Bloc de receptes i cuina

Taller de piruletes de Xocolata (Museu de la Xocolata)

SHARE
, / 7071 14

200904272238.jpg

Fa temps que prediquem les bondats de la xocolata amb les companyes de feina. Segurament per sentir-nos millor quan ens polim una rajola sencera de xocolata negre (amb sal, amb chili, negre a seques…) en un, o com a màxim, dos dies.

I en aquest post les reitero! S’ha demostrat que el cacau té propietats antioxidants que ajuden a prevenir malalties cardiovasculats i ens ajuda a prevenir l’accés de colesterol. També és considerat un antidepressiu natural degut a l’augment de la serotonina que experimentem després de consumir-ne. Ens proporciona una sensació agradable de sacietat i d’agilitat mental (per això a participació ciutadana som tant espavilades! 😉 ).

Doncs com deia la xocolata té un munt de bondats i propietats, i aquest dissabte un grup de blocaires ens vem trobar al Museu de la Xocolata per a fer un taller de piruletes i per aprendre’n més sobre aquesta delícia, que tantes satisfaccions ens dóna.

Xocolata2.jpg

Per poder treballar la xocolata el primer que hem de fer és fondre-la per després temperar-ne, una bona part, sobre una superfície freda. La treballarem remenant-la amb una espàtula fins a reduir la temperatura de la xocolata a: 27ºC la xocolata blanca, 28ºC la xocolata amb llet i 29ºC la xocolata negre. Un cop agafen la temperatura adequada l’aboquem de nou en el bol amb la que hem reservat prèviament per tal de que recuperi +1ºC de temperatura. Ja la tenim llesta per poder-hi treballar!

En aquest moment podem, si volem, barrejar diferents ingredients amb les xocolates. Per exemple: Xocolata blanca amb gingebre o ratlladura de llima…

xocolata3.jpg

A continuació posem la xocolata en mànegues i farem les piruletes sobre d’una superfície antiadherent com una làmina de plàstic o paper sulfuritzat. En aquest moment deixem anar la imaginació i la creativitat. Podem fer les combinacions que més ens vinguin de gust. Xocolata negre amb cristalls de sal, xocolata blanca amb sucre morè, xocolata amb llet amb fruits secs, amb fruites (mores, plàtan, maduixes, gerds…)… deixem anar la imaginació! Anem col·locant els palets (de pinxos o escuradents llargs) per tal de que queden ben agafats al refredar-se la xocolata.

xocolata1.jpg

Una mica d’història:

L’arbre del cacau només pot créixer en zones tropicals. Trobem tres tipus de cacau: el CRIOLL natural de l’Amèrica precolombina de molta qualitat i el més semblant al que cultivaven els Mayes, tot i que molt susceptible a les plagues, el FORESTER que es produeix a Ghana i a costa d’Ivori, i el TRINITARI, un híbrid dels dos primers i la varietat més utilitzada actualment.

La xocolata és el resultat de la suma de la mantega de cacau, la pasta del cacau, llet en pols i sucre. La combinació en més o menys proporció d’aquests elements, tractats d’una manera o d’una altra (més torrat, menys torrat, més mòlt o menys), ens proporcionaran la gran varietat de xocolates existents.

Què passa quan temperem la xocolata? Doncs de nou, la cuina no deixa de ser química. Hi ha 3 greixos que formen part de la xocolata. Quan l’escalfem per fondre-la aquests 3 greixos es separen i en temperar-la recupera la seva fórmula química. Aquest és el motiu pel qual quan no hem temperat bé la xocolata, quan volem fer la cobertura d’un pastís, aquesta ens queda a clapes o amb taques (a mi em va passar amb la mona de xocolata! Shhht que quedi entre nosaltres!!!).

Doncs ja hem après una mica més sobre el magnífic món de la xocolata. En algun proper post us explicaré que els meus avant-passats tenien una fàbrica de xocolata a Barcelona. Un altre dia us ho explico!

xocolata4.jpg

PD: La foto xula de la meva piruleta amb el gerd és de la Sara Maria de Delícies del Rebost! Gràcies guapíssima!!


Posts relacionats

14 Comments

 • Sara Maria ha dit:

  Què bé ens ho varem passar!!

 • Mercè ha dit:

  Nuni, tal com li vaig dir ahir a la Sara Maria, quina envejaaaaaaaaa!!! 😉
  Oh, aquest taller m’hagués encantat!! Prenc bona nota de les vostres explicacions!
  Un post genial!!
  Petons!

 • Gemma ha dit:

  Visca les bondats de la xocolata! Està més que demostrat que els efectes de la xocolata són beneficiosos per la salut. I qui no s’ho cregui, només cal que miri les cares somrients de tots els que sortim a la foto, je je je…
  Va ser genial, ens ho vam passar molt bé.
  Ara només cal esperar que organitzin un taller de bombons… 😉

 • Sí que ens ho vam passar bé, de fet molt bé. És un plaer fer trobades tan divertides amb els amics blocaires. Un petó.

 • Quina passada de piruletes! jo també vull…….

  Em va saber greu no anar-hi, us ho vareu passar genial! (s’us not a les fotos i els vídeos).

  Una abraçada!

 • mmm piruletes….
  XD
  Jo en vull, y a sobre amb aquelles fotos s’et fa la boca aigua.. ets cruel XD

 • nuni ha dit:

  Hola a tots i totes!!

  Sara Maria, i taant!! Moltes gràcies per la súper foto! Ets una artista!

  Mercè, osti quin greu que estigui taaant lluny! A veure si un dia dels que tornes per terres catalanes podem coincidir o organitzar alguna trobada i així et conec en persona!

  Gemma, quan facin el de bombons en hi apuntem corrents!!! A veure si insistint n’acaben organitzant un.

  Txell i Kike, que guapo va ser això de treballar la xoco! I quin art el Kike temperant la xocolata blanca eh?

  Martí, a veure si coincidim un dia! Que ja tinc ganes de conèixer-te en persona! Petons!

  Adri, Ara que ja sé temperar la xoco, haurem de fer experiments per casa. Tu seràs el conillet d’Índias vale? XD Petons!!

  Gràcies a tots pels vostres comentaris i petons!!!

  • mmm lo d conillet d’indies no se com pendre’m-ho mentres sigui menjar de gorra vale pero espero que no li posis Arsenic a la xocolata com l’ultim cop! XDXD

 • Olles i somriures ha dit:

  Com us divertiu. Salut!!!!

  • nuni ha dit:

   I tant que ens ho passem bé!! A veure si també t’hi apuntes un dia que ens ho passarem bomba! Petons!

 • illetapitita ha dit:

  Que bé que us ho passeu!
  I quines creacions més bones que surten sempre de les trobades!
  Una abraçada!

 • CUINETES-CARME ha dit:

  Si que ens ho vam passar bé. Hem de repetir-ho.
  Felicitats per la crònica i les fotos.
  Ens veiem!

 • […] Arce, Eva Pujol i Gemma Clofent. Si voleu llegir les seves cròniques, aneu a el cafè de nit, cuinetes i delícies del rebost. Són molt interessants, expliquen amb tot detall el procés de temperar la […]

PASSWORD RESET

LOG IN