Bloc de receptes i cuina

La fàbrica Estrella Damm (#fàbricaestrella)

SHARE
, / 6923 16

Divendres passat una trentena de blocs de cuina vem anar convidats, sota l’organització de Gastroblocaires, a visitar la fàbrica del Prat d’Estrella Damm (#fàbricaestrella).

L’excursió prometia i no ens va decebre gens! Per començar havíem quedat tota la colla blocaire a Plaça España on un autocar ens recolliria i ens portaria cap a la fàbrica Estrella Damm. Ja us puc dir que el viatge de tornada va ser més animat que el d’anada… ja que després de la visita vem fer un tast i maridatge de 7 varietats de cerveses!

Un cop a la fàbrica ens va rebre en Carles Cervantes, responsable de l’arxiu històric de DAMM i un gran coneixedor del món de la cervesa, que ens va fer una primera presentació acompanyada d’un audiovisual. A continuació la Karen Peiró, mestre cervesera de DAMM (enginyera química), ens va fer l’explicació sobre el procés d’elaboració de la cervesa i li vem poder fer preguntes que entre ella i en Carles ens van aclarir de manera planera i amena.

DAMM forma part de la nostra història. Sempre, d’una manera o altre, ha estat present en les nostres vides. La primera cervesa que vaig provar sent adolescent va ser l’Estrella Damm (no us explicaré com va acabar aquella nit jugant al joc del duro amb la colla… això són figues d’un altre paner…). I tot i no tenir una gran passió cervesera sempre ha passat bé una cerveseta fresqueta a l’estiu (o una clara… no em pegueu!). Amb els anys (potser és que ens fem grans) hem après a valorar, diferenciar i per tant triar les cerveses que més ens agraden i les que menys. Ja us avanço que la meva preferida (i reafirmada després del tast a Damm) és l’AK Damm, una cervesa amb cos però a l’hora suau i equilibrada. La que menys la Voll Damm que la trobo massa forta pel meu gust (deu ser cosa del doble maltat). Però tornem a la fàbrica.

El 1993  s’amplia la fàbrica del Prat doblant la seva producció i convertint-la en  una de les més modernes i automatitzades d’Europa. L’automatització de la fàbrica permet una reducció en el personal però aquest ha de rebre una formació més específica. Les persones que elaboren directament la cervesa són 4 per torn. En total la plantilla de personal la formen 135 persones per torn. Vull fer especial menció a l’arquitectura de la fàbrica que ha estat dissenyada per terrassencs (com tira la mare pàtria! xD).

La fàbrica produeix 3,5 milions de litres de cervesa al dia. Malgrat el que pugui semblar parlant de xifres d’aquest nivell, l’estoc que té la fàbrica de cervesa és baix, ja que vetllen perquè el producte estigui el més fresc possible. La data de consum preferent és d’un any però la cervesa envelleix malament (al contrari que el vi) i procuren que el producte arribi al consumidor als pocs dies de ser produïda.

A la fàbrica també tenen el departament de cata, el de màrqueting, el de producció i el de I+D. Aquests tres últims són els que es reuneixen periòdicament per decidir quins nous productes es podrien llençar al mercat. Un cop decidit s’ha de fer una producció mínima que en el cas que no funcioni es retirarà del mercat (la freedamm de poma o l’estrella damm light en són dos exemples). Si té èxit es mantindrà la producció. Un exemple d’èxit i innovació és la creació de l’Estrella Damm DAURA apta per a celíacs que ha rebut premis internacionals.

També es dediquen a la formació barista. Convidem a tots els propietaris de bars que serveixen copes gelades o tenen una pala d’escumar amb menta que s’hi apuntin. Els consumidors habituals ho agrairem! 😉 I és que en Carles Cervantes ens va explicar divertidament coses que mai s’haurien de fer servint cervesa “servir una cervesa en una copa gelada és com flamejar una paella… no cal, ni és convenient…” ens explicava! xD

La cervesa s’obté, principalment, de la fermentació alcohòlica de la mescla entre el llevat i el most, procedent de l’ordi maltat i aromatitzada amb llúpol, sotmesa a un procés de cocció. Cal tenir en compte que s’han d’ajustar els productes perquè organolèpticament siguin iguals malgrat la matèria primera varia depenent de la zona de producció o de les condicions de la collita d’aquell any. Els 500 m3 d’aigua que extreuen del pou cada hora  prové de l’aqüífer del Prat. Aquesta aigua és osmotitzada ja que ha de ser química i biològicament pura. Cada any es gasten 6 milions d’€ en tractament d’aigua.

Després de l’explicació en Carles ens va fer la visita guiada per totes les instal·lacions de la fàbrica (una autèntica marató a pas lleuger! 😉 ). Vem visitar l’àrea de producció (4 persones amb un munt d’ordinadors); la màquina envasadora d’ampolles; la màquina envasadora de llaunes; la microcervesaria; l’àrea d’embalatge, magatzem i distribució. En aquest últim punt va ser com de ciència ficció! Veure tot de màquines (semblants a transpalets) movent-se soles, carregant i descarregant, sense xocar entre elles, comunicant-se les unes amb les altres, … va ser espectacular! Pensava “és el futur!” i tocant de peus a terra vaig dir en veu alta… “no… és el PRESENT!”. De debó que em va fer pensar… i amb aquests pensaments “d’on venim i cap a on anem” que ara no venen al cas, ens vem dirigir a fer el tast i maridatge de 7 varietats de cerveses DAMM, passant pel costat dels gegants tancs de cervesa que perfilen la fàbrica, que tenen una capacitat de 750 mil litres cadascun!

En Carles ens va donar les pautes per començar el tast de diferència amb maridatge. Vem començar per les cerveses de menys graduació fins a les de més graduació i vem acabar amb les afruitades. L’ordre i maridatge van ser els següents:

SAAZ
Broqueta Salmó Carpier amb Cogombre i Coulis de la Passió
A.K.DAMM
Tartaleta de Brandada amb Olives de “Calamata”
ESTRELLA DAMM
Coca d’Escalivada amb Anxova
VOLL DAMM
Torradeta de Magret amb Ceba Caramel·litzada
BOCK DAMM
Broqueta de Mortadel·la amb Coulis de Mango
WEISS DAMM
Patata Farcida de Botifarra del Perol amb Fruits Secs
ESTRELLA DAMM INEDIT
Orada amb Ratatouille de Verdueres i Salsa Marinera

Postres: Xarrup de Fruites amb Gelat de Plàtan i Toffee

Al començar el maridatge ens van regalar un llibre “del Sikaru a la cervesa” on explica la història de una de les begudes més antigues de la humanitat, la cervesa. L’he trobat tant interessant que no descarto de dedicar un altre post al món de la cervesa: orígen, història, procés d’elaboració, …

Moltes gràcies a Estrella Damm per donar-nos a conèixer l’activitat del seu dia a dia i a culturitzar-nos en termes cervesers. Ja som una mica més savis! 😉 I gràcies de nou a Gastroblocaires per l’organització de l’excursió dammera! 🙂


Posts relacionats

16 Comments

 • starbase ha dit:

  Gràcies a tú per apuntar-t’hi i compartir un divendres amb nosaltres i per aquesta crònica exhaustiva!! Tremenda!!

  • nuni ha dit:

   Gràcies Òscar!
   La oportunitat de poder conèixer productes de primera mà i poder-ho donar a conèixer des del nostre petit raconet és fantàstic i molt gratificant!
   😉

 • judith ha dit:

  i jo que em pensava que anàveu a l’antiga fàbrica de la Ronda Sant Antoni, jajajajajajaja. Una visita molt xula! petonets

  • nuni ha dit:

   Ara entenc el comentari de que estaríem a prop de casa!!!
   Ja m’estranyava que visquéssiu al costat de la macrofàbrica DAMM!
   Va ser una visita genial! A veure si un dia anem a veure l’antiga fàbrica Damm (la de prop de casa vostra! 😉 ).

   Molts petons Juju!

 • Jose Padilla ha dit:

  Molt bona crònica, molt descriptiva, tal com va ser, va ser una tarda molt divertida i em va encantar conèixer a un munt de blocaires.

  • nuni ha dit:

   Moltes gràcies Jose!
   Nosaltres també en vem gaudir molt! A veure si ens retrobem el properes trobades!

   Una abraçada! 🙂

 • Bet ha dit:

  Ostres Nuni, si no t’has descuidat res! 🙂 va estar molt bé oi? quan comencin les vacaces de setmana santa també faré la crònica, a veure si me’n recordo de tot, sort que em vaig fer “xuletes” 😉
  Em va encantar poder compartir la taula amb vosaltres, em vaig sentir molt a gust! Fins aviat!!
  Petonets

  • nuni ha dit:

   Jajajajja!!! I tant que me n’he deixat de coses Bet!
   Quan la vaig publicar vaig començar a pensar: t’has decuidat de posar que DAMM és la 30a marca de cervesa del món. Que la producció de Llúpul està controlada per l’estat… etc.
   Però al ser una crònica de més de 1000 paraules he decidit deixar-la tal qual! 😉
   Per nosaltres també va ser un plaer conèixer-te en persona i compartit taula amb tu! Va ser una estona molt agradable!
   Ja tinc ganes de llegir la teva crònica!

   Molts petons guapíssima! 😉

 • Apa aquí, el que em vaig perdre!! A mi m’encanta la cervesa, però no hi vam poder anar… gràcies per aquesta crònica tan detallada!
  Petonets
  Sandra

 • miquel ha dit:

  Fantastico resumen de la visita,no te has dejado nada,me gusto volver a veros.
  una abraçada

  • nuni ha dit:

   Moltes gràcies Miquel!!!!
   Igualment! Ens va agradar tornar-te a veure! A veure si a la propera podem parlar una estoneta!!!

   Petons!!! 😉

 • Sion - Fem un mos ha dit:

  Va ser una molt bona trobada i també la visita a la fabrica DAMM, varem conèixer moltes coses sobre el mont de la cervesa.
  Ens va agradar tornar-nos a retrobar.
  Fins la propera. Petons

  • nuni ha dit:

   Hola Sión!!!
   Sí que va estar bé! Igualment un plaer tornar a passar una estoneta amb vosaltres en aquests saraus blocaires! 😉

   Petons!

 • David ha dit:

  Hola m’agradaria posar aquestes imatges al meu treball de logistica comercial. La info és molt bona. Podries pasar-me més info si us plau i les fotogràfies?
  Gràcies

  david

  • nuni ha dit:

   Hola David!
   Primer de tot gràcies pel teu interès.
   La informació de la visita està recollida en aquest post. A la web d’estrella damm segur que pots trobar més informació.
   De tota manera envía’m un mail explicant-me exactament què necessites i quines imatges t’anirien bé i miraré d’enviar-te-les.
   Em pots enviar un mail a través del formulari de contacte que trobaràs al menú de la capçalera del bloc.
   Salutacions!

PASSWORD RESET

LOG IN