Bloc de receptes i cuina

VdF_JN_txt

Ho sé… el títol sorprèn, fins i tot pot atabalar una mica… és d’aquells dies en els que, si ho veu la teva mare, et pot enviar un missatge de l’estil “nena… m’has d’explicar alguna cosa”? Però no, no malpenseu, tot té una explicació. #foodporn és l’etiqueta que s’utilitza per descriure aquells plats exuberants, plens de volums, colors i formes. Bonics a la vista (i és desitjable que en boca també).

En el marc del festival de tendències gastronòmiques d’Igualada, Vadefoodies, vem portar a terme conjuntament amb el company d’aventures gastros Jordi Àvila, una xerrada sota el títol #foodporn. L’encàrrec era força genèric i teníem via lliure per fer-nos la xerrada a mida o sigui que la vem preparar sota uns paràmetres que intentessin generar interès, parlant de la visió de reconeguts xefs i pastissers del nostre país, i d’altra banda sense perdre el fil comú de la tendència a fotografiar plats i del que es pot entendre per #foodporn.

Què és #foodporn?

Bona pregunta de difícil resposta. #Foodporn no deixa de ser un concepte abstracte sota el qual es defineix aquella imatge gastronòmica que ens motiva per bonica, vistosa, exuberant o simplement per la reacció que ens provoca quan ens imaginem menjant-la. Com diria el meu amic i col·lega Jordi Àvila són “aquells plats que et posen catxondo” cadascú sap els seus. Hi ha qui podrà considerar #foodporn les croquetes de la seva mare (perquè li provoquen una satisfacció immensa al menjar-les) i hi ha qui ho considerarà al plat més gaudinià, per la seva imatge (sense que hagi cap mena de record gustatiu).

El fet és que hi ha una claríssima tendència a fotografiar tot plat que ens posin davant. La prova en són les més de 178 milions de fotografies  etiquetades amb #food a Instagram i les més de 56 milions etiquetades amb #foodporn. Tenim certa obsessió per fotografiar el que mengem i és normal que aquesta activitat generi debat entre els xefs dels restaurants. Hi ha qui ho veu com una oportunitat l’exposició dels seus plats a través de les captures dels seus clients. Per contra hi ha qui ho veu com un despropòsit i una falta de respecte per la feina de xef, que ha servit el plat en el moment òptim, per ser consumit al instant, i no després de trastejar-lo i fer-lo esperar a penjar la fotografia. Hi ha alguns restaurants que arribats a aquest punt han prohibit l’entrada de les càmeres als seus menjadors, com és el cas del restaurant francès Grenouillère de Alexandre Gauthier. Tot i així aquests són els menys, i la resta abraça la tendència sent conscients del poder de les xarxes socials i l’impuls que els hi pot donar la viralització de la seva feina ben feta.

Sota el meu parer Instagram, i de retruc la resta de xarxes socials, són el màrqueting del boca-orella; econòmic, accessible i democràtic, d’aquí el seu èxit. A més a més instagram, a part d’una eina de màrketing, a esdevingut també font de inspiració per molts d’aquests xefs, on no és estrany trobar-los seguint als seus companys de professió. Ja no ens cal anar al Noma per veure què cuina René Redzepi (de tota manera millor anar-hi, esclar!) o per saber quins són els nous plats del Celler de Can Roca, ho podem veure (i ho poden veure) a un sol clic.

Al marge de posar en comú aquest concepte vem creure oportú (i molt més interessant que no pas la nostra pròpia experiència) preguntar a 4 xefs rellevants del moment gastronòmic actual, què en pensaven d’aquesta tendència. I ja abusant de la confiança (i l’amistat) que ens fessin alguna preparació culinària que ells etiquetarien com a #foodporn. El resultat, tan divers com el seu propi significat. El #foodporn el creem nosaltres, des de l’experiència i els gustos personals de cadascú. A continuació us expliquem l’experiència, creacions i opinió de: Àngel Garcia xef del Bubbles gastrobar i restaurant de Girona, Alejandra Rivas xef de la gelateria Rocambolesc, Abraham Balaguer mestre pastisser de Sweets by Abraham Balaguer i per acabar David Heras xef del restaurant Balneari Vichy Catalan.

Àngel Garcia xef del Bubbles Gastrobar i Restaurant (Girona)

bubbles-2

Per l’Àngel Garcia Instagram i el #foodporn… “És una bona manera de que els clients exterioritzin les tendències gastronòmiques i les elaboracions de cada establiment. Com a eina de promoció inderecta és perfecte”.

I de la seva inspiració #foodporn en van sortir aquest dos plats exuberants!

bubbles

Tonyina Yummyto (unagi sauce/salsa d’anguila).

“Mijas” ajishima ( es la barreja de alga nori, sèsam, tonyina seca).

La tonyina macerada amb achicote. Aire de remolatxa.

bubbles__

Vieira macerada amb coriandre i pell de llima, verat curat (amb sal i sucre 2h).

Espàrrec blanc (escaldat), fonoll, tremella fuciformis, gel de llima i llima Kaffir amb cristalls de espàrrecs i fonoll.

Aquests plats tan sorprenents tenen un munt d’elaboracions diferents. Fer-los porta una feinada de por! Però l’Angel, un dels cuiners més creatius (amb sentit!) que conec, li encanten els reptes que impliquin imaginació. I n’és el rei elaborant receptes que ens deixen bocabadats!

Alejandra Rivas xef de la gelateria Rocambolesc (Girona)

Per l’Alejandra Rivas Instagram i el #foodporn… “es la mejor red social, ya que como bien dicen una imagen vale mas que mil palabras, es una manera de compartir el día a día desde con un amigo o con el resto del mundo. Que pienso de los que cuelgan fotos: Comparten un estilo de vida, gustos, tendencia, cultura , tradición. Ya que con una simple foto de un plato o un helado puedes representar todas estas y mas cosas, en lo personal me encanta que lo hagan”.

I des de la inspiració #foodporn vem triar aquests productes del Rocambolesc:

rocambolesc_

Sorbet Verd: Amb Poma verda, alfàbrega, menta, llima, cogombre, fonoll, estragó, toppings de festucs garrapinyats amb te verd, caramel d’eucaliptus i sucre de menta.

rocambolesc_-2

Gelat de Xocolata: Amb sablé de xocolata, fava de cacau, peta zetas i cobertura de xocolata.

El sorbet verd és refrescant, ideal per després d’un àpat copiós. Però si n’haig de triar un em quedo amb el de xocolata! Que com ja vaig comentar a la xerrada de vadefoodies, hauria d’estar prescrit mèdicament! Segur, segur, que us treu més d’un mal de cap!

Abraham Balaguer de Sweets by Abraham Balaguer (Girona)

IMG_9282

L’opinió de l’Abraham Balaguer sobre Instagram i el #foodporn: Sempre que es publica una foto d’algun producte, sigui comestible o no, es converteix en una crítica. Sempre que les crítiques siguin constructives és una ajuda important pels professionals, ja que rebem l’opinió directa del consumidor final”.

I des de la inspiració #foodporn vem triar aquests productes de Sweets by Abraham Balaguer: Els seus croissants i en especial la idea que porta a terme des de fa tres anys, el croissant del mes. Enguany era de Coca de Sant Joan i a cada mossegada trobaves tot el gust de la crema, la canyella i la coca anisada. Boníssim! Aquest croissant va ser el que van poder tastar tots els assistents a la xerrada, ja que l’Abraham, generós de mena, ens els va oferir perquè no tan sols el veiessin, sinó perquè el tastessin completant del tot l’experiència #foodporn que ens oferia. Moltíssimes gràcies Abraham per la teva generositat i dedicació! Absolutament enamorada de la varietat de croissants que té, però si una peça em té robat el cor és el xuixo de crema que fa l’Abraham. Deliciós!

Abalaguer1

Croissant de coca de Sant Joan de crema (Croissant del mes de juny 2015)

David Heras xef del Balneari Vichy Catalan (Caldes de Malavella)

Heras4

Pel David Heras Instagram i el #foodporn… “És una bona eina per a que la gent conegui les diferents cuines a través de les xarxes, però personalment crec que és de les millors armes comercials gratuïtes que existeixen. Segur que s’han establert milers de relacions comercials a través d’Instagram”.

I de la seva inspiració #foodporn en van sortir aquests dos plats fantàstics! Vull destacar l’absoluta precisió que té el David Heras per coure exactament al seu punt cada verdura. Un joc de textures i gustos purs, saborosos, que a part de bons entren per la vista. La particularitat de cuinar les verdures amb Vichy Catalan la trobo brillant! Li dóna un gust mineral fantàstic i l’ajuda a mantenir tots els colors ben vius. Si ho proveu penseu en cuinar i refredar les verdures amb Vichy. Mai refredar-ho en aigua normal ja que perdríem aquestes propietats. Després d’haver tastat els plats del David Heras vull desmitificar que la cuina de balneari és avorrida. No ho és gens! Almenys la que fa el David al Balneari de Vichy Catalan és variada i molt saborosa.

Heras2

Micro vegetals en sorra d’olives negres.

Heras3

Verat amb micro carbassons, taronja, germinats i “codonyat” de fruits vermells.

Conclusions i agraïments

El món de la gastronomia està de moda, les xarxes socials l’han ajudat a impulsar-se a nivells poc imaginats. En alguna ocasió m’han preguntat si “aquesta moda” tardarà gaire a marxar o es quedarà per sempre. La resposta, esclar, no la sé (a falta d’una bola de vidre per veure el futur). Ara bé, desitjo que la bona salut de la nostra gastronomia sigui ben i ben llarga. I potser no li farà mal que baixi una mica aquesta febre que genera continguts de tota mena, alguns molt bons i d’altres que no ho són tant, fets des del desconeixement i/o de vegades amb interessos amagats.

Sigui com sigui aquest corrent ens està ensenyant coses molt interessants! I coneixem a persones que dia a dia lluiten per donar el prestigi que es mereix al seu ofici. I ho fan amb passió, il·lusió, oberts de mires amb intenció col·laborativa. I jo, ja només per aquestes persones, sóc feliç compartint totes aquestes experiències des d’aquesta petita bitàcora virtual. Pel camí anem fent amics. 🙂 Moltíssimes gràcies per ser còmplices del Jordi i de mi a tots els cuiners i pastissers que heu anat molt més enllà del “donar un cop de mà” en aquesta experiència. Àngel, Alejandra, Abraham i David valeu un imperi. Un privilegi poder compartir passió gastronòmica amb vosaltres! Que per molts anys! 🙂

vdf_-20

Gràcies també a Estrella Damm per oferir una cervesa fresqueta per acompanyar els croissants del Abraham Balaguer, sou uns grans còmplices. Al Jordi Àvila per ser el millor acompanyant d’aventures gastronòmiques que es pot tenir (com ens va la marxa!)! A vadefoodies, i en especial a la Bet, per haver-nos proposat fer la xerrada en el marc del festival. I per acabar als que vàreu venir a escoltar-nos, molts amics, companys bloggers i apassionats de la gastronomia, moltíssimes gràcies per haver vingut (i no haver marxat! xD). Sense vosaltres tota aquesta preparació no hagués tingut sentit. Com diria en Masferrer… sou molt bona gent!

3 Comments

  • Lidia ha dit:

    Hola! M’hagués agradat molt poder assitir a la xerrada, de fet ja em va dir en Jordi que pintava bé i veig que si, llàstima que sóc de Figueres i em quedava més lluny. I jo dic ara que ja n’heu fet una, algun dia la podrieu repetir per les terres gironines ja que en Jordi viu allà? Segueixo des de fa un temps el teu blog i m’agrada molt, ara tb et segueixo per instagram, a veure si ens trobem en alguna trobada blogaire que es fes per aquí!

    Salutacions i molt interessant el teu post del foodporn, a mi tb m’agrada penjar els plats a l’instagram, no sóc una Laura Ponts però em perdo només mirant aquest tipus de menjar i ja no diem si el tastem 🙂

    Petons!

  • Palmira ha dit:

    Aquests conceptes bstractes o noves expressions em semblen una font genial de creativitat i d’expressió.
    Quina xerrada més interessant i quin dia més interessant.
    La vitalitat de la cuina està a catalunya!!!
    Petons
    Palmira

  • Bet ha dit:

    Nuni (i Jordi), no tinc paraules, t’ho dic de cor!
    No saps com m’hauria agradat poder seure tranquil·lament a escoltar-vos, estic segura que els assistents de la xerrada van gaudir-ne molt. També dir-te que sempre m’ha quedat l’espineta de no haver-vos agraït/compensat prou tota aquesta feinada que vau fer per preparar la xerrada.
    El concepte que vau explicar del #foodporn el trobo molt encertat, si us vaig deixar via lliure va ser justament perquè sabia que ho brodaríeu! Tot i que cadascú tindrà els seus plats predilectes que l’emocionen, el que és veritat és que en general hem de tocar de peus a terra per no fer mal a la nostra gastronomia.
    La idea de parlar amb diferents xefs per saber la seva opinió m’encanta, és una actitud que els fa molt més propers del que ens imaginem. Moltes gràcies també a tots ells per haver dedicat una estona al Vadefoodies! Es nota que us aprecien! Qui no? 😉 I gràcies també en especial a l’Abraham pels deliciosos croissants, queda pendent una visita a Girona!

    Petonets i fins aviat!

    PD: No trobo gens mala idea això que us diuen de repetir la xerrada, aquest cop vindria més tranquil·lament a escoltar-vos! 😉

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

PASSWORD RESET

LOG IN