Tros de Sort és una formatgeria artesana, fundada al 1995 a Sort (Pallars Sobirà) en ple Pirineu. Amb la qualitat i el sabor autèntic com a premissa, elaboren una àmplia gamma de formatges exclusivament amb llet crua i sencera de vaques alimentades amb herba de prats de muntanya produïda pels seus socis.
Tenen, també, una agrobotiga oberta al públic amb una oferta variada de productes artesanals i de qualitat en la que ens han ofert fer una visita guiada a la formatgeria.

Ens han ensenyat les diferents dependències on s’elaboren els formatges. La primera sala d’una temperatura més càlida on es qualla la llet, es separen els diferents tipus de quall (depenent del tipus de formatge que es vulgui elaborar), els motlles i la premsadora. La segona sala més freda on es summergeixen els formatges en cubes d’aigua amb sal per salar els formatges mitjançant l’osmosi i on es comencen a secar creant una primera crosta. I les cambres de fermantació (de temparatura molt baixa i una humitat d’un 90%) i maduració.
Entre els seus formatges trobem:
Pastes toves: Tou de Til·lers (tipus Brie) de 3 setmanes de maduració mínima.
Pastes premsades: Serrat del Triadó, de 2 mesos de curació mínima. Serrat del Mil·leni d’una curació d’un any. Serrat de Triadó “Roi”, Serrat del Triadó amb herbes i el Costa negra de un mes de curació mínima.
De segona fermantació: Elaboren el Tupi de Sort el més antic i pastoril dels formatges de muntanya. S’elabora a partir del ratllat dels formatges serrats molt curats, afegint aiguardent sec i oli d’oliva verge extra i es va remenant durant un mínim d’un mes fins que es produeix la segona fermentació.
Algunes curiositats sobre els formatges que m’han cridat l’atenció:
· Per cada litre de llet s’elaboren només 100 grams de formatge.
· La crosta del formatge tou (tipus brie) la produeix un fong blanc de la família de la peniscilina.
· L’orígen de Tupí no deixa de ser “cuina d’aprofitament” ja que s’elaborava a partir de formatges que no havien curat bé i la manera d’aprofitar-los era provocant-li una segona fermentació mitjançant l’aiguardent i prop d’un any de maduració (com a bons catalans, aquí no es llença res!).
· La diferència entre el mató i el formatge tipus “Burgos” és que el primer no té sal i en el segon s’afegeix la sal en el quall (motiu pel qual el Burgos es conserva més dies que no pas el mató).
En acabar la visita i l’explicació magnífica de tot el procés de l’elaboració del formatge que ens han fet hem pogut tastar les diferents especialitats de formatges que elaboren. Ha estat una visita fantàstica i sobretot molt didàctica. Hem sortit amb un formatge de pasta tova, el Tou de Til·lers amb el que ben aviat faré una recepta que vaig veure a la revista Cuina, i un bon Tupí de Sort!
Pels amants no només dels formatges sinó també els de la gastronomia i el apassionats dels “què’s” i els “com’s” us recomano que feu la visita guiada a la formatgeria!
Tros de Sort està a Camí de les Vernedes s/n 25560 Sort.
Tf. – Fax: 973 621 387 info@trosdesort.cat
Yuhuuu! nosaltres som uns enamorats del tupi… bueno vaja de tots els formatges que fan al tros de sort!!!
quina canya de post, Nuni. Molts petons i fins aviat!!!
¬¬
Són tant bons els formatges!!!
I aquests formatges de Sort no tenen res a envejar als francesos! Boníssims!!! ^^
Molts petons!!!!
Penicilinum camemberti, aquest és el fog que pobla el camembert, brie i els formatges florits blancs…
El tou dels til·lers em sembla que és el meu formatge preferit, juntament amb el reblochon!
D’aquesta formatgeria em sona haver tingut alguna coseta a casa però ara no hi caic…
Petons macos!!!! 🙂
Moltes gràcies per precisar tant bé el fong que pobla el tou de til·lers! Aiiiix sort de tu!!!! 😉
Eps, el reblochon no el conec… a veure si me n’expliques alguna coseta més. O millor a veure si me’n prepares un tast ^^!!!
Molts petons!!!!!
Sóc una cheese lover i aquesta excursió me l’apunto!!! Els hi anirè a fer una visita quan tingui un cap de setmana lliure!!!
Gràcies!!
Hola Maria!
Doncs sent una cheese lover et recomano especialment l’excursió, la visita a la formatgeria i el tast! Ja m’ho explicaràs! 😉
Una abraçada!
Aquet diumenge a la fira formatgera de Ribas de Freser hi havia un estant , vam comprar un Tou de Til.lers Roi, i vam tastar Lo Blau, son uns formatges deliciosos
Molts petons
Hola Sion!
Ostres que bé! Així veu conèixer els formatges si haver de passar per Sort!
A que són realment bons els formatges que elaboren? A nosaltres ens van encantar!
Molts petons! 🙂
Els “ratolins” ens sentim afortunats que existeixin llocs com aquesta fantàstica formatgeria.
Una abraçada
Hola Josep!
I tant que sí! Els ratolins estem encantats amb els bons formatges! I aquests ho són!!
Una abraçada!
Uooooooo!!
Aquí n’h ha un que no ha tastat el tupí. Ho confesso.
Així que aquest post m’ha fet venir moltes ganes de arreglar-ho!!
Hola Òscar!
L’has de provar el Tupí!! El mestre formatger ens explicava que el Tupí és de gustos extremistes! O t’agrada MOLT o no t’agrada GENS!
Aquí, servidors som dels que ens va agradar MOOOOOLT!!!!!
Petons!!!!
De nou amiga meva, una magnifica crònica …. de tots aquests formatges que ens expliques, el meu favorit és el Tou dels til.lers , no cal dir ni dir que és una autèntica delícia, res a envejar d’altres de més enllà de casa nostra del seu mateix estil
si algun dia vaig per Sort, segur que no anire per loteria, hi anire a per formatges!!
Una abraçada
Hola Alfons!
Moltes gràcies!! Tu sempre tant atent!!! 😉
Opino el mateix que tu! El tou de til·lers el trobo exquisit, boníssim i no té res a envejar al Brie.
Ara que ho dius hi anem bastant a Sort i encara mai hem comprat loteria a la bruixa d’or, però de formatges mai ens n’han faltat a la tornada! ^^
Una abraçada!!!