Bloc de receptes i cuina

, / 6937 8

Crema de carbassa i moniato amb ou poxé i pernil (Som gent de profit)

SHARE

Fa uns mesos que estic col·laborant en la campanya “Som gent de profit” de la Generalitat de Catalunya, fet que em fa moltíssima il·lusió. Fa molt de temps que estem parlant sobre malbaratement alimentari i aquesta campanya neix precisament per ajudar a utilitzar tots aquells aliments que, o bé ens han sobrat i no sabem com aprofitar-los, o han envellit i no tenen el seu millor aspecte. La gran majoria d’ambdós casos són perfectament vàlids i utilitzables per elaborar noves receptes i donar-li’s així, l’ús que mereixen. Prou de llençar menjar si no és absolutament necessari. Fem un consum responsable, entre tots ho podem fer realitat.

Crema_carbassa_moniato-2

Per exemple… Com ha anat la castanyada? Segur que els panellets han volat (especialment els de pinyons…), però si us ha quedat cuit algun moniato, no us amoïneu! Ja sabem què fer-ne! Una crema de carbassa i moniato. Amb productes de temporada i que avui, que finalment ha arribat la tardor de cop, ve molt de gust. Som-hi!

Recepta: Crema de carbassa i moniato amb ou poxé i pernil

Crema_carbassa_moniato-3

INGREDIENTS

  • 500 g de carbassa
  • 200 g de moniato
  • 2 escalunyes
  • 1 l d’aigua
  • Oli d’oliva verge extra
  • sal i pebre
  • 1 ou (per persona)
  • 100 g de pernil salat
  • Sèsam torrat (opcional)

ELABORACIÓ

  1. Netegem, pelem i trossegem la carbassa. Reservem.
  2. Pelem, netegem i tallem a brounois (quadradets mitjans) l’escalunya.
  3. Posem una olla a foc mitjà amb un bon raig d’oli i posem a sofregir l’escalunya. Remenem de tant en tant perquè no se’ns cremi. Quan la tenim mig enrossida afegim a l’olla els daus de carbassa.
  4. A continuació afegim l’aigua (que cobreixi la carbassa) i ho deixem que bulli aproximadament 20 minuts (o fins que les verdures siguin ben tendres, dependrà de la mida que les hàgim tallat).
  5. Un cop cuita apaguem el foc i fora del foc afegim la polpa del moniato fet al forn, salpebrem i batem amb el túrmix fins que ens quedi una textura ben cremosa.
  6. Per acompanyar la crema farem un ou poxé: En un cassó posem a escalfar aigua amb sal. Un cop ben calenta i sense que arribi a bullir la remenem perquè formi un remolí. Trenquem l’ou en un bol petit i amb compte l’aboquem dins l’aigua, que estarà en moviment, per potxar-lo. Quan està cuit (només la clara, el rovell ha de quedar líquid) el retirem amb l’espumadera i el dipositem sobre de paper absorbent.
  7. Servim la crema tèbia amb l’ou poxé al centre i uns fils de pernil salat damunt. Podem empolsinar una mica de sèsam torrat damunt la crema.

Et recomanem...

Crema_carbassa_moniato

Com us deia aquesta crema està pensada per aprofitar aquells moniatos cuits que ens han quedat. També, si ho desitgem, es pot fer la crema amb el moniato cru, que tractarem com la carbassa (pelat i trossejat), coent-los tots dos junts.

Al ser acompanyada per l’ou i el pernil el fan un plat equilibrat i complert, que ens pot servir de plat únic en un sopar per exemple.

Aquesta crema és perfectament vàlida perquè la mengi la canalla, el seu toc dolcenc agrada molt als més petits de la casa.

Pels adults si voleu obtenir una crema més “canyera” podeu incorporar espècies al vostre gust. Jo m’animaria a posar-hi curry o amanir-la amb un fil d’oli picant.

Concurs de tardor de Som gent de profit

concurs_tardor_Tavella

Vosaltres també podeu explicar-nos quins són els vostres consells contra el malbaratament alimentari, és més, podeu tenir un premi i tot! Per fer-ho participeu enviant-nos una recepta en aquest enllaç del “Concurs de Tardor” de Som gent de profit. Podeu guanyar una de les 3 cistelles ecològiques de la Tavella que hi ha en joc. Per cert… en aquesta ocasió el jurat sóc jo. I tinc moltes ganes de llegir les vostres propostes!

8 Comments

  • Clara ha dit:

    M’encanta la idea de reaprofitar, però encara que m’agrada més aquesta recepta tan de temporada. Té una pinta fabulosa!

  • Glòria /Dolça ha dit:

    Ha d’estar d’allò més bona aquesta crema. Saps que em passa a mi? Doncs que quan penso en una recepta d’aprofitament el primer que em passa pel cap és com fer un coc i amb els mateixos ingredients de la teva crema aquest diumenge vam fer un coc boníssim.
    El presentaré al concurs.
    Ptnts
    Dolça

    • nuni ha dit:

      Glòria no esperava menys de tu! Ets la reina del còcs. I la idea de fer còcs d’aprofitament la trobo fantàstica!
      Gràcies pel comentari i molt bon cap de setmana.
      Petons!

  • miquel ha dit:

    Es básico no tirar nada en la cocina y normalmente de las sobras salen platos magníficos y super buenos.Esta crema es prueba d e ello.
    Ah, y feliz santo
    Peto

    • nuni ha dit:

      Hola Miquel!
      Gràcies per pensar en el meu sant. 😉
      Penso com tu, hem d’evitar de totes totes llençar menjar.
      I reaprofitar restes o fer plats amb 4 coses sueltes que ens quedin per la nevera és tot un repte que m’encanta. 🙂
      Molts petons!

  • Palmira ha dit:

    Crec que la base de la cuina és no llençar res i sapiguer aprofitar-ho tot i sense que es noti em sembla encara millor!
    Com aquesta proposta deliciosa que a casa ens agrada molt!
    Petons
    Palmira

    • nuni ha dit:

      Hola Palmira!
      Absolutament d’acord amb tu! Un repte aconseguir no llençar res i aprofitar tot el que poguem.
      En els temps que córren encara n’hem de ser més concients.
      Molts petons!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN