Bloc de receptes i cuina

Curs de fotografia gastronòmica per a blocaires (i dinar a Ca l’Esteve)

SHARE
, / 6366 13

Aquest diumenge passat vam anar a un curs de fotografia per a blocaires organitzat per Gastroblocaires i a càrrec d’algú molt estimat… el Martí Sans (el Martinet vaja!).

El dia estava estructurat en una primera part formativa teòrica, una segona part pràctica on veuríem posat en pràctica tot el que ens havia explicat en Martí. I una tercera part de festival gastronòmic dinant tots plegats al Restaurant Ca l’Esteve (en Xesco Bueno ens tenia preparat un menú excepcional!)! Per acabar uns Gintònics a la terrassa coberta de Ca l’Esteve tot comentant la jugada del dia. Però tornem al principi…

Els grans blocs temàtics de la sessió (i que trobareu magníficament explicats en els apunts que va preparar en Martí) van ser:

 • Tipus de càmares fotogràfiques
 • Control bàsic de la càmara (obturador, diafragma, …)
 • RAW i JPEG
 • Histograma
 • Composició
 • Il·luminació
 • Edició
 • Sessió pràctica

Primer de tot va desmitificar que fer bones fotografies sigui complicadíssim o que necessiti de molt de material fotogràfic. Ell mateix fins fa poc temps feia molt bones fotografies amb materials molt austers, per no dir que les seves primeres fotos del bloc (Apunts de cuina) eren fetes amb càmeres compactes i cartolines a mode de fons. La idea de que un porexpan, o un cartró-ploma ens pugui servir de reflector, o que una lona de plàstic ens serveixi de fons et fa adonar que fer fotografies no està renyit amb la butxaca! La mateixa escenografia dels plats tampoc té perquè costar-nos un dineral, amb idees com comprar teles variades a metres, o plats diferents econòmics (a establiments de baix cost 😉 ) són suficients per preparar l’atrezzo d’una bona fotografia.

La llum. La llum és primordial! Una bona font de llum pot ser una finestra on hi entri llum difosa, mai llum directa del sol. Si no la tenim haurem d’optar pel flaix, que n’hi ha de molts preus i gammes.

Val a dir que en Martí està convertint el que fins ara era una afició en professionalització i que poc a poc ha anat comprant-se càmeres més bones, flaixos, i d’altre equipament fotogràfic. Però l’art, l’idea i la composició de les seves fotos, ja era fantàstica abans de que disposés d’un bon equip. I és que quan un és bo, és bo! I el Martí és boníssim!!!!

En definitiva, va ser un matí molt productiu en el que vem sortir carregats de nous conceptes (almenys en el meu cas) com l’ISO, velocitat d’obturació, diafragma, revelat digital, edició del RAW, Histograma, … i també carregats d’idees de com fer bones fotografies!!

Una altra conclusió que he tret del curs és que les bones fotografies estan renyides amb les presses (eps! no vol dir que de tant en tant tinguem la sort d’enxampar-ne alguna!). La fotografia, la composició i l’edició necessiten temps i paciència! Per tant caldrà canviar el concepte de fer fotos als plats acabats de sortir del foc a cavall de l’encimera de la cuina per ser fotografiades a l’espera d’uns estómacs remugant a taula… Caldrà canviar el xip!

Per acabar, com us dèia, un àpat boníssim (i en bona companyia) de la mà d’en Xesco Bueno, xef del restaurant, a qui no coneixia encara personalment i em va caure fantàsticament bé! Després de l’àpat vam poder conversar una estona i em va donar algunes idees genials per unes croquetes que presentaré a la recepta del 15 dels Fogons de la Bordeta! 😉 M’han quedat mooooltes ganes de fer algun dels seus cursos de cuina! 😀

En resum un altre dia per recordar en companyia d’amics blocaires i de persones molt estimades com en Martí Sans, que de ben segur arribarà lluny! 😉

Us deixo els apunts de Martí que estan molt ben elaborats i us seran de gran ajuda!


Posts relacionats

13 Comments

 • Anna Hallado ha dit:

  Vam aprendre molt, vam menjar molt bé i ho vam passar estupendo.
  Què més volem?
  Petons

  • nuni ha dit:

   Hola Anna!
   Va ser un dia rodó! Vam aprendre, vam poder conèixer a blocaires que encara no havíem conegut personalment i bem menjar d’escàndol! Ah! I teníem una bona representació vinarosenca aquest cop, què més es pot demanar? 😉
   Una abraçada i fins a la propera!

 • Marina ha dit:

  Moltes gràcies pel apunts! Seran ben útils, segur! I els que no vam poder venir esperem amb impaciència les vostres magnífiques fotos….!!! Petonets

 • Massitet ha dit:

  Absolutament d’acord amb tot!!!
  Bé, amb tot no; què vol dir que et vas aprofitar d’en Xesco per preparar les croquetes del 15???? Ein?? jajajaj

  Com vam xalar! 🙂

  • nuni ha dit:

   Jajaja! Massitet ho va portar la conversa! Parlàvem amb el Xesco de la recepta de la pasta inflada i vem anar encadenant receptes i idees fins que em va donar una idea aplicable a les croquetes! 😉

   Petons!

   PD: M’has de passar una foto teva traient la llengua per penjar-li a l’habitació de l’Èric que et troba a faltar! La nostra llengua no té el mateix afecte hipnòtic de la teva! xD

 • Gali ha dit:

  quina envejaaaaaa!!!! unir dues grans passions, el menjar i la fotografia… mmmmmmmm… com ens podem assebentar d’aquestes trobades?

  Salutacions

 • Ai, ai, ai… aquí jugaràs amb aventatges pel 15, eh? Quina nivell! 😉
  L’entrada de 10, amb tots els vostres posts gairebé em sembla que tinc el Martí davant explicant-t’ho tot! 😛
  Petons
  Sandra

  PD: per cert, la Bordeta separat! jejeje

  • nuni ha dit:

   Hola Sandra!

   Ja he corregit el nom! Perdó!! 😛
   Haig de començar a fer proves per les croquetes que tinc pensades! A veure si queden bé! 😉

   Molts petons!!!

 • MaryLou ha dit:

  Una classe molt aprofitada, un bon dinar i millor companyia… què més podem demanar’
  Petonets

 • […] Curs de fotografia gastronòmica per a blocaires (i dinar a Ca l’Esteve) […]

PASSWORD RESET

LOG IN