Bloc de receptes i cuina

Forn de pa Massita i la farinada de repassos (Vinaròs I)

SHARE
, / 7057 14

Aquest dissabte una bona colla de blocaires (Olleta de verdures, Delícies del rebost, el Cocinillas, Baixa gastronomia, de Cuina, Pa de nous, i nosaltres mateixos Cuinetes) vem anar a Vinaròs on en Massitet, de Olleta de verdures, ens hi va convidar a conèixer el forn de la seva família: El forn de pa i bolleria MASSITA. I quin sinó era el millor moment per anar-hi que durant el mes dels arrossos de les XV Jornades gastronòmiques de Vinaròs!

O sigui que dissabte al matí carretera i manta que a Vinaròs hi falta gent!

Massita.jpg

La família d’en Massitet ens va rebre amb els braços oberts, no haguéssim pogut imaginar una acollida més càlida que la que ens van donar. Vem passar a l’obrador on ja hi havia preparat damunt un taulell tot l’atuell necessari per ensenyar-nos com elaboren un dolç típic de Vinaròs que té molta història: La farinada de repassos.

La farinada de repassos (aquí agafaré els apunts del mestre olleta) és un dolç allargassat d’un parell de pams amb forma com de barra de pà, encara que molt més plana, i farcida. La pasta es fa amb farina integral (antigament amb la tercerilla, que s’obtenia de passar el gra molgut per un tercer sedàs, d’aquí li ve el nom de farinada de repassos) sucre morè, oli de girasol i aigua. El farcit és una barreja de farina integral, sucre morè, oli de girasol, abundant canyella en pols, pell de llimona [llima] ratllada finíssima i tires de pebrot escalivat (o sense).

Vàrem poder viure en directe com el mestre Nasio elaborava les farinades [farinàs] la tradicional i la farcida de pebrot vermell [pimentó]. I no gaire estona més tard l’Oscar, de decuina, i Juanjo, un altre mestre pastisser que fa uns panellets que impressionen, van fer-ne una cadascú amb tota una bona colla d’espectadors!

La mare del Massitet i ell mateix ens van explicar l’orígen del dolç així com la recuperació d’altres dolços i cocs de la terra que estan portant a terme. Ben aviat editaran un llibre sobre els dolços de Vinaròs que ja esperem en candeletes!

Ens van convidar a provar una magnífica safata amb cocs de sardina fresca (per a mi la reina de la fleca!), d’abadejo (peix similar al bacallà), de verdures i de tonyina, tot coronat amb pinyons… impressionant, deliciós, quina gana que m’està entrant només de recordar-ho…!!! I per beure ens van oferir una bicicleta! S’anomena bicicleta (a part de la que TOTS teniu al cap) a la combinació de vermut negre, sifó i pell de llimona (quin gran GRAN invent!).

Després d’aquest magnífic aperitiu acompanyats de la família d’en Massitet, vem anar cap al Restaurant Bergantín a dinar els esperats arrossos! Us ho explicaré en el següent post.

Tornant de l’àpat la germana d’en Massitet, ens va obsequiar amb unes safates amb farinades de repassos extraordinàries! Per cert boníssimes, amb un gust intens de canyella i un farcit cremós amb regust a llimona. La de pebrot vermell impressionantment soprenent!! Deliciosa…

Podriem continuar explicant moltes coses de Ca Massita, però més val una imatge que mil paraules no? Aquí teniu un vídeo que hem fet del magnífic dia a cal Massitet!

Si mai aneu a Vinaròs no dubteu de fer una visita al Forn Massita! El trobareu a la Plaça dels Tres Reis, número 3. 12500 Vinaròs. Telèfon: 964 45 18 90.

Moltes gràcies per la magnífica acollida que ens veu donar! Ens enduem un munt de bons records! I no dubteu que TORNAREM! 🙂


Posts relacionats

14 Comments

 • Marxava a dormir però el deure és el deure…

  Quina llàstima no haver pogut venir però el curring i les moneys fan molt 😛

  Xulos les fotos, els videos, el post i vosaltres!!!

  Naniiiiit ^^

  • nuni ha dit:

   Nosaltres et vem trobar a faltar, hagués estat molt bé tenir-te per allà! Però sabem que la feina és la feina… i la súper càmera que tindràs d’aquí poc te l’hauràs guanyat a pols!
   A la propera tu i els vermells també cap a Vinaròs!
   Moltes gràcies guapíssim!!

   Naaaniittt!!! ^^

 • massitet ha dit:

  Hola Nuni!
  Moltíssimes gràcies pel post… És tan bonic! Quina feinada heu fet editant el muntatge de fotos i explicant-ho tot amb tant detall… Aix, que em torno a emocionar! Aquesta setmana no guanyo per a eriçons de pell!!! 😉

  Un petó bonics, i moltes gràcies per tot!

  • nuni ha dit:

   Moltes gràcies massitet!!

   Va ser un dia molt i molt maco!! I encara n’estem gaudint aquesta setmana recordant el dia, preperant el post, els vídeos… és una bona manera de reviure-ho. Ho haurem de repetir!

   Gràcies a vosaltres per la vostra acollida i per deixar-nos compartir una parcel·leta de la teva vida. Una abraçada guapíssims!

 • Sara Maria ha dit:

  Genial, i el muntatge de fotos impressionant!! Tant impressionant com la visita i l’acolliment a Ca la Massita!!!

 • lules ha dit:

  Es una molt bona crònica, per una estona m’he sentit transportada a uns quans anys enrera quan anaba amb les meves tietes i l’avia a fer les coques d’arangades al forn del poble o els pastisets de carbassa o moniato o les mones salades per pàsqua o els ganxets, . . . encara ara la gent del poble s’en va als forns a coure les coques que ara preparen directament a casa . . .quins anys i quins sabors,

 • xavier ha dit:

  Ei!!!

  Moltes felicitats, de veritat!!! Carai aquest mes estem que no parem de bones notícies.

  Enhorabona!!

 • Josep Colet ha dit:

  Magnífica la sortida, l’acollida que vàreu tenir a Vinarós i les fotos que ho testimonien. A veure si a la propera hi podem ser. Una abraçada

 • Quina xul.lada de post! Entre tots esta tot dit!
  (per mi la farina sense pebrot, el pastisset de cabell d’angel i l’arros d’ortigues…)
  Repetim?
  Ptnts

 • gemma ha dit:

  Segur que va ser una diada d’aquelles que recordareu durant molt de temps.
  Jo vaig fer una visita a can Massita per setmana santa, quan estaven en plena elaboració de farinas, i em van acollir molt bé. Són una família encantadora!

 • Sensacional crònica, sensacional video i sensacional dia.

  SEN-SA-CIO-NAL.

 • StHilari ha dit:

  Un post molt ben muntat i magníficament documentat, un magnífic treball de camp … ets tan bona cronista com xef… ;-))
  1 abraçada

 • […] En Massitet ens convida a conèixer el forn de la seva família anomenat Massita a Vinaròs. La seva família ens acull amb els braços oberts i ens mimen, culturitzen, alimenten, sobrealimenten i ens regalen la joia de la corona de Ca Massita: La farinada de repassos. […]

PASSWORD RESET

LOG IN