Bloc de receptes i cuina

, / 9131 15

Panellets i castanyes per tot Sants

Els panellets de la Carme Ruscalleda i unes delicioses piruletes de castanya i xocolata
SHARE

Ens agraden les tradicions i som uns romàntics empedreïts de continuar imaginant la castanyada (a aquestes alçades i amb aquesta climatologia), vora el foc i refugiant-nos del fred amb una bona paperina de castanyes acabades de coure al caliu, que ens reconforten. Enguany, de nou, no en fa tant de fred com en les èpoques en que s’enmarquen els contes que llegim a la mainada sobre la castanyada, però això no treu que no poguem gaudir d’unes bones castanyes. En aquest post us volem fer dues propostes: una absolutament tradicional, els panellets, i una altra més innovadora, les piruletes de castanya i xocolata. Totes dues receptes les he elaborat per les col·laboracions que porto a terme amb Menuts Girona i Jan Petit, en una secció mensual de gastronomia infantil, que m’encanta. Prepareu-vos pares i petits mindundis i cap a la cuina!

Els Panellets de la Carme Ruscalleda

Panellets-6

Estem de sort! Després de buscar i rebuscar tenim la millor recepta de panellets de la història! La de la gran Carme Ruscalleda, que pels que no ho sabeu és una gran cuinera, molt important en el nostre país. Però no us espanteu, ja veureu que no és gens difícil, podreu donar forma i preparar els panellets vosaltres mateixos amb l’ajuda dels pares només quan calgui. Els podem fer de molts gustos i formes: rodons amb pinyons, com croquetes amb ametlla, piràmides de coco, de cafè, de xocolata, amb codony… imaginació al poder! Cap a rentar les mans que ens hi posem de seguida.

INGREDIENTS

Per començar, els ingredients per la massa dels panellets:

• 500 g. d’ametlla en pols

• 350 g. de sucre

• 150 g. d’aigua mineral

• 1 clara d’ou

Per arrebossar-los i pintar-los:

• 200 g. de pinyons

• 200 g. de granet d’ametlla

• 200 g. de coco ratllat

• 2 rovells d’ou

ELABORACIÓ

La preparació de la massa mare:

  1. Mesclar dins una cassola prou ample el sucre i l’aigua, arrencar el bull per fer-ne un xarop.
  2. Abocar-hi les ametlles en pols sense parar de remenar contínuament fins a obtenir una pasta lligada que es desprèn de les parets (uns dos minuts).
  3. Apartar del foc i deixar refredar. Incorporar a la mescla la clara d’ou sense muntar, remenant bé.
  4. Deixar refredar durant dues hores la pasta a la nevera (va molt bé preparar-la a la vigília).

La preparació i la cocció dels panellets (aquí és on els petits poden ajudar-nos o fer-los ells mateixos):

Dividir la massa en tantes parts com tipus de panellets volem fer.

Panellets-7

Pels de PINYONS:

  1. Formar petites boles rodones i regulars i arrebossar-les amb els pinyons. La massa és prou enganxosa per retenir els pinyons ben enganxats.
  2. Col·locar-los en una safata de forn amb un paper sulforitzat (o silpad) i els pintem amb els rovells d’ou mesclat amb 6 gotes d’aigua.
  3. Fornejar a 200ºC, pocs minuts (uns 6 minuts), només el temps de daurar els pinyons amb un color daurat i deixar l’interior ben tendre.

Pels de AMETLLA:

  1. Seguir el mateix procediment que els de pinyons però si ho volem poder canviar-li’s la forma fent-los allargats (com si fossin croquetes).
  2. Els enfornarem a 200 ºC uns 5 minuts, fins que s’hagin enrossit.

Pels de COCO:

  1. L’última part de massa l’amassem amb el coco ratllat i formem piràmides.
  2. Els enfornarem a 200 ºC uns 4 minuts, fins que s’hagin enrossit.

Altres propostes: Arrebossats d’avellanes, barrejant la massa amb cafè soluble, de xocolata, amb cireres confitades… També n’he vist de mojito i gintònic, o sigui que imaginació al poder!

Piruletes de castanya i xocolata

Castanya_xoco_IG

INGREDIENTS

  • 250 g de cobertura de xocolata (negre, amb llet o blanca)
  • 1/4 de quilo de castanyes cuites
  • Ulls de caramel (per decorar, aquests són de la marca Wilton)
  • Pals de “pinxitos”

ELABORACIÓ

  1. Trenquem la xocolata a bocins i la posem dins un bol que pugui anar al microones.
  2. Fonem la cobertura de xocolata al microones a poca potència, a tandes de 1 minut a 600W de potència. Passat el primer minut remenem i repetim el procés fins que ens quedi ben fosa.
  3. Punxem amb els pals les castanyes cuites i pelades i les passem pel bol on tenim la xocolata fosa. Vigilem bé que ens quedi ben recoberta. Deixem solidificar la xocolata en uns safata amb paper sulforitzat o un silpat.
  4. A mig solidificar, amb molt de compte, col·loquem els ulls de caramel a les castanyes presionant lleugerament. Deixem reposar una estona fins que la xocolata ens quedi solidificada del tot.

I ja les teniu llestes per menjar! Una altra manera de menjar castanyes, deliciosa.

Pares, proveu-les acompanyant el cafè, si els petits no se les han acabat… ja m’ho explicareu. Bona castanyada!

15 Comments

  • Diuen que la recepta de la Rusqui és genial… Però la de l’àvia del Xavi no es queda enrere! Jajajaja! 😛

    T’han quedat maquíssims, i les piruletes són <3

    Bona castanyada!

    Petonets,
    Sandra

    • nuni ha dit:

      Hola preciosa!
      Tan els de la Rusqui com els de l’àvia del Xavi són fets només amb ametlla i sucre oi? Per tant genials! Són autènticament panellets… dels cars! xD
      Aix els del Xavi… amb els pinyonets tan ben posats! <3 Molts petons guapos!

  • Eva ha dit:

    Aixxxxx m’encanten les piruletes de castanyes!!! Han d’estar boníssimes amb la combinació amb xoco i més divertides impossible!!!
    Jo fa anys que faig la mateixa recepta de massa de panellets… Algún any m’hauré d’animar amb la de la Rusca! 😉
    Bona castanyada! Segur que per Cantoni farà més fresqueta que per aquí! 🙂
    Petunets
    Eva

    • nuni ha dit:

      Hola Eva!!
      A que molen les piruletes! I quina cosa més tonta eh? Súper fàcil de fer, però el resultat és molt xulo i els hi encanta als nens! 🙂 Acompanyant els cafès són la bomba! Reserven unes quantes si les fas pels grans! Una abraçada!!

  • Palmira ha dit:

    Nosaltres també fem els panellets de la Carme Ruscalleda i queden ben bons!
    I aquests cake pops, genials!
    Petons i bona castanyada!!
    Palmira

    • nuni ha dit:

      Hola Palmira!
      És de totes les receptes que he provat la que més ens ha agradat. Crec que està molt ben pensada i venint de la Rusqui no m’estranya gens! 😉 Bona castanyada!! Petons!!

  • Bet ha dit:

    Aquesta castanya és la bomba, super divertida!!
    Que passeu una molt bona castanyada família!
    Petonets

    • nuni ha dit:

      Guapíssima! Ha quedat xula oi la piruleta? De vegades les coses més senzilles són les més resultones! Als nens els hi han encantat (i a nosaltres… xD). Molts petons i bona castanyada!!

  • Eva ha dit:

    Entre la recepta que has triat i les mans que tens, no dubto que aquests panellets han d’estar tremendos!! jo ja tinc el massapà a la nevera, i aquesta tarda m’hi fico, una castanyada sense no és castanyada, tot i que l’haguem de celebrar amb màniga curta… un petó!

    • nuni ha dit:

      Hola Eva!! Sí que estan bons sí! 😉 A veure si aconseguim que en quedin per demà al vespre!! Serà tot un repte!! xD Penso com tu una castanyada ha de tenir panellets i castanyes, com marca la tradició! I la carbassa… ja la posarem a l’olla per fer crema! Jajajajaa! Bona castanyada guapíssima i que vagi molt bé la súper producció de panellets! 😉

  • Olga Casanova ha dit:

    Com la meva família no és catalana no he pogut heretar cap recepta de panellets i això ha fet cada any vagi provant receptes diferents…..La que provat enguany és molt semblant a aquesta i, la veritat, ens han agradat moltíssim! Potser serà aquesta la que heretarà la meva filla…..
    Les castanyes, precioses i molt divertides! Ens saps moltíssim!
    Petonets i…bona castanyada!
    Olga

    • nuni ha dit:

      Hola Olga!! Doncs mira, a casa meva es feia el massapà afegint patata o moniato, però crec que la meva àvia ho feia com a “mesura d’estalvi” ja que d’aquesta manera estirava la pasta i n’hi sortien més. Eren molt bons també, però aquesta recepta de la Rusqui ens té el cor robat… i mira que n’hem provat una bona colla de receptes! 😉 Molt bona castanyada!! Petons!!

  • Eva ha dit:

    A casa també som de castanyada, tot i que s’ha de reconèixer que el Halloween dona molt joc a la cuina, oi?? segur que amb aquests panellets tan macos vau tenir un dolç final de festa. Un petó!

    • nuni ha dit:

      Hola Eva!
      Sí que dóna joc el Halloween… més que la castanyada! Però som cabuts i celebrem la castanyada (com a bons catalans! xD) algun any sucumbirem a les temptacions halloweenianes… mira que pressionen els nens, això sí sempre amb panellets, moniatos i castanyes! 😉
      Molts petons!!

  • […] poxé i pernil (Som gent de profit) Xef estrellat, botiguers de mercats i bloguers motivats Panellets i castanyes per tot Sants Panna cotta de gianduja amb crumble de speculoos Crema de xampinyons #Súmatealrosa […]

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN