Bloc de receptes i cuina

, / 9789 5

Bagels amb pastrami

SHARE

Fa uns mesos, el novembre passat, vem fer un viatge únic i inoblidable. Vem celebrar els 20 anys de parella a la ciutat de Nova York. Van ser uns dies fantàstics i també esgotadors per l’afany de voler conèixer totes les recomanacions apuntades en una llista inacabable. Després de quilòmetres fets per Manhatan, up and down, vem deicidir que caldrà tornar-hi i redescobrir la ciutat amb calma deixant-nos perdre per aquesta ciutat única, de pel·lícula.

nycity

Us preguntareu per què us ho explico tot això; doncs perquè l’ingredient del rebost gourmet d’aquest mes està íntimament unit a la ciutat de Nova York. El pastrami.

Pastrami, bagels i Nova York

El pastrami s’elabora amb carn de vedella que es dessagna i es posa la carn en salaó a assecar, se li afegeixen algunes espècies com ara all, pebre negre, marduix o alfàbrega, i finalment es fuma. Als EUA el couen després en el forn. D’origen Romanès és un clàssic molt popular de la cuina jueva, ja que s’elabora amb carn vermella (ells tenen prohibit el consum de carn de porc). Amb l’onada d’immigració europea als Estats Units a finals del segle XIX, els jueus es van instal·lar a Nova York i, allà, el van popularitzar. Avui en dia el pastrami és pels novaiorquesos al que per a nosaltres és el pernil ibèric, perquè us en feu una idea.

Katz_deli

Un dels temples de referència d’aquesta delicatessen a Nova York és el Katz’s Deli (250 E Houston St. cantonada Ludlow St.) un dels locals kosher més famosos. Allà es va rodar una escena d’un famós film dels anys 80 que segurament recordareu: Quan Harry va trobar Sally en que la Meg Ryan fingeix un orgasme de pel·lícula. En el nostre viatge no podíem faltar a aquesta cita. Vam anar-hi fora d’hora, després de l’hora de dinar, i va ser una bona pensada ja que vem poder fer la comanda amb agilitat i vem poder seure i tot, en una de les taules de dins el local.

Katz_deli

Per la nostra sorpresa, mentre miràvem les fotografies de famosos penjades de les parets del local, se’ns acosta un senyor preguntant-nos què tal anava, si ens havia agradat i si erem de Barcelona. Passen milers de persones de nacionalitats de tot el món i el costum d’escoltar la clientela els fa encertar-ne la gran majoria. La cara d’aquell senyor ens era curiosament coneguda. Al cap d’uns segons ens en vem adonar. Ens va venir a donar conversa el mateix Alan Dell, co-propietari de Katz’s Delicatessen, al que feia un moment el vèiem acompanyant els famosos de les fotografies. Mig mofeta ens va dir que ells no tenien pernil ibèric però que fan un gran pastrami, sense infiltracions d’aigua, ni additius; un procés artesanal respectant el temps de curació i cocció que sumava un total de 30 dies d’elaboració.

ny_pastrami-11

Cada setmana milers de visitants de tot el món acudeixen a Katz per sopar en aquesta llegendària botiga delicatessen, per gaudir dels entrepans més deliciosos de pastrami amb pa de sègol, plats i carns. Després de tastar-lo reconec que és el millor pastrami que he tastat mai. Un lloc de culte i referència que, si en teniu la ocasió, no us heu de perdre.

Katz_pastrami

No us perdeu aquest vídeo. Us transportarà al Katz’s on podreu veure com elaboren el pastrami i com fan els seus famosos entrepans.

Vem tenir la ocasió de tastar el pastrami en un altre format molt estimat a Nova York: dins d’un bagel del Zucker’s. Aquests panets rodons amb un forat al mig són un aliment emblemàtic de la ciutat. Serveix per fer una infinitat de sandvitxos tant dolços com salats. A Zucker’s també són especialistes en peix fumat o sigui que en vem provar un de clàssic de salmó, crema de formatge i ceba violeta i un altre de pastrami. El següent dubte és… quin bagel triar! de rosella, sèsam,  llavors variades, sal gruixuda…

zuckers-2

zuckers
La veritat és que la combinació em va agradar tant que per aquest motiu vaig decidir fer aquesta recepta pel rebost gourmet d’enguany. Llàstima de no tenir ni el pastrami del Katz ni els bagels del Zucker’s, però per sort nostra comencen a arribar aquestes tendències a casa nostra i podem trobar, ja ara, bon pastrami i bons bagels a Barcelona.

Recepta: Bagels amb pastrami

Pastrami_bagel-5

INGREDIENTS

  • 4 Bagels variats (naturals, rosella, sèsam…)
  • 400 g de pastrami
  • 1 tomàquet
  • 3 cogombrets agredolços grans (o encortits mitjans si no en trobeu)
  • 2 cullerades soperes de mostassa a la mel

ELABORACIÓ

  1. Tallem els cogombrets a làmines i els tomàquets a rodanxes.
  2. Escalfem lleugerament el pastrami al microones (ha de quedar tebi).
  3. Obrim els bagels per la meitat i els torrem lleugerament.
  4. Untem les meitats inferiors dels bagels amb la mostassa de mel, damunt rodanxes de tomàquet, el pastrami i els cogombrets laminats.
  5. Untem la meitat superior dels bagels amb la mostassa de mel i tapem. Ens el mengem al moment.

Pastrami_bagel

El d’avui m’ha tornat a transportar a Nova York! I és que al Paprika gourmet tenen un gran Pastrami i al Be my bagel fan uns bons bagels. Llocs de referència a BCN. Us animo a que els descobriu i cuineu amb els seus productes a casa. I sinó aneu-hi a menjar ja que ambdòs llocs ofereixen menjar per emportar, a més a més de ser botigues.

Pastrami_bagel-3

Com sempre, us convido a visitar les altres dues propostes que la Sandra i el Xavi de Els fogons de la Bordeta i la Bet de Tasta Rutes ens han presentat amb aquest deliciós ingredient del Rebost Gourmet, el pastrami.

 

llibre_ny

 

Bibliografia:

  Mis recetas made in Nueva York. Planeta, 2014.

5 Comments

  • Bet ha dit:

    Nuni, m’ha encantat el teu post, ens has submergit directament a NY i encara m’has fet venir més ganes d’anar-hi! Quina sort poder conversar amb un dels propietaris de l’establiment i haver arribat a l’hora bona per poder gaudir del moment pastrami 😉
    La veritat és que aquest pastrami que es veu a les fotografies i al vídeo fa molt bona pinta, i l’entrepà t’ha quedat espectacular, sembla portat directament de NY!
    Moltes gràcies per la recomanació de la botiga de bagels, a veure si algun dia m’hi apropo i així els podem tastar, em tenen encuriosida aquests panets!

    Petonets 🙂

  • mon ha dit:

    Nena, feia temps que no venia, pq veig que heu canviat el disseny…molt xulu, mes actual i divertit.
    Vinc de salivar amb la Sandra i el Xavi, i ara tu…m’has deixat morta….primer pq m’has recordat NY …i que… jo no he estat ni a Katz’s nio a Zucquer’s!!!! raò per pensar que tinc que tornar-hi….
    He vist el video… encara he salivat mès.
    I el bagel amb pastrami que heu escollit…sublim…. sense paraules i amb ganes de tornar a sopar!
    FElicitats!

  • mlaboria ha dit:

    La veritat és que menjar aquest entrepà em va portar un munt de records, vaig volar per uns instants fins als EE.UU. al Katz’s…

    Realment Nova York és una ciutat que s’ha de visitar cada cert temps, que tal si comencem a planificar la propera escapada? 😉

  • Anava a comentar el bagel. Que quina pinta, que no tinc perdó que estant a NY no l’he provat, que sóc ultra fan del pastrami, que quina enyorança de NY… Blablabla… (I tot és cert! M’encanta el bagel!)

    Però… Què diu el Miquel? Que anem a NY?! Quaaaan? Planificar escapada?! M’apunto! Jajajajaja!

    Petonets preciosa meva!
    Sandra

  • Olga Casanova ha dit:

    Quin entrepà, “marededéusinyor”!!! I el viatge…..quina passada, no? Nova York és una de les nostres destinacions més somiades……. Suposo que tot arribarà!!
    Felicitats pels 20 anys de parella!
    Petons,
    Olga

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN