Aquest passat cap de setmana, en el marc de les 3eres Jornades gastronòmiques Pota blava i Carxofa Prat, ens van convidar a conèixer de prop la Carxofa Prat. En Joan Ribas, pagès i president de la Cooperativa Agrícola del Prat ens va portar, acabades de collir del camp, les carxofes que els cuiners Susana Aragón i Virgilio Contero, ens van cuinar en directe presentant-les en 5 textures diferents. En Joan, de conversa amena, ens va explicar les particularitats del cultiu i les qualitats de la Carxofa Prat.
La Carxofa Prat es conrea al Delta de Llobregat, terra que per les seves característiques atorga a les carxofes un gust més dolç i una textura més tendra. Precisament degut a les característiques que les diferencien de carxofes d’altres procedències estan treballant per a la obtenció del distintiu europeu de qualitat d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
En Joan ens explica que la Carxofa ofereix la màxima qualitat quan es consumeix poques hores després d’haver estat collida. Per aquest motiu les comercialitzen garantint un temps i una distància mínims entre la collita i el seu trasllat fins al consumidor. La proximitat i la frescor són la garantia d’un producte que manté totes les seves propietats organolèptiques i nutritives.
També ens va explicar el cicle de floració (floreix fins a tres vegades donant fruits de característiques i qualitats diferents a cada floració), els efectes de la climatologia sobre les carxoferes (el clima humit afavoreix l’aparició de fongs que les malmet. Les gelades poden matar les flors o a la pròpia carxofera), els mesos de producció (de novembre a abril), la distribució de la producció (bàsicament a Mecabarna), així com una bona colla de vivències que només algú que estima el què fa transmet amb tanta força. Un plaer haver-lo pogut escoltar!
Els cuiners ens van preparar les carxofes en cinc textures diferents:
- Carpaccio de carxofa (Molt bo. Em va agradar sobretot la textura cruixent de la carxofa crua i el “crec” al mossegar-la.)
- Bunyols de carxofa (la Susana ens va explicar que és una manera d’aprofitar les fulles de les carxofes que normalment rebutjaríem. Per sobre ens va explicar que les fa al forn, i de les fulles que normalment rebutjaríem, en separa la part més tendra que passa per la Termomix fent-ne una pasta. Aquesta pasta la barreja amb la massa del bunyol i llestos! Dels millors tastets de textures pel meu parer!)
- Carxofa en tempura (també molt bons! La tempura cruixent i la carxofa molt gustosa)
- Esferificacions de carxofa (sempre és divertit provar una esferificació. La sensació de trencar el rovell d’un ou de gustos diferents és fantàstica. Ara bé en aquest cas no vaig notar massa el gust de la carxofa, vaig notar més l’aroma de l’oli de tòfona blanca que portava que no pas l’aroma i el gust de la pròpia carxofa. Molt bona i curiosa de menjar!)
- Escuma de carxofa amb encenalls de pernil ibèric (També molt bona tot i que potser predominava més el gust de la nata que no pas el de la carxofa).

Les Jornades seran del 8 al 31 de març i es podrà assaborir el Pota Blava i la Carxofa del Prat en els diferents menús especials que els restauradors del Prat estan preparant per a l’ocasió. Val la pena anar-hi, tenen uns productes excepcionals!
Una informació ben complerta Nuni, jo com tú en el cas de les dues preparacions més vanguardistes no vaig notar prou la carxofa. Si més no, no prou com a mi m’agrada notar a la reina vegetal de l’hivern 🙂
Gràcies Òscar!
VISCA LES CARXOFES i les trobades blocaires!
Petons!
Una crònica ben interessant, Nuni! Bon cap de setmana!
Hola Marina!!! 😀
Moltes gràcies guapíssima!! Bona setmana! 😉
Petons!
Ens estem inpregnant de la trobada del Prat, encara que no hi vam ser!!!
Magnífica explicació, com sempre!
PTNTS
Dolça
Hola Dolça!!!
Ostres, moltes gràcies! 😀 A veure si ens veiem ben aviat en un altre sarau!
Molts petons!!
impregnant, 🙂
PTNTS
Dolça
😉
[…] Bloc Cuinetes […]
[…] de joc ens dóna a la cuina, al post de la trobada blocaire al Prat on ens van donar a conèixer la Carxofa del Prat. Allà us vem comentar que ens havíen fet diverses preparacions per donar-nos-la a conèixer i una […]
[…] Pota Blava i Carxofa Prat un grup de blocaires vem poder assistir, com ja vem fer l’any passat, a un seguit d’activitats per conèixer d’aprop, en aquesta ocasió, el prestigiós […]