Bloc de receptes i cuina

Sobre la gastronomia grega

SHARE
, / 7659 20

Aquest estiu hem passat les nostres vacances a Grècia! Han estat unes bones vacances on n’hem après un munt de coses, però també ens han quedat un munt de llocs per conèixer!

Avui, però, us explicaré les meves impressions sobre la gastronomia grega.

El menjar fresc és el rei de la dieta grega. Tenen una dieta típicament mediterrània (de fet, gran part de l’estudi inicial de la dieta mediterrània es va dur a terme a Creta!), amb fortes influències de Itàlia, de la cuina d’Orient Mitjà, i de les gastronomies procedents dels Balcans. Com tota dieta mediterrània es caracteritza pel consum principal de:

 • Oli d’Oliva
 • Un consum moderat de vi
 • Fruites fresques i hortalisses presents en tots els àpats
 • Un major consum de peix i marisc
 • Un consum limitat de carn
 • I un consum moderat de formatge i iogurt.

També cal recalcar que els grecs gaudeixen dels seus àpats amb la família i no tenen cap pressa per aixecar-se de taula.


Com també passa a la nostra cuina, les receptes tradicionalment gregues difereixen de poble en poble, o de família a família, variant alguns dels ingredients o en la seva preparació. Per exemple, l’amanida grega tradicionalment està feta amb tomàquet, cogombre, ceba, pebrot verd, formatge feta, olives de Kalamata i oli d’oliva; però també n’hi ha que incorporen enciam o que poden variar les hortalisses segons el que han trobat de més qualitat en el mercat o en els seus propis horts. El mateix passa amb la Mussaka, que tradicionalment intercala capes d’albergínia amb bolonyesa, que de vegades també la trobem amb un llit de patata, amb carbassó, o pebrot escalivat.

Una altra característica que ens hem trobat és que moltes famílies, i alguns restaurants, es proveeixen ells mateixos dels aliments frescos. Molts tenen hort, altres oliveres, uns altres fan mel, d’altres crien xais… i entre uns i altres comparteixen i intercanvien els seus productes de primera mà.

L’ingredient més antic que caracteritza la cuina grega és l’oli d’oliva. Grècia és terra d’oliveres i el seu oli és el que dóna el gust característic als seus plats. Els vegetals principals, molt presents en els seus plats, són els tomàquets, les albergínies, les patates, les mongetes tendres, les okres, les cebes i també s’utilitza molt el sèsam (el trobem en moltes elaboracions com pans, rosquilles, galetes…). Els cereals que cultiven són el blat (amb el que fan la farina) i l’ordi. I la carn més abundant és el xai.

No em puc oblidar el magnífic iogurt grec (que després de provar-lo us haig de dir que el Danone no és ben bé el mateix) i les varietats de formatge que tenen: el Feta (el rei de les amanides i el saganaki), el Kefalotori, el Kasseri i el Mizithra.


Cal dir que la cuina grega està molt allunyada dels refinaments d’altres gastronomies, tant és així que el refinament és enemic de l’estil gastronòmic grec. Aquest tret té l’origen històric a l’antiga Grècia en que la recerca culinària i gastronòmica era rebutjada com un signe de blanor oriental: els perses eren considerats decadents pel seu gust pel luxe, que es manifestava en la seva gastronomia. Malgrat això, Grècia compta amb uns productes de primera qualitat que fan dels seus plats un esclat de sabors autèntics i deliciosos. La primera impressió que ens van causar els plats grecs era que els ingredients tenien gust! Els tomàquets, el cogombre, la ceba morada tant dolça, … tot tenia un gust que teníem oblidat.

Durant els propers dies us aniré explicant algunes de les receptes gregues més emblemàtiques que vaig poder aprendre passant una jornada al restaurant de la Yanna. Els grecs són persones generoses i mostra d’aquesta generositat va ser el convit que em va fer la Yanna, al explicar-li que trobava les seves receptes delicioses i que tenia un bloc de cuina (gràcies a la Diana que em feia d’intèrpret!), a passar per la seva cuina un dia i m’explicaria com les elabora. Va ser una experiència inoblidable!

Ah! I la gran descoberta: El cafè grec (súper aromàtic i tot un ritual la seva preparació!) bé es mereix un post a part!

Kalimera, kalispera, i per si no ens veiem abans… kalinijta! 😉


Posts relacionats

20 Comments

 • Titaaaaa!!!!

  Caram tu, això sembla un treball d’escola, li falta sols una portada!

  Una de les poques coses que recordaba (abans de llegir el post) sobre la cuina grega era que es valoraba més el peix de riu que el de mar, era més luxós perquè també era més escàs.

  Bé, ara ja marxo a dormir amb un pelet més de saviesa grega.

  Au revoir que dirien els grecs ;)))

  Petoncitoos!

  • nuni ha dit:

   Hola Tinet!

   Ostres, no ho sabia pas lo del peix de riu. No m’estranya que allà sigui escàs! En canvi de peix marisc en van sobrats! I és taaaaant bo!!! Aix… ara em menjaria uns kalamari…!

   Molts petons!

 • massitet ha dit:

  Hola estimats!
  Quina joia de vacances i quina joia de cuina heu gaudit! M’ho menjaria tot!!!
  El que més m’ha agradat del post, però, es veure que també a Grècia cada familia te la seva recepta i que coses que aquí només acceptaríem d’una manera (com la mussaka o l’amanida), allà cadascú els fa com li sembla.

  Seguire atent esperant les receptes: algunes des les fotos m’han fet salivar a mitjanit! 😉

  Abraçades

  • nuni ha dit:

   Hola Massitet! 😀

   Doncs la veritat és que a part del fet d’estar de vacances en un lloc preciós, hem menjat la mar de bé! I és molt curiós el cas de la Moussaka! No en vem menjar cap d’igual a una altra! xD

   Una abraçada!

 • maia ha dit:

  Grècia és un país fantàstic i la seva gastronomia, amb aliments propis i frescos de primera qualitat ens és tan proper!
  Magnífic el post, salutacions.

  • nuni ha dit:

   Hola Maia!

   I tant! Tenen una cuina completament Mediterrània!!! I uns productes tant autèntics i gustosos, que són una meravella!

   Moltes gràcies! 😉

 • Nuni,

  Un resum molt encertat que ens il.lumina una mica als que encara no hem pogut trepitjar la terra dels filòsofs (tot i que no se que en queda de tot això…)

  Sensacionals els productes i no em puc imaginar una dieta més ‘mediterrània’ 🙂

  • nuni ha dit:

   Hola Òscar!

   Doncs déu ni dó el que en queda de tradició de la Grècia antiga. Encara avui perduren ritus molt antics. Per exemple pel què fa als ritus funeraris, fan unes galetes que deixen damunt la tomba de manera simbòlica per a que els ocells se les mengin. Aquest acte el repeteixen periodicament. És una tradició que encara mantenen de la antiguitat, pel que ens va explicar una guia. Molt interessant!

   Una abraçada!!! 😉

 • gemma ha dit:

  Grècia és un país que tinc ganes de visitar, però em fa por per la calor… Però la veritat és que en tinc moltes ganes!
  La dieta i la forma de menjar han de ser genials, tot i no tenir el refinament d’aquí segur que tot és d’una gran qualitat.
  Ja tinc ganes de llegir tot el que has après al restaurant de la Yanna, quina sort poder gaudir d’una experiència com aquesta 🙂

  • nuni ha dit:

   Hola Gemma!

   La veritat és que aquest estiu a Grècia ha estat especialment calorós… els mateixos grecs ens deien que feia anys que no recordaven un estiu tant calorós! Estàvem entre els 40 i 43 ºC. Ara bé anar-hi al Juny o setembre segur que deu ser fantàstic!

   A Grècia hem menjat realment bé! I els seus productes són tant gustosos!!

   Una abraçada!

 • Josep Colet ha dit:

  Nuni,
  Magnífica la cuina grega tal i com reflecteixes molt bé.
  Esperem les receptes.
  Suposo que quan anàveu a un restaurant encara mantenien la tradició de que entressis a la cuina a triar el peix que volies.
  Efcharisto.

  • nuni ha dit:

   Hola Josep!

   I tant! A molts restaurants ens feien entrar directament a la cuina i ens anaven destapant les cassoles perquè escullissim el menjar! I també mantenen la tradició de només seure a taula portar-te un got ben ple d’aigua amb gel! Amb tanta calor s’agraïa molt!

   Petons!

 • fem un mos ha dit:

  Esperarem les receptes amb impaciència
  Petons

 • iris ha dit:

  Guau, quines vacances, quines fotos, quins paisatges i quines delícies gastronòmiques! I sobretot, quina enveja!!! 🙂

  • nuni ha dit:

   Hola Iris!

   La veritat és que hem estat la mar de gust en tots els sentits! La única pega… la calor!

   Una abraçada!!!

 • anna ha dit:

  Nosaltres vam estar per Grècia fa uns quants anys i vam quedar enamorats del país i de la seva gastronomia. El cafè, deliciós, especialment els frappés que vam prendre per les terrassetes de la Plaka.
  Esperem les receptes!!!!
  Anna

  • nuni ha dit:

   Hola Anna!

   Aiiii els frappés! Ens van anar tant bé amb la calorada que feia! Passaven com si fos aigua!
   I el que també ens va encantar va ser el cafè grec (l’helenikos kaffe) que boooooo!!!!!

   Una abraçada!

 • Iasàs estimada!

  estem completament d’acord amb la valoració que en fas de la cuina grega. Ja saps que nosaltres en som uns entusiastes. Ara només ens queda compartir impressions amb vosaltres, un dia d’aquests, mentre degustem un frappé sota l’ombra d’una parra a una terrasseta de Plaka.

  Kalinijta bonica!

  • nuni ha dit:

   Hola estimats!

   I tant! Ara ens queda compartir les impressions sobre la cuina grega en directe amb vosaltres! Ja m’imagino en una terrasseta amb vistes al mar… aiiissshhh!
   Grècia ens espera!

   Molts petons!!!!!!!

PASSWORD RESET

LOG IN