballadors i activitats de lleure.

La granja compta amb prop de 500 vaques de raça frisona, 260 dels quals són vaques adultes per a la producció de llet, i la resta són vedelles joves per a reposició o vaques que es troben en cicle reproductiu. Les vaques són inseminades artificialment amb esperma de braus canadencs.

@BlocCuinetes: A les vaques frisones de @lafageda els hi posen música clàssica a estones que millora la producció i la qualitat de la llet!  

S’ha de dir que tenen molt ben cuidades les vaques! Amb zones diferenciades depenent del seu estat (embarassades, pre-part/post-part, productives, llar d’infants dels vedellets, …), zona d’spa a les que acudeixen per rascar-se quan els hi pica l’esquena, espersors d’aigua fresca per combatre la calor, música clàssica de fons i un sistema de neteja i retirada de fems molt efectiu. Vaja que tot i fer olereta a granja no vem trobar que fes pudor i la vem trobar molt neta!

@BlocCuinetes: La higiene i comoditat de les vaques i vedells de @lafageda és vital per la tranquilitat dels animals i la qualitat de la llet.

I parlant de fems… @BlocCuinetes: Cada dia treuen 16 tones des de purins a @lafageda! Actualment els tracten a la seva pròpia planta de compostatge. I sort! Perquè 16 tones al dia donen per molt! En acabat el procés de compostatge, el producte és apte per adobar els camps o és venut als pagesos.

Cada vaca produeix de mitjana 30 litres de llet al dia. La producció anual actual està situada al voltant dels 2.200.000 litres, que es destinen íntegrament a l’elaboració de iogurts i postres làctics.

@BlocCuinetes: La sala de munyida és com un paraís x les vaques d @lafageda ja q els hi posen música mentre les munyeixen i les netegen.

@BlocCuinetes: La llet és analitzada i passa dels tancs a la fàbrica a través d’uns tubs sota terra.

El iogurt de granja de La Fageda es fa amb llet que no té més de 48 hores. No porten ni conservants, ni colorants. La pasteurització de la llet a 95º C elimina només el gèrmens patògens i manté totes les vitamines. En unes condicions anaeròbiques s’introdueixen els bacteris encarregats de fermentar la llet per tal de fer-ne iogurt (Streptococcus i Lactobacillus). El iogurt conté microorganismes vius que produeixen efectes benèfics sobre la nostra flora intestinal i ens faciliten la digestió. Atenció a la proporció… 1.250 milions de bacteris per cada envàs de iogurt!  

La Fageda ha anat ampliant la seva gamma de iogurts i postres làctics en els darrers temps i podem trobar com a novetat el iogurt grec que s’elabora afegint la nata extreta als iogurts desnatats (és cremosíssim!) i els gelats que s’elaboren a Badalona (es poden trobar de moment a Caprabo i Bonpreu). Com a primícia ens van avançar que la cooperativa també està treballant en l’elaboració de melmelades artesanes fetes amb els fruits dels arbres fruiters que han plantat a la finca i d’hortalisses de l’hort. Properament també les comercialitzaran!

Vem acabar la visita tastant un iogurt (nosaltres vem tastar el grec que ens va agradar molt!) i veient aquest audiovisual que defineix molt bé l’esperit del projecte de La Fageda que un dia un Psicòleg preocupat (amb nom de gran descobridor) va engegar per canviar la realitat del dia a dia dels seus pacients. I ha fet una gran feina! 😉

Us deixem amb l’audiovisual que vem veure en acabar la visita!

En conclusió: vem passar un dia molt bonic! Crec que nosaltres i els nostres nens van aprendre coses importants sobre el treball social al marge de la part lúdica de conèixer el funcionament d’una granja. Recomano la visita tingueu nens o no. Per concertar visites guiades ho podeu fer a través de la seva web.

Nota: Aquest post NO és patrocinat. Neix tan sols de la voluntat de donar-vos a conèixer un projecte social que creiem que està portant a terme una gran tasca en el nostre país! 😉


Posts relacionats

21 Comments

 • Sara Maria ha dit:

  El Grec és genial!

 • marina ha dit:

  Caram, Nuni! Una crònica fantàstica de la vostra visita a la Fageda. N’he pres notes i tot perquè el tema m’interssa força. He estat de vegades a la Fageda, però només a fer una visita ràpida i comprar-hi iogurts i l’entorn natural és una passada. Bé, he pres nota d’algunes coses que no sabia i que ara ja sé gràcies a tu! El poema de Maragall sí que me’l sabia perquè me’l van fer aprendre a l’escola, però no sabia que les vaques eren frisones, ni que se’ls posava música clàssica perquè estiguessin bé i a l’hora de munyir, que traiessin 16 tones de purins i que aquests anessin al compostador, ni que es fes servir una llet només bullida 48 hores abans, ni que la fageda fes gelats i estigués preparant la possible comercialització de melmelades, ni… en fi! Que ha estat molt instructiu, tot plegat. Gràcies!

  • nuni ha dit:

   Marina m’has deixat impressionada!!
   Moltes gràcies a tu per haver-te llegit el post amb atenció! 😀
   Ens va agradar molt la visita i per sobre de que tinguin un bon producte estan fent una tasca social molt important!!
   Molts petons i gràcies pel teu comentari!! 😉

 • Lourdes ha dit:

  Doncs, no entenc com no està patrocinat…. jajajajaja…
  Bromes a part, coneixia el iogurts de La Fageda (són boníííssims!) però no sabia que es podia visitar la Cooperativa. Està molt bé, Nuni, aquest post. M’ha agafat ganes de menjar-me un iougurt… de La Fageda, per suposat!

 • La Fageda ha dit:

  Amics, impressionant crònica!! Ens ha encantat 🙂 Ara mateix en fem difusió! Una forta abraçada.

  • nuni ha dit:

   Ens fa molta il·lusió que us hagi agradat!
   Vam passar un dia fantàstic i vem aprendre moltes coses.
   Feu una feina excepcional!
   Gràcies pel vostre comentari i fins ben aviat! 😉

 • Iris ha dit:

  Ostres, quina crònica més maca de la visita. He de dir que sóc una autèntica fan dels productes de la Fageda i sempre els compro al supermercat. Trobo que hem de recolzar els nostres productes i el nostre comerç i més si són d’aquesta qualitat. Felicitats a tots!

  • nuni ha dit:

   Hola Iris!!
   A nosaltres també ens agraden molt els seus productes! I els hi hem de donar suport comprant-los perquè puguin continuar fent la feina tant important que estan fent!
   Moltes gràcies guapíssima! Petons!!!

 • starbase ha dit:

  Tinc pendent una visita, ara encara en tinc més ganes! 🙂

 • Podieu haver passar per casa en Jordi que està al costat! si que són bons si…
  petonets

 • Bet ha dit:

  M’encanten els iogurts de la Fageda!! i els gelats també, ja tinc ganes de provar les melmelades… Coneixia la gran tasca social que fan, però no tota la resta, quin post més compet Nuni, moltes gràcies! Hi he passat un parell de cops quan anàvem de colònies a Joanetes, però mai hem visitat la cooperativa, a veure si algun dia ens animem. Ara encara me’ls menjaré més a gust!! petonets

  • nuni ha dit:

   Hola Bet!!
   La visita em va agradar molt tant per l’entorn com l’explicació que ens van fer del treball de la Cooperativa. Per no dir que els seus iogurts i postres són boníssims!!! has provat el grec? és boníssim! El meu preferit! 😉
   Molts petons guapíssima!!! 😉

 • […] unes setmanes ja us vaig parlar de la visita que vaig fer a la cooperativa de La Fageda i la descoberta d’aquests iogurt grecs tant i tant bons! En els propers dies també us […]

 • […] ho tenien tot ple… L’hem visitat en dues ocasions la cooperativa i ja havíem fet la visita guiada però en el darrer any han canviat el format de la visita en la que s’acaba fent un tast dels […]

 • […] què fan i quins són els valors del seu entorn natural. Pels qui no conegueu la història de La Fageda us deixo l’enllaç del post que li vaig dedicar l’any 2012. Allà trobareu tota la […]

PASSWORD RESET

LOG IN