Bloc de receptes i cuina

La Carxofa Prat (trobada blocaire carxofera al Prat)

SHARE
, / 7109 11

Aquest passat cap de setmana, en el marc de les 3eres Jornades gastronòmiques Pota blava i Carxofa Prat, ens van convidar a conèixer de prop la Carxofa Prat. En Joan Ribas, pagès i president de la Cooperativa Agrícola del Prat ens va portar, acabades de collir del camp, les carxofes que els cuiners Susana Aragón i Virgilio Contero, ens van cuinar en directe presentant-les en 5 textures diferents. En Joan, de conversa amena, ens va explicar les particularitats del cultiu i les qualitats de la Carxofa Prat.

La Carxofa Prat es conrea al Delta de Llobregat, terra que per les seves característiques atorga a les carxofes un gust més dolç i una textura més tendra. Precisament degut a les característiques que les diferencien de carxofes d’altres procedències estan treballant per a la obtenció del distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).

En Joan ens explica que la Carxofa ofereix la màxima qualitat quan es consumeix poques hores després d’haver estat collida. Per aquest motiu les comercialitzen garantint un temps i una distància mínims entre la collita i el seu trasllat fins al consumidor. La proximitat i la frescor són la garantia d’un producte que manté totes les seves propietats organolèptiques i nutritives.

També ens va explicar el cicle de floració (floreix fins a tres vegades donant fruits de característiques i qualitats diferents a cada floració), els efectes de la climatologia sobre les carxoferes (el clima humit afavoreix l’aparició de fongs que les malmet. Les gelades poden matar les flors o a la pròpia carxofera), els mesos de producció (de novembre a abril), la distribució de la producció (bàsicament a Mecabarna), així com una bona colla de vivències que només algú que estima el què fa transmet amb tanta força. Un plaer haver-lo pogut escoltar!

Els cuiners ens van preparar les carxofes en cinc textures diferents:

  1. Carpaccio de carxofa (Molt bo. Em va agradar sobretot la textura cruixent de la carxofa crua i el “crec” al mossegar-la.)
  2. Bunyols de carxofa (la Susana ens va explicar que és una manera d’aprofitar les fulles de les carxofes que normalment rebutjaríem. Per sobre ens va explicar que les fa al forn, i de les fulles que normalment rebutjaríem, en separa la part més tendra que passa per la Termomix fent-ne una pasta. Aquesta pasta la barreja amb la massa del bunyol i llestos! Dels millors tastets de textures pel meu parer!)
  3. Carxofa en tempura (també molt bons! La tempura cruixent i la carxofa molt gustosa)
  4. Esferificacions de carxofa (sempre és divertit provar una esferificació. La sensació de trencar el rovell d’un ou de gustos diferents és fantàstica. Ara bé en aquest cas no vaig notar massa el gust de la carxofa, vaig notar més l’aroma de l’oli de tòfona blanca que portava que no pas l’aroma i el gust de la pròpia carxofa. Molt bona i curiosa de menjar!)
  5. Escuma de carxofa amb encenalls de pernil ibèric (També molt bona tot i que potser predominava més el gust de la nata que no pas el de la carxofa).
Tots els tastets em van agradar molt destacant els bunyols que a part són una magnífica forma de cuina d’aprofitament. La part que aprofitem de la carxofa és molt petita i d’aquesta manera utilitzem una part de les fulles que rebutjaríem. Acompanyant els tastets teníem l’Estrella Damm Inedit, patrocinador de les 3eres Jornades gastronòmiques Pota blava i Carxofa Prat, que diuen és la única cervesa que marida amb les carxofes. El seu gust suau i  refrescant va acompanyar molt bé les 5 textures de carxofes.
Després del tastet vem arrodonir la jornada dinant tota la colla un arròs amb pollastre Pota Blava.

Per acabar agraïr a Pratencs.cat la invitació i l’hospitalitat, vem passar un dia fantàstic en el que vem aprendre un munt de coses! I gràcies també a Gastrobloc@ires per la organització de la trobada.

Us deixem el vídeo de la trobada perquè us pugueu fer una idea de com va anar i lo bé que ens ho vem passar!

Les Jornades seran del 8 al 31 de març i es podrà assaborir el Pota Blava i la Carxofa del Prat en els diferents menús especials que els restauradors del Prat estan preparant per a l’ocasió. Val la pena anar-hi, tenen uns productes excepcionals!


Posts relacionats

11 Comments

PASSWORD RESET

LOG IN